Računalništvo, telefonija
26.02.2017 17:00
Posodobljeno 7 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

10 milijonskih internetnih goljufij, ki burijo duhove

10 milijonskih internetnih goljufij, ki burijo duhove
10 milijonskih internetnih goljufij, ki burijo duhove

Samo upate lahko, da se vam ne zgodi kaj takšnega…


1. Cena prave ljubezni

Kaj lahko storite z naročnino na Match.com, knjigo romantičnih pesmi in kopijo knjige The Game, avtorja Neila Straussa? Odgovor se glasi: postanete milijonar. No, dokler ne odidete v zapor. Neka ženska iz Londona je na spletni strani za zmenke spoznala poslovneža Christiana Andersona, ki se je zdel kot moški njenih sanj. Gospod Anderson je ravnokar sklepal posel v Afriki in je potreboval dodatna finančna sredstva. Najprej je bilo to 30.000 dolarjev za policijske kazni, potem pa vedno več, dokler gospod Anderson ni zaslužil skoraj dva milijona. Na koncu se je izkazalo, da sta Anderson v resnici dva goljufa, ki živita samo 150 kilometrov stran. Oba sta prejela 5 in pol let zaporne kazni.

2. Štetje kovancev

Ameriška vladna agencija Federal Trade Commission je leta 2010 prejela precejšnje število čudnih klicev. Potrošniki so se pritoževali, da imajo na svojih bančnih računih terjatve v višini 20 centov, ki pa jih niso mogli poravnati. Ko so pri FTC-ju preiskal zadevo, so ugotovili, da gre za goljufijo v višini 10 milijonov dolarjev. Ta vsota je bil pridobjena zelo pazljivo, dobesedno s štetjem kovancev. Denar je odtekal proti Zahodni Evropi, za to je FTA takoj zamrznil račune – vendar še vedno prepozno.


3. “Čiščenje nakupovalnega centra”

SuperValu je ameriški trgovinski velikan, ki ima več kot 2000 trgovin po vsej državi, vendar tudi oni niso imuni na “kiber napade”. Februarja 2007 je oddelek za finance prejel 2 elektronski sporočili s strani dobaviteljev PepsiCO, Frito-Lay in American Greetings. V sporočilih so bile podrobnosti o novih bančnih računih za prihajajoča plačila. Banki sta se na prvi pogled zdeli legitimni, za to je SuperValu nadaljeval z normalnim plačevanjem na nove račune. Končni izkupiček? 10 milijonov dolarjev, goljufov niso nikoli ujeli.


4. Goljufija generalnega direktorja

Avgusta 2016 je Interpol objavil, da so uspeli ujeti vodjo mednarodnega kriminalnega združenja, ki je bil znan pod imenom “Mike” – in “Mike” je bil zelo poreden. V sodelovanju s štiridesetimi posamezniki iz Nigerije, Malezije in Južne Afrike, je “Mike” ukradel 60 milijonov dolarjev preko različnih spletnih goljufij. Njihova posebnost so bile “goljufije generalnega direktorja”: enkrat, ko so dobili dostop do e-mail računa prvega moža podjetja, so ugotovili kdo je odgovoren za interni tok denarja in pot je bila odprta. Tej osebi so poslali sporočilo v imenu generalnega izvršnega direktorja in zahtevali, da se denar pošlje na bančni račun, ki so ga seveda oni upravljali.


5. “Denarne mule”

Hekerji iz Zahodne Evrope so zadeli 100-milijonski “jackpot”, in sicer z novim sistemom goljufanja, ki temelji na različnih tehnoloških napadih. Targetirajo predvsem majhna in srednja podjetja v ZDA. Njihovo glavno orožje pa je Trojanski konj, preko katerega pridobijo dostop do bančnih podatkov. Ključno vprašnje je, kako spraviti denar iz države? Goljufi nudijo zaposlitev navadnim Američanom, ki za njih opravljajo lažno delo od doma. S transferjem denarja na te “mule” in preko teh do Zahodne Evrope, hekerji ostanejo praktične neizsledljivi.


6. “Methbot”

Podjetje White Ops, ki se ukvarja z varnostjo, je opozorilo na povsem novo raven sofisticiranega “kiber kriminala”, in sicer preko oglaševalskih goljufij. Operacijo so poimenovali “Methbot”, po tem, ko so kriminalci preko botov ustvarili 300 milijonov klikov dnevno na stotine serverjih po ZDA in na Nizozemskem. White Ops razkriva, da so ruski hekerji zgradili program, ki ustvari lažne spletne strani, ki zgledajo povsem legitimne. Recimo strani kot so ESPN, The Economist in The Wall Street Journal so vse bile ponarejene. Hekerji so oglasi uspeli oškodovati velike znamke za dobrih 5 milijonov na dan. White Ops pravi, da je na letni ravni za “goljufivo oglaševanje” porabljenih 7 milijard dolarjev.


7. Craigslist

Sunday Asekombe je bil nigerijski študent, ki je živel v Veliki Britaniji, njegov glavni hobi pa je bilo goljufanje uporabnikov spletne strani Craigslist. S svojo ekipo je targetiral hiše za najem in jim ponujal polog ter prvo mesečno najemnino preko elektronske pošte. Po tem, ko je najemodajalec bil zadovoljen s pogoji, je Sunday poslal ček, ki pa je imel veliko previsoko številko. Sunday je nato zahteval denar nazaj, najemodajalec pa seveda ni slutil kaj se dogaja. 370 ponarejenih čekov je bilo najdenih, ostali pa verjetno niti nikoli ne bodo. Ekipi goljufov je tovrstno početje prineslo 7-mestne številke denarja.


8. Kitajska ponzi shema

Ponzijeva shema, imenovana po Charlesu Ponziju, je goljufivi investicijski program. Kitajsko podjetje “Ezubao” je točno s to shemo februarja 2016 nagrabilo kar 7,6 milijarde dolarjev. To je bilo seveda pred tem, ko so jih začeli redno nadzorovati. Ezubao se je izdajalo kot podjetje, ki povezuje investitorje preko spleta, vendar je v resnici šlo za lažne finančne produkte.

9. Kralj “spama”

“Spam king”, znan tudi kot Sanford Wallace, je bil znan po svojih “vragolijah” že dolgo preden je presedlal na email. Da dobite predstavo koliko nezaželjene pošte lahko pošlje ena oseba, naj povemo podatek, da je v vsega štirih dneh v letu 2008 poslal 27 milijonov Facebook sporočil 550.000 profilom, katerih podatke je pridobil ilegalno. V svoji karieri je Wallace zaslužil milijone dolarjev, vendar jih ni uspel obdržati, saj je večino izgubil v sodnih bitkah s Facebookom in MySpace-om.

10. Nigerijski princ

Gre za eno najuspešnejših goljufij vseh časov. Nigerijski princ vam pošlje email, sicer nima ravno najboljšega slovničnega znanja, vendar pa ima bogastvo. To želi deliti s prejemnikom pošte, vse kar slednji mora narediti je, da mu posodi nekaj denarja, da preživi krizo v kateri se je znašel. Zgleda precej očitna goljufija kajne? Ljudje kljub vsemu še vedno nasedajo. Thomas Katona je recimo poslal Nigerijskemu princu 70.000 dolarjev lastnega denarja, 1,2 milijona denarja okrožja, kajti imel je dostop do njega.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

OMREŽJE d.o.o.

Borovec 2, 1236 Trzin, Tel: 01 810 02 10
Združite vse na eni položnici in prihranite denar Ali še vedno plačujete storitve interneta, televizije ter fiksne in mobilne telefonije ločeno? Zagotovo ste že kdaj pomislili, ... Več

OD A – Ž d.o.o.

Mariborska cesta 128, 3000 Celje, Tel: 041 627 640

NCOM d.o.o.

Bičevje 5, 1000 Ljubljana, Tel: 040 855 519
Mobilne aplikacije so korenito spremenila način delovanja podjetij. Več kot 3 milijarde ljudi ima dostop do pametnega telefona. Mobilne aplikacije trenutno predstavljajo najučinkovitejši, ... Več

e-asist d.o.o.

Taborska cesta 19, 1230 Domžale, Tel: 040 879 080
Težave s tiskalniki? In to ravno takrat, ko imate največ dela? Z vključitvijo naprav v sistem nadzora, vam podjetje e-asist d.o.o. lahko zagotovi najmanjše število okvar ... Več