Triki in nasveti
06.03.2021 08:47
Posodobljeno 2 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

4 tipi “Zoom utrujenosti” in kako jih preprečiti?

Utrujene oči, glavobol in občutek pomanjkanja energije ali “Zoom utrujenost”. To je zelo pogost fenomen pandemije, ki je prišel z masovno vpeljavo dela od doma oz. dela na daljavo. Kako pa lahko to preprečimo in kaj točno povzroča “Zoom utrujenost”?

Raziskovalci Univerze Stanford, ameriške zasebne univerze s sedežem v kraju Stanford v Silicijevi dolini, so objavili recenzirano, psihološko študijo “Zoom utrujenosti” in rezultati so precej presenetljivi. Tukaj je potrebno še omeniti, da pod “Zoom utrujenost” ne spada samo uporaba orodja Zoom, temveč vseh podobnih videokonferenčnih orodij, kot so Microsoft Teams ipd. Raziskovalci so odkrili štiri med seboj različne vzroke “Zoom utrujenosti”, prav tako pa rešitev za vsakega od njih:

1. Bližnji očesni stik je utrujajoč

V tipičnem Zoom srečanju čas intenzivnega očesnega stika močno presega čas, ki bi ga sicer namenili interakciji v živo. Pomislite: Ko se s prijateljem sprehajate in se pogovarjate, je direktnega očesnega stika dokaj malo; v konferenčni dvorani sodelujoči gledajo v ekrane, svoje zapiske, ali gledajo skozi okno. Istočasno pa so obrazi v Zoom okolju po navadi večji in bližje, kot smo navajeni v živo, kar pa naše možgane zavede in avtomatsko takšno komunikacijo dojemamo, kot zelo intimen pogovor. “Učinek tega je, da smo v takšnih situacijah nenehno pozorni, nenehno zbrani“, pravi Jeremy Bailenson, ustanovitelj laboratorija Virtual Human Interaction Lab.

Rešitev: Minimizirajte velikost obrazov udeležencev sestankov in virtualnih srečanj, prav tako pa sedite nekoliko oddaljeni od ekrana, s čimer pridobite nekaj več osebnega prostora.

2. Gledanje samega sebe je utrujajoče

V fizičnem svetu morda na dan gledamo svoj odsev kakšnih pet minut. Raziskovalci citirajo študije, ki kažejo na to, kako gledanje lastnega odseva vpliva, da postanemo bolj kritični sami do sebe. “To definitivno vpliva na nas. Povzroča nam stres. Veliko raziskav potrjuje, da obstajajo negativne posledice gledanja samega sebe v ogledalo”, pravi Bailenson.

Rešitev: Preverite, da so nastavitve vaše kamere dobre, da je svetloba prava in nato skrijte pogled samega sebe tako, da vidite samo druge udeležence.

3. Nepremično sedenje je utrujajoče

V tipičnem pogovoru v živo se ljudje redno premikamo. Na Zoomu ljudje nepremično sedimo tudi po več ur skupaj. “Obstaja kar nekaj raziskav, ki potrujejo, da ko se ljudje premikamo, kognitivno boljše funkcioniramo”, pravi Bailenson.

Rešitev: Poskrbite za širše vizualno polje kamere. Na primer, dodatna zunanja kamera lahko po navadi zajame več slike, kar posledično pomeni, da nam ni potrebno sedeti povsem blizu računalnika.

4. Video pogovori so kognitivno utrujajoči

Naši možgani so narejeni tako, da delajo veliko bolj intenzivno, ko pošiljajo in sprejemajo informacije preko ekranov. Če to pomnožimo z dolgimi urami, ki jih preživimo pred ekrani, hitro ugotovimo, da na tak način možgani porabijo veliko več energije.

Rešitev: Ko je to mogoče, izključite kamero in naredite kratko pavzo – in se s celotnim telesom obrnite od ekrana.

Torej …

Raziskovalci upajo, da bodo videokonferenčna orodja upoštevala ugotovitve raziskave in dejansko vključila zgornje predstavljene rešitve v svoje osnovne nastavitve.

Še enkrat pa poudarjamo, da nobeden od teh vzrokov ni vezan samo na Zoom, temveč na vsa videokonferenčna orodja.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

SMART COM d.o.o.

Brnčičeva ulica 45, 1000 Ljubljana, Tel: 01 5611 606
Smart Com udejanja vaše vizije Težko je slediti razvoju informacijskega sveta. Rešimo en problem in že se pojavita dva nova. Kako ohraniti stik z razvojem tehnologije? Odgovor na ... Več

REDIT d.o.o.

Vodnikova cesta 232 , 1000 Ljubljana, Tel: 040 768 404
Podjetje Redit d.o.o. je za uporabnike ključnega pomena saj s svojimi storitvami poskrbi za nemoteno delo od doma oziroma za to, da računalnik deluje tako, kot od njega pričakujemo. ... Več
Zlati partner

ECETERA d.o.o.

Motnica 7a, 1236 Trzin, Tel: 01 600 10 10
Vas zanima, kako vzpostaviti trajno in dobičkonosno komunikacijo s ključnimi ciljnimi skupinami, ki so pomembne za uspešno poslovanje podjetja in njegovo pozitivno podobo v javnosti? ... Več

Minevra, Matjaž Kramar s.p.

Krallova 31, 8000 Novo mesto, Tel: 041-649-387
Kaj lahko za vas naredi podjetje Minevra? Živimo v digitalni dobi, kjer prevladuje računalniška in tiskalna oprema. Iskanje sebi primerno opremo je izziv in za mnoge zamudno opravilo. ... Več