Računalništvo, telefonija
13.09.2016 13:22
Posodobljeno 8 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

10 najboljših preklopnih telefonov vseh časov

Motorola StarTac
Motorola StarTac

Dizajn mobilnih telefonov je prehodil dolgo pot in preklopni telefoni brez dvoma spadajo med pomembnejše akterje mobilne telefonije. Danes ti telefoni pri mnogokaterem uporabniku vzbudijo nostalgijo, medtem ko so svet preplavili tanki pametni telefoni med katerimi ni bistvenih razlik, vsaj kar se dizajna tiče. Od Nokie do Motorole, od Samsunga do Sony Ericssona, vsak proizvajalec je pripseval klasični preklopni telefon, ki je po svoje postavil meje stila, elegance in udobja. Kljub temu, da so preklopni telefoni več ali manj stvar preteklosti, še vedno živijo v naših srcih. Za vas smo pripravili 10 naprav, ki spadajo v sam vrh preklopnih telefonov, ki so kdajkoli krožili na trgu mobilne telefonije.

1. Motorola StarTac – Alfa in omega preklopnih telefonov, pionir mobilne revolucije Motorola StarTac. Luč sveta je tale “simpatična” naprava ugledala leta 1996 in v svojem “mobilnem življenju” dosegla uporabnike po celem svetu. Prodanih je bilo preko 60 milijonov enot, zahvaljujoč vzdržljivi bateriji in takrat revolucionarni tehnikaliji – vibriranju.

2. Sanyo SCP-5300 – Gre za prvi telefon s kamero, ki je bil dostopen v ZDA in ravno zato je Sanyo s svojim prihodom prinesel velike spremembe. 0,3MP kamera je kar naenkrat bila postavljena v roke množice in kamorkoli si šel, kamera je bila s teboj. Kvaliteta slike je bila milo rečeno slaba, vendar je Sanyo SCP-5300 zasadil močno potencialno idejo, katero so potem preklopni telefoni razvijali naprej.

3. Motorola V300 – Mogoče se zdi samoumevno, da so revolucionarne spremembe mobilne telefonije rezervirane za najvišji rang naprav na tržišču. Najboljša kvaliteta kamere, dizajn, avdio kvaliteta, resolucija ekrana in še mnogo več je tako rezervirano za najdražje naprave, medtem ko so dejansko “low-budget” naprave, katerih prodaja dosega milijone, ključne za kontinuiran razvoj in investicije.

Motorola V300 je lep primer opisanega. Ko je leta 2003 izšel, je takoj postal prva izbira navadne javnosti, ki je tako prvič prišla v stik z idejo SMS sporočil itd. Takšne in podobne naprave so tako nujne za inspiracijo razvoja nadaljnih modelov.

4. Nokia 7200 – Približno 20 let nazaj je javnost končno začela masovno kupovati mobilne telefone. Tam kjer je bilo povpraševanje, tam je seveda morala biti tudi ponudba. Da so proizvajalci lahko zadovoljevali vedno bolj zahtevne potrošnike, so enostavno morali poskrbeti za nekaj posebnega – vedno znova in znova. Nokia 7200 je bila nedvomno nekaj prav posebnega. Prvenstveno zaradi nevsakdanjega dizajna, ki je vseboval različne vrste materialov. Kljub oznaki “čudno”, je dotični telefon eden klasičnih predstavnikov preklopnih telefonov, ki ga še nekaj časa zagotovo ne bomo pozabili.

5. Motorola Razr V3 – Ob besedi preklopni telefon, mnogi najprej pomislijo ravno na Razr V3. Gre za enega najbolj prodajanih telefonov, katerega je krasila udobnost in (za tisti čas) visoka zmogljivost. S prodanimi 130 milijoni enot, V3 še danes spada med top 10 najuspešnejših mobilnih telefonov. Ob izidu leta 2004, ga je od konkurence takoj ločilo aluminijasto ohišje ter tipkovnica narejena iz enega kosa kovine. Motorola Razr V3 je tako postal prvi telefon, ki mu je uspelo združiti tehnologijo in modo.

6. Motorola Pebl U6 – Danes se trendi nagibajo v smer vedno večjih telefonov, kar pa je popolno nasprotje trendov iz časa preklopnih telefonov. Spraviti enake komponente v čim manjši format je bil včasih znak odličnosti. Pebl U6 je bil tipičen predstavnik opisanega, dodatno pa je premogel še udobje in neke vrste naraven občutek ter izgled.

7. Sony Ericsson Z520 – Mladina je bil ciljna publika, ki so jo podjetniki in prodajalci le stežka razumeli. Z Sonyjevim Z520, so prišli dokaj blizu temu cilju. 0,3MP VGA kamera, dodatni ekran in dokaj stilitično dovršena naprava, je bila kot nalašča za trendi mladino, ki so tako povzročali zavist med prijatelji, ki si morda niso mogli privoščiti telefona.

8. Nokia N93 – Nokia je nekoč bila največji proizvajalec mobilnih telefonov na svetu. Številne njene naprave so premikale meje tehničnih zmogljivosti svojega časa in N93 je povsem praktičen primer tega. Leta 2006 je N93 bil telefon z najboljšo kamero (3,2MP), ki je zaradi Carl Zeiss leče še dodatno povišala svojo vrednost. Mogoče res ne gre za najlepši telefon, je pa gotovo bil med najzmoglivejšimi v svojem času.

9. Sony Ericsson W508 – 100MB notranjega prostora (z M2 kartico razširljivega do 16GB), fizični nadzor glasbe, relativno napredna 3MP kamera itd. Leta 2009 je W508 močno ojačal samozavest podjetja Sony Ericsson. Šlo je namreč za čas ko so počasi pametni telefoni prihajali na sceno, vendar je ta Sonyjev telefon dokazal, da se preklopni telefoni lahko kosajo z naprednejšimi napravami, za precej nižjo ceno.

10. Blackberry 9760 Oxford/Style – Blackberry ni nikoli bil znan po svoji preklopnih telefonih, vendar z modelom 9760 dokazujemo, da bi morali biti drugače. Gre za prvi preklopni telefon podjetja Blackberry, ki ga krasi tipična QWERTY tipkovnica, katera je navdušila vse, ki si ne želijo nekaj samo funkcionalnega in neprivlačnega.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

RSLukan, Matjaž Lukan s.p.

Pri malem kamnu 11, 1000 Ljubljana, Tel: 051 302 160
Delovanje sodobne družbe je pogojeno z brezhibnim delovanjem računalniških in informacijskih sistemov. Predstavljajte si svet brez tehnologije ali še huje, svet brez ustrezne IT ... Več
Zlati partner

XENON FORTE d.o.o.

Letališka cesta 29, 1000 Ljubljana, Tel: 01 548 48 00
Xenon forte d.o.o. je podjetje s 30-letno tradicijo. V celotnem času svojega obstoja se zavzema za odličnost in verodostojnost. Skupaj s podjetji Xenon forte Zagreb d.o.o., Xenon ... Več
Zlati partner

Mastercard Europe SA, Podružnica v Sloveniji

Dimičeva ulica 13, 1000 Ljubljana, Tel: +386 1 589 81 26
Mastercard Europe SA, Podružnica v Sloveniji, je globalno tehnološko podjetje za plačilne rešitve. Družba je del mreže Mastercard, ki obsega več kot 210 držav in ozemelj po ... Več
Zlati partner

BROTHER CEE GmbH

Glavna cesta 46, 4202 Naklo, Tel: 030 600 474
Dejavni so v 28 državah, Brotherjevi izdelki pa so na voljo v več kot 100 državah.  Od ustanovitve korporacije leta 1934 si prizadevajo, da bi ideje prenesli v prakso z ustvarjanjem ... Več