Računalništvo, telefonija
13.08.2019 09:00
Posodobljeno 5 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

10 najbolj kontroverznih videoiger

10 najbolj kontroverznih videoiger
10 najbolj kontroverznih videoiger

Videoigre so preplavile svet v zadnjega pol stoletja, vendar vse niso bile sprejete z enako mero odobravanja. Verjetno med nami ni nikogar, ki ne bi vsaj poizkusil z igranjem katere od najbolj odmevnih videoiger, kajne? Za vas smo pripravili seznam 10-ih, ki zagotovo spadajo med najbolj kontroverzne igre vseh časov.

10. Call of Duty: Modern Warfare 2

Franšiza, ki je s prodajo svojih iger zaslužila že več kot 10 milijard ameriških dolarjev in zasvojila na milijone igralcev po vsem svetu. Kljub vsemu pa Call of Duty ni imun na različne kritike in zaplete. Verjetno eden najbolj zloglasnih škandalov je povezan z nadaljevanjem Modern Warfare 2 (2009), ki vsebuje misijo Russian. V tej misiji se pod krinko pridružimo skupini teroristov in imamo možnost, da se priključimo njihovemu pokolu talcev. Misija je bila celo tako kontroverzna, da so jo razvijalci morali spremeniti in jo postaviti kot opcijsko.

9. Border Patrol

Od streljanja Ruskih civilistov k streljanju Mehiških civilistov. Leta 2010 je po spletu zaokrožila Flash igra Border Patrol, kjer je bil glavni cilj ustreliti čim več Mehiških civilistov pri prečkanju meje z ZDA. Igra je bila zastavljena zelo stereotipno, med drugim je bilo med igranjem možno streljati nosečnice. Na spletu je po izidu zaokrožila še peticija, katero je podprlo zgolj 505 ljudi. Igra je še danes na voljo na internetu, poleg nje pa živi še nekaj stereotipno postavljenih iger.

8. Mortal Kombat

Serija, ki je svojo prvo izdajo doživela leta 1992, spada med najbolj popularne franšize vseh časov. Gre za izjemno nasilno vsebino, ki je mame po vsem svetu spravljala ob živce. Z novo izdajo, Mortal Kombat 11, kjer lahko zelo realistično vidimo prebadanje glav in eksplozije organov, je “boj” proti nasilnim videoigram dobil novo razsežnost, saj so o tej temi razpravljali celo v ameriškem senatu.

7. Grand Theft Auto: San Andreas

Še ena izmed videoiger, ki je polna nasilja in ostalih ne najbolj moralnih aktivnosti. Kljub temu pa ni bilo nasilje tisto, ki je dvignilo največ prahu v javnosti. Skoraj leto dni po izidu leta 2004, je navdušenec nad GTA-jem, Patrik Goldeborg, ustvaril dodatek, ki je odklenil skrivne scene in dele igre, ki so bile sprva mišljene kot del redne igre. Razviajalec Rockstar je spremenil starostno omejitev na 18+, vendar je škoda vseeno bila že narejena.

6. Pokemon

Do zdaj smo na seznamu zasledili videoigre polne nasilja in ostalih kontroverznih zadev, zdaj pa nas čaka nekaj povsem drugačnega, simpatične animirane živalice. Verjeli ali ne, Pokemon se ni uvrstil na naš seznam zaradi različnih nesreč, ki jih je igra povzročila, temveč zaradi animirane figure Jinx. Strokovnjake je zmotil dizajn oz. izgled figure.

5. Night Trap

Podobno kot Mortal Kombat, je tudi igra Night Trap bila deležna številnih kritik v 90-ih. Kritike so ponovno v glavnem letele na račun nasilja. Edina razlika z Mortal Kombat-om? Night Trap ni vsebovala nasilja. Glavna ideja igre je bila ustaviti nepridiprave, ki so napadali mladoletnice. Ponovno je prišla videoigra na dnevni red senata, saj naj bi glorificirala nasilje. V senatu seveda nikoli niso igrali dotične igre in zato so neupravičeno dosegli, da je prišlo do zaustavitve prodaje.

4. Shadow Man: 2econd Coming

Od normalne igre, katero so naredili kontroverzno politiki, do normalne igre, ki je kontroverzna postala zaradi lastnega merketinškega oddelka. Razlog, zakaj je igra postala tako kontroverzna, je bil v tem, da so se razvijalci v marketinškem oddelku odločili, da postavijo oglase na prave spomenike grobov, ki so bili umeščeni v igro. Ideja je bila, da bi razvijalci plačali družinam, ki bi pustile objavo oglasov na spomenike njihovih sorodnikov. Kljub temu, da do tega nikoli ni prišlo, je že sama ideja bila dovolj, da se je na račun igre sprožil val kritik. Vmešala se je celo Angleška cerkev, ki je prepovedala vsakršno objavo tovrstnih oglasov.

3. Star Wars: Battlefront 2

Ustvarjalci igre so uspeli pošteno razjeziti igralce, ko so leta 2017 izdali Battlefront 2, v katero so vključili veliko število t. i. “loot boxes” škatel. Za vse tiste, ki ne poznate koncepta, gre za “škatle”, v katerih so lahko igralci dobili naprednejša orožja, njihove najljubše junake in z vsem tem prednost v igranju. Glavne kritike so letele na naslov, da razvijalci pritiskajo na igralce, da zapravijo čim več denarja. Izpostavljenost v medijih je stalo EA precejšnji delež prodaje, namreč dosegli so milijon prodanih kopij manj kot so si sprva zastavili. Glavni direktor EA-ja se je javno opravičil in priznal, da so se zmotili. To za njih seveda ni pomenilo nič, kajti škoda je bila že narejena.

2. Six Days in Fallujah

Med vsemi igrami na seznamu takšne še nismo imeli. Bila je tako kontroverzna, da je nikoli niso niti izdali. Leta 2009, ko je vojna v Iraku bila na vrhuncu, je bil v načrtu izid hiper-realistične tretje osebne streljačine Six Days in Fallujah. Cilj razvijalcev je bil narediti igro, v kateri so bile predstavljene resnične bitke, z resničnimi imeni in zelo realističnim prikazom boja. To je zmotilo veterane po ZDA, prav tako pa so svoj glas dvignili ostali kritiki. Igra bi naj izšla pod zastopstvom Konamija, vendar do tega potem nikoli ni prišlo. Igra je bila dokončno odpovedana, za razliko vojne, ki pa še vedno traja.

1. Postal 2

Vsi tisti, ki morda ne veste, Postal je bila 3D streljačina iz leta 1997, v kateri eden od povajkov popolnoma znori in začne pobijati vojaško bazo in bližnje prebivalce. Največja težava igre je bila seveda “promocija” masovnih pobijanja, čeprav to ni bilo nazorno grafično prikazano v igri. Postal 2 za razliko predhodnice vsebuje jasen prikaz pobijanj in krvavih dejanj Igra je bila prepovedana na Novi Zelandiji, v Avstraliji in nekaterih drugih državah, drugod pa je bila sprejeta z mešanimi odzivi.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

DUNA ŠPENKO d.o.o.

Valburga 50, 1216 Smlednik, Tel: 041 736 701
Špenko TV Iskanje pravega podjetja, ki ustreza vsem vašim pogojem, ni nujno težavno. Filtriranje podjetij po izkušnjah in kvalitetni ponudbi je dobro osnovno merilo. Kaj kmalu se ... Več

CICERO, BEGUNJE, d.o.o.

Stegne 21c, 1000 Ljubljana, Tel: 01 507 42 92, 041 662 178

MORDICOM d.o.o.

Šolska ulica 40, 5250 Solkan, Tel: 05 330 03 60
Skoraj nemogoče je preceniti vpliv rešitev za načrtovanje virov podjetja (ERP) v sodobnem poslovnem svetu. ERP sistemi so nadomestili nepovezane delovne tokove in nezdružljiva ... Več

SRC d.o.o.

Tržaška cesta 116, 1000 Ljubljana, Tel: 01 600 70 00
So specialisti za poslovno informatiko. Dobavljajo, priklapljajo in povezujejo vašo računalniško opremo. Za vas konfigurirajo in integrirajo programsko opremo. Razvijajo informacijske ... Več