Računalništvo, telefonija
01.11.2018 07:45
Posodobljeno 5 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

10 let najbolj slavne kriptovalute

Bitcoin je zgolj v nekaj letih sprožil pravo kriptomrzlico povsod po svetu.
Bitcoin je zgolj v nekaj letih sprožil pravo kriptomrzlico povsod po svetu.

Če ste kadarkoli imeli prijatelja ali podjetje, ki vam je ponudilo plačilo v digitalni denarni valuti Bitcoin ali drugi obliki digitalnega denarja, potem ste se srečali s kriptovaluto ali drugače imenovanim kripto-denarjem. Kriptovaluta je digitalna denarna enota, ki je ustvarjena s pomočjo šifrirne programske opreme. Ta prijem je dejansko rešitev za varnost in kontrolo nad tem, da se digitalne denarne valute ne more kopirati. Če ste torej slišali nekoga govoriti o teh denarnih valutah, je šlo skoraj zagotovo za kriptovalutni format. Ker se tovrstne navidezne denarne enote še niso povsem uveljavile (so pa na dobri poti), si v nadaljevanju poglejmo, kako sploh delujejo, zakaj so med uporabniki zelo priljubljene in kaj bi se lahko z njimi dogajalo v prihodnosti.

Najbolj slavna kriptovaluta med vsemi je nedvomno Bitcoin, ki je bila “ustanovljena” pred desetimi leti oziroma natančneje 31. oktobra leta 2008. Čeprav je Bitcoin v desetih letih obstoja kljub številnim padcem, je ta dosegla rekordne rasti vrednosti, njegov ustanovitelj Satoshi Nakamoto še vedno “domišljijski lik”. Ker naj bi imel ta v lasti kar en milijon bitcoinov v vrednosti okoli 3,8 milijarde evrov, ne preseneča, da se za ustanovitelja Bitcoina že dalj časa zanimajo številne obveščevalne službe, a vsaj zaenkrat njegova identiteta javnosti še ni bila razkrita.

Danes najdemo več kot tisoč različnih kriptovalut, ki so običajno poimenovane po programu, ki se ga uporablja za njivo rudarjenje. Določene, kot je na primer Bitcoin, so resnični igralci na področju financ, investicij in globalnih denarnih valut, z njimi lahko celo kupiujemo ali dobivamo osebne dohodke. Druge pa so bolj priložnostne narave in začasne. Med najbolj zvenečimi imeni najdemo trenutno kriptovalute Ethereum, Litecoin, Ripple, Dash, Nxt, Namecoin, BitShares in Dogecoin.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

MIKROCOP d.o.o.

Ulica Ambrožiča Novljana 7, 1000 Ljubljana, Tel: 01 587 42 80
Mikrocop je vodilni ponudnik celovitih IT rešitev in storitev za digitalno poslovanje. S povečevanjem učinkovitosti in zagotavljanjem zakonske skladnosti podpira podjetja na ... Več
Zlati partner

GERI COMPUTER d.o.o., Notesniki.si

Titova cesta 49, 2000 Maribor, Tel: 051 444 252
Iščete odlično računalniško trgovino, ki vas lahko postreže tako osebno kot tudi na spletu? Računalniško trgovino, ki se lahko pohvali s portfeljem (namiznih in prenosnih) ... Več

PRIMO TELEFONIJA d.o.o.

Šmartinska cesta 106, 1000 Ljubljana, Tel: 07 490 14 50
Zlati partner

EPSON

, ,