Digitalizacija
29.01.2013 14:27

Deli z drugimi:

Share

Kako meriti konverzije z orodjem Google Analytics?

Plačali smo oglaševanje in spletna prodaja se nam je povečala. Super! Vse do trenutka, ko nas šef vpraša: »Kaj se nam je pa bolj izplačalo, Google ali FB oglaševanje?« Obstaja način, kako zares meriti odzive na oglaševalske akcije? Seveda, uporabite pa lahko orodje, ki ga skoraj zagoto že uporabljate – Google Analytics.
Kako meriti cilje v Google Analytics?
Kako meriti cilje v Google Analytics?

V tem vodiču bomo predvidevali, da za analitiko vaše spletne strani že uporabljate orodje Google Analytics.

Za merjenje konverzij sledite spodnjim napotkom:

  1. Prijavite se v Google Analytics (www.google.com/analytics/) in v uvodnem prikazu izberite svojo želeno spletno stran.
  2. Ustvarite Cilj. Če ste administrator vašega računa, se odpravite na zavihek »Admin«, kjer v zavihku »Cilji / Goals« (http://goo.gl/mCY14). Vsak nabor ciljev lahko vsebuje do 5 različnih ciljev, za enkrat pa naj nas to ne moti. Nov cilj ustvarite s klikom na povezavo +Cilj / +Goal.
  3. Določite ime cilja. Izberite si ime cilja, ki naj bo prepoznavno, saj se bo veliko ostalih aktivnosti povezovalo prav s tem imenom cilja. Naš cilj smo poimenovali »Tesni Cilj – plačilo«
  4. Izberite tip cilja. Cilj je lahko marsikaj, tukaj pa se osredotočamo na URL cilj, kar predvideva, da je neka akcija uporabnika povezana z unikatnim URL naslovom spletne strani, npr. zahvalna stran, ki jo uporabnik zagleda, po nakupu izdelka.
  5. Podrobnosti cilja. Če je vaš zahvalni URL http://www.test.si/hvala, v polje Goal URL vpišemo samo /hvala.html). V tem delu bodite pozorni tudi na različne možnosti »unikatnosti« te URL povezave (exact match, head match, regular expression match) več o tem pa tukaj http://goo.gl/Pe57W. V tem delu lahko prav tako opredelite vrednost posameznega cilja, če je to mogoče (npr., če je prav ta zahvalni URL prikazan po nakupu, ki je vreden 20 €, vpišemo število 20 v polje Vrednost cilja / Goal value, sicer pustimo to polje prazno).
  6. Določitev funnel-a (Goal funnel). Naš cilj je zdaj nared in bi ga lahko že shranili, če pa želimo še nekaj naprednejših analitik pri tem, kako je do samega cilja prišlo, pa lahko definiramo še posamezne korake do cilja oziroma t. i. funnel. V našem primeru se osredotočamo na URL povezave, zato smo kot prve tri korake, ki pna koncu privedejo do zahvalnega URLja, definirali tri URL naslove, in sicer /nakup, /nakup2, /nakup3.
  7. Shrani / Save.

Kje lahko zdaj preverjamo in uporabljamo te cilje?

Pravzaprav v celotni arhitekturi Google Analytics. Denimo, če želimo odgovoriti na šefovo vprašanje iz uvoda, je postopek preprost. Kliknemo na zavihek »Viri Prometa / Viri / Ves promet« (Traffic Sources / Sources / All sources) < http://goo.gl/tZB1r>, na vrhu tega pogleda izberemo želeno skupino ciljev (Goal set) in v seznamu spodaj že lahko razvrščamo vire klikov, glede na to, koliko konverzije so povzročili.

Podobno lahko kjerkoli, karkoli gledamo v Google Analytics, gledamo glede na število konverzij, ki jih ti podatki prinašajo, kar je na koncu dneva najbolj pomembno.


Kje si lahko ogledam Funnel?

Kliknite na zavihek »Konverzije / Cilji / Ponazoritev postopka konverzije cilja« (Conversions / Goals / Funnel visualization) <http://goo.gl/tFk15> in na vrhu strani izberite želeni cilj in stric Google vam bo podatke prikazal v opisni kot tudi grafični obliki, da boste lažje razumeli, kje izgubljati spletni promet ter zakaj.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

TP VISION

Ukmarjeva ulica 2, 1000 Ljubljana, Tel: 03 060 35 35

MITS d.o.o.

Butari 20a, 6272 Gračišče, Tel: 040 895 342
Bodite pozorni pri izbiri pravega ponudnika programskih rešitev za gostinstvo, hotelirstvo in druge storitvene dejavnosti. Večina ponuja le generične oblike rešitev, ki ne zadostujejo ... Več
Zlati partner

Huawei

Ameriška ulica 8, 1000 Ljubljana, Tel: 080 9808

Nova Vizija, informacijski inženiring in svetovanje, d.d.

Celjska cesta 9, 3310 Žalec, Tel: 03 71 21 800
Odločitev, v katero informacijsko tehnologijo bi moralo vlagati vaše podjetje in v katere ne, je težka. Po eni strani želite biti tisti, ki je odgovoren za inovacije in rast ... Več