Digitalizacija
28.04.2012 14:20
Posodobljeno 12 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Optimizirajte promocijo preko YouTube-a

Portal YouTube je z 8 milijoni mesečnih uporabnikov idealna priložnost za uspešno promocijo podjetja.
Portal YouTube je z 8 milijoni mesečnih uporabnikov idealna priložnost za uspešno promocijo podjetja.

Vsi vemo, da je YouTube najbolj priljubljena spletna storitev za distribucijo video vsebin, ki je hkrati integrirana z ostalimi Googlovimi proizvodi in storitvami. Uporabnikom Gmaila je namreč ponujena instantna povezava do portala YouTube, rezultati v Googlovem iskalniku pa so v zadnjem času vse bolj povezani s tem priljubljenim video omrežje. In prav v tem se skriva tudi njegov ogromen potencial. Vaš YouTube kanal je lahko osrednja točka za predstavitev vašega podjetja, hobija, vaše strasti oz. tega s čim se pač ukvarjate, natančneje pa lahko predstavite tudi svoje produkte, storitve ali kakšen rekorden podvig. Sodeč po statističnih podatkih, se namreč na YouTubeu dnevno beležil več kot štiri milijone ogledov različnih video vsebin. Vsako minuto se na portal naloži za 60 minut video materiala, mesečni obisk unikatnih uporabnikov pa že presega številko 8 milijonov. Precej impresivne številke, kajne? Če ob tem upoštevamo nedavno objavljene podatke o izjemno uspešnem poslovanju Googla, pa zadeva postane še veliko bolj zanimiva. Torej če imate kaj za povedati, deliti, razložiti, se pritožiti ali zapeti, potem bo YouTube bržkone odlična izbira. Seveda je ob tem potrebno upoštevati nekatera preprosta pravila. A prvo si poglejmo impresivne številke, ki pričajo v prid tega priljubljenega glasbenega portala. Uradni podatki o prometu na YouTube-u so sledeči:

– Vsako minuto se naloži za 60 ur video materialia, ali 1 ura videa na vsako sekundo.

– Dnevno se pogleda več kot 4 milijarde video vsebin.

– Mesečno portal YouTube obišče več kot 800 milijonov unikatnih uporabnikov.

– Mesečno se pogleda več kot za 3 milijarde ur video vsebin.

– Na YouTube je mesečno dodanih več video vsebin kot so jih skupaj uspele sproducirati tri največje ameriške TV hiše v zadnjih 60 letih.

– 70% prometa na YouTube prihaja izven ZDA.

– Portal YouTube je preveden v 54 svetovnih jezikov in lokaliziran v 39 državah.

– V letu 2011 je YouTube imel več kot 1 trilijon ogledov ali skoraj 140 ogledov na vsakega zemljana.

Če bi radi postali uspešni oz. gledani na YouTube-u si najprej najdite temo, za katero obstaja interes končne publike. Najbolje se obnesejo teme, ki prikazujejo kako narediti določene specifične zadeve, kako skuhati nekaj posebnega ali npr. kako se naučiti programirati. Enostavne in šaljive video vsebine vedno privabijo večje število obiskovalcev. Skratka iščite zadeve, ki so trenutno popularne in jih interpretirajte na svoj lasten unikaten način. Bodite komični, resni, izobraževalni, provokativno…to je vaša odločitev. Pri tem bodite posebej pozorni na kvaliteto videa, tako na vizualni kot zvočni del. Zatem ko boste vso svojo kreativno energijo usmerili v izdelavo in prišli do končnega produkta, vas čaka delo z iskalnimi algoritmi ali z drugimi besedami povedano, vaš video more postat viden! Zveni zapleteno? Sploh ne! Poglejmo kako je to enostavno.


Optimizirajte metapodatke
Prvi korak je optimizacija metapodatkov. Metapodatki predstavljajo skupen nabor informacij o določenem videu, z namenom lažje kategorizacije. Če je video vsebina kvalitetna, oz. če obstaja zanimanje za določeno temo, bodo metapodatki v veliko pomoč pri optimizaciji boljše vidljivosti. Opis samega videa mora biti karseda informativen, jasen in jedrnat. Pri tem nam lahko pomaga orodje imenovano Keyword Suggestion Tool, ki nam pomaga pri izbiri ključnih besed. Za ključne besed uporabite preproste, vsakdanje izraze. Ne preveč strokovno, ne preveč laično.

Poleg videa obvezno navedite spletno stran na kateri se video nahaja. Za dodatno vidljivost bodo poskrbele kratke oznake ali tage, ki bodo dodatno pripomogle k vaši slabi na YouTube-u. Oznake se običajno začnejo s kdo, kaj, kako in kdaj. Ker je večina video posnetkov iz angleškega govornega področja, uporabite angleške variante oznak: who,what,how to, when… Da se ne bi izgubili ali potonili v morju nepreglednih informacij, kreirajte seznam predvajanj. Nekaj podobnega kot to storitev pri poslušanju glasbenega albuma ali ob gledanju filmov. S tem se bodo podobne vsebine med seboj povezovale v nekem logičnem zaporedju. Obiskovalci bodo na takšen način lažje iskali med vašimi video vsebinami, vaša promocija določenih izdelkov pa bo tako veliko uspešnejša. Morda boste celo prisilili iskalne algoritme, da se zaljubijo v vas. Če pogosto dopolnjujete vaše vsebine, toliko bolje!

Označevanje ali “annotations”
Pri nekoliko bolj zapletenih in večjih video vsebinah, boste morali podati dobro razlago, oz. tako imenovani “annotations”. Teh je kar nekaj vrst, zato jih izbirajte modro. Prvi je tako imenovani »speech bubble« ali mehurček z besedeilom, nekaj podobnega kar najdemo v stripih. S pomočjo mehurčkov lahko podajate razlaga, za katere menite da bodo pomembne za vaše obiskovalce. Balon lahko še bolj “napihnete”, s tem da vanj postavite povezavo do drugega videa, seznama predvajanj, povezavo na kakšen drug YouTube kanal ali pa obiskovalcem ponudite možnost da se »naročijo« na vaš profil.

The Note ali beležka je najbolj koristna vrsta pojasnila. Gre za preprost kvadrat z možnostjo vnašanja besedila. Imatespletno stran, blog ali različne profile na družbenih omrežjih? Vključite jih v beležnico! Največ spletnega obiska se namreč pridobi prav s pomočjo slednjih. Zato: všečkajte, delite s prijatelji, twittajte, retwittajte, ponajte, krožite…itd. Na ta način postane samo iskanje bolj smiselno strukturirano, to pa predvsem zaradi najnovejšega semantičnega iskanja. Title ali naziv video vsebina je povsem običajna funkcija, preko katere svojemu videu preprosto dodate naslov. Igrate se lahko z različnimi pisavami in barvami, vse skupaj pa je z namenom boljše prepoznavnosti vaše blagovne znamke. Če ima vaše podjetje določene osnovne barve, potem jih na YouTube-u nikar ne spreminjajte. Funkcija tako imenovanega Spotlighta je opozoriti na določeno video vsebino. Label je kombinacija spotlighta in note annotation-a. Annotations funkcije so zanimiv način povečanja prepoznavnosti video vsebin na spletnih iskalnikih. Njihova uporaba je brezplačna. Presodite sami.

Na koncu je potrebno razmisliti še o tako imenovanem »brandingu« video kanala. Brandiran ali sporočanje blagovne znamke je vezano na celotno vizualno identiteto, ki jo uporabnik razbere ob obisku določenega kanala. Morda je najpametneje, da se ob tem obrnete na izkušene oblikovalce, ki vam bodo svetovali pri ujemanju določenih barv in različnih vizualnih elementov. Moč blagovne znamke je kombinacija vizualnih elementov kot tudi vsebine. Ko boste vse pripravili tako kot treba in bo vaš video kanal zaživel v skladu z vašo blagovno znamko, ne pozabiti, da se vaša pot tukaj še le začenja. Če imate dolgoročni načrt in navdih, bo iz tega sčasoma prav gotovo nastalo nekaj velikega. Torej če iščete pet, petnajst ali nekaj sto tisoč minut slave, potem bo promocija preko video portala YouTube bržkone zadetek v polno. YouTube je namreč drugi največji iskalnik vsebin, takoj za iskalnikom Google. In morda postanete nova zvezda spletnega prostora. Če ne boste poskusili, ne boste nikoli izvedeli.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

CEWE Magyarország Kft.

Béke utca 21-29, , Tel: 08 205 91 91
Čeprav živimo v digitalni dobi in skorajda vsak podatek arhiviramo v digitalnem arhivu, so fotografije redka izjema. Vse več fotografij je zajetih s pomočjo pametnih telefonov, ... Več
Diamantni partner

ADM ADRIA d.o.o.

Prvomajska ulica 17, 3000 Celje, Tel: 05 925 19 55
O nas Večina podjetij se ustanavlja zaradi poslovne ideje, prodajnega koncepta ali pa zaradi potrebe po formaliziranju opravljanja poslovnih aktivnosti. Na primeru družbe ADM-Adria, ... Več
Zlati partner

Enaa / Gambit trade d.o.o.

Savska cesta 3a, 1000 Ljubljana, Tel: 01 437 63 33
Gambit trade d.o.o. je eno najstarejših in uspešnejših računalniških podjetij pri nas. S svojo inovativnostjo premikajo meje. Tako so že leta 1999 postavili tudi Enaa prvo spletno ... Več

CARPEDIEM d.o.o.

Soška cesta 17, 5250 Solkan, Tel: 05 330 00 50
Če ni na spletu, ne obstaja. To je vodilo potrošnikov, ko iščejo in se odločajo za nakup določenega izdelka ali storitev. Identiteta podjetja je neposredno povezana s spletno ... Več