Računalništvo, telefonija
30.10.2018 12:00
Posodobljeno 5 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

10 najbolj bizarnih napak v videoigrah

10 najbolj bizarnih napak v videoigrah
10 najbolj bizarnih napak v videoigrah

Zagotovo smo med igranjem videoiger že kdaj naleteli na prigode, ki jih nikakor nismo pričakovali, ali pa smo kar sami ugotovili, da gre za napake pri kodiranju. Spodaj naštete napake oz. spodrsljaji, ki so se pripetili ustvarjalcem videoiger, so več kot samo strašljivi. Na seznamu najdemo nekaj komičnih in nekaj resnično groznih napak, ki se ustvarjalcem ne bi smele zgoditi. Nekatere so tam namerno, spet druge verjetno povsem po naključju. Kakorkoli že, tukaj je 10 napak v videoigrah.

10. Super Smash Bros – menjavanje gibov likov

Dejstvo je, da vsi igralci igre Super Smash Bros želijo izkoristiti vsako malenkost, ki je na voljo, sebi v prid. Včasih pa se lahko zgodi, da stvari niso več pod nadzorom in se to tekmovanje sprevrže v nekaj podbnega filmu “Fly”. Gre namreč za to, da se nekateri igralci poslužijo spreminjanja kode do te stopnje, da menjajo celotne sete gibov likov. To lahko pomeni ne samo drugačne like, temveč popačene in povsem iznakažene like v igri.

9. Strašljivi Watson

Za to, da smo lahko dobri detektivi, potrebujemo kanček zvitosti. Igra Sherlock Holmes: Nemesis iz leta 2012 je v tej kategoriji morda prestopila mejo. Uradno je izšla kot Sherlock Holmes vs. Arsene Lupin in najbolj čudna napaka v igri je, ko se Watson vedno znova pojavlja pred igralcem – gre namreč za prvoosebno igro. Razvijalci Watsonu niso dodali nobene funkcije, kar pomeni, da je čudni asistent vseskozi prisoten, vendar brez nekega točno določenega namena.

8. Call of Duty: pravi zombiji

Vsi, ki smo kdajkoli igrali Call of Duty: Ghosts se verjetno strinjamo, da je igra posebna zaradi zombijev, vojaških taktik in vsega ostalega, kar dela serijo Call of Duty posebno. Ustvarjalci so se tako intezivno pripravljali na zombije, da so v igri Call of Duty: Black Ops pozabili na majhno napako. Ko v prvi sekciji ubijemo vse ljudi in živali, bodo “trupla” stala pokončno, dokler se v drugem delu ne vrnemo. Eno od trupel bo celo premikalo usta, kljub temu, da smo vojaka že ustrelili, in kar je še huje, če ga ponovno ustrelimo, se bo glava začela premikati.

7. Surgen Simulator 2013

Življenje kirurgov vsekakor ni enostavno. Najprej dolga leta šolanja, potem pa reševanje življenj ljudi, ki jih sploh ne poznajo, poleg tega pa v rokah držijo usode družin in prijateljev. Če gre sklepati po realnem življenju, potem bi Surgen Simulator moral biti vsaj približno enako zahteven. V resnici pa je igra polna napak, ki so sprva morda humorne, vendar sčasoma postajajo vse bolj bizarne in grozljive. Kot lahko vidimo na posnetku, spominjajo prizori iz igre na filmsko serijo Žaga, in če bi v resnici kirurgovo delo bilo samo kanček podobno temu v igri, nihče ne bi pristal na kakršenkoli poseg.

6. Red Dead Redemption

Ena najbolj zloglasnih iger v zadnjih letih, Red Dead Redemption, navdušuje v marsikaterem pogledu, po drugi strani pa “open world” igre že same po sebi pomenijo veliko takšnih in drugačnih napak. Na trenutke lahko opazimo leteče živali človeških podob, ki nikakor nimajo mesta v igri, vendar se pojavijo na kar nekaj mestih. Kot igralec moramo biti pozorni, kajti ta živalsko-človeška bitja nas zelo hitro lahko presenetijo in ubijejo. Takoj po izidu igre leta 2010 je na ta račun letelo kar nekaj kritik, vendar so ustvarjalci pomanjkljivosti hitro popravili.

5. Dayz

V svetu videoiger so zombiji zavzeli prav posebno mesto, in če bi se vsi ljubitelji dotičnih iger zbrali na enem mestu, bi lahko prišlo do prave apokalipse. Dayz je še ena igra preživetja v “odprtem svetu”, ki je v štartu izšla kot nekaj povsem drugega. To je pustilo posledice in zato dejstvo, da med igranjem lahko naletimo na like, ki preprosto stojijo sredi ceste in ne kažejo znakov življenja, ne sme čuditi. Kot kaže trupla ostanejo na svojem mestu, ne umrejo, ne napadajo in ne delajo nič, so pa tam.

4. Fallout – vrteče se glave

Vsaka prva izdaja igre je za razvijalce prava nočna mora, kajti vedno se najde nekaj, kar bi bilo potrebno izboljšati, popraviti, ali preprosto izpustiti. Če spustimo tiste manjše napake videoigre Fallout, lahko govorimo o eni večjih, ki igralcu lahko prav tako kot razvijalcem povzroči kar nekaj preglavic. V igrah Fallout 3 in Fallout New Vegas je bilo možno srečati telesa z vrtečimi se glavami in poleg tega še like, ki kar lebdijo po zraku. Ne glede na to, da gre za resnično bizarno napako, ki so si jo privoščili razvijalci, se stvari v radiokativni postapokaliptični igri lahko še dodatno zapletejo.

3. Skyrim Mannequins

Vsak igralec Skyrima ve, da večina igra predstavlja upravljanje z opremo in lastnostmi likov, medtem ko le majhen odstotek igre predstavlja dejansko lovljenje pošasti in opravljanje nalog. Med igranjem igre lahko opazimo, kako v določenih prostorih stojijo izklesani liki s čeladami (“mannequins”), ki se na trenutke togo premikajo po prostoru ali pa se kar naenkrat odločijo, da bodo sledili igrlacu po prostorih. Kakorkoli že, mogoče se je bolje osredotočiti na zmaje in ostale pošasti in pustiti te “manekene” pri miru.

2. Halo – duhovi

Vse od začetka na konzoli Xbox je prvoosebna streljačina Halo veliko prispevala k temu, kako danes sploh dojemamo strelske igre nasploh. Tukaj mislimo še posebej na igranje “on-line”. Vsi uspehi igre pa za seboj potegnejo tudi pomanjkljivosti, ki so neizogibne. Predvsem pri igrah Halo 2 in Halo 3 smo lahko opazili pojav t. i. duhov, ki so se pojavili kot navadni igralni liki, vendar brez animaciji. Kot lahko vidimo na videu izgleda tale napaka podobno kot pri ostalih igrah zelo smešna, vendar za ustvarjalce niti malo. Nekateri igralci so poročali celo o tem, da so bili napadeni s strani nevidnih duhov, ki se niso pojavili na lestvici, temveč so prišli iznenada in ubijali igralce.

1. The Sims – demonski dojenčki

Simse smo že od nekdaj igrali zato, da smo lahko zgradili hišo svojih sanj, živeli življenje, ki jih v resnici ne bi nikoli ipd. Kljub temu, da nam Simsi omogočajo resnično svobodo pri gradnji virtualnega življenja, kar naenkrat v roke dobimo otroka na videu, ki spominja na prikazen iz grozljivke. Za Simse je to zgolj še en sklop enic in ničel, ki se marsikomu zdijo smešne, medtem ko drugim verjetno takšni dojenčki niso najbolj po volji.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

AVTERA d.o.o. – LINKSYS

Litijska 259, 1261 Ljubljana - Dobrunje, Tel: 01 58 53 610
Linksys, internet - sinonim za kvalitetno mrežno opremo, ki zagotavlja stik s svetom. Zmogljiva, varna in zanesljiva oprema za dom in manjša podjetja. Rešitve, ki jih Linksys ponuja, ... Več

VENUM PC

Cesta Jaka Platiše 18, 4000 Kranj, Tel: 06 999 39 83
Gaming računalniki, kot ste si jih vedno želeli Venum PC je inovativno podjetje, ki se ukvarja s servisom, odkupom in prodajo računalniške opreme. Na njihovi spletni strani ... Več

NAVEZA d.o.o.

Ščita 9, 1315 Velike Lašče, Tel: 01 787 30 25
Naveza d.o.o. je podjetje z več kot 15 leti izkušenj na področju računalniške podpore, digitalizacije ter izdelave in vzdrževanja spletnih strani. Vedno si prizadevajo najti rešitve, ... Več

MegaSbajt, Sebastjan Sumina s.p.

Pot za Stan 16, 1351 Brezovica pri Ljubljani, Tel: 041 241 455
MegaSbajt je mlado podjetje, ki je ambiciozno pristopilo k izvajanju računalniških storitev in prodaje na področju informacijske tehnologije. Na podlagi strokovno in hitro izvedenih ... Več