Računalništvo, telefonija
02.08.2018 19:51

Deli z drugimi:

Share

10 preprostih pravil za najboljše fotografije (2. del)

10 preprostih pravil za najboljše fotografije (2. del)
10 preprostih pravil za najboljše fotografije (2. del)

V prvem delu članka smo spoznali prvih 5 pravil oz. trikov, kako izboljšati naše fotografije, ne glede na našo stopnjo znanja ali okolje fotografiranja. Nadaljujemo tam kjer smo končali, seveda pa naj vas spomnimo, da bomo zelo veseli tudi kakšnih vaših nasvetov v komentarjih, ki jih bimo z veseljem prebrali in seveda tudi uporabili ob naslednji priložnosti.

6. Uporaba diagonal

Horizontalne linije na fotografiji nudijo statičen, miren občutek ob gledanju fotografije, medtem ko po navadi vertikalne linije poskrbijo za stabilnost kompozicije. Če v fotografijo želimo vnesti občutek dramatičnosti, dinamike ali morda celo negotovosti, potem moramo vključiti diagonalne linije.

Za to ne potrebujemo ničesar drugega kot premik pozicije fotografiranja, ali izbiro drugačne goriščne razdalje – širokokotne leče nas pogosteje prisilijo, da nagnemo celotno kamero, saj na tak način zajamemo večji del scene.

Poleg opisanih trikov pa lahko uporabimo tehniko imenovano “Dutch Tilt”, pri kateri enostavno nagnemo kamero med fotografiranjem. Ta tehnika je lahko zelo učinkovita, je pa res, da ni primerna za vse fotografije in vse scene.

7. Prostor za gibanje

Ne glede na to, da so fotografije kot takšne statične, lahko izražajo močne občutke gibanja. Ko gledamo fotografije, vidimo kaj vse se dogaja na njih in si želimo videti vedno več, torej tisto, kar sledi – to lahko vodi v občutek neravnotežja ali nelagodja, kajti subjekt enostavno nima prostora za gibanje, razen izven okvirja.

Zavedati se moramo, da ta efekt ne dobimo zgolj s premikanjem subjekta. Recimo, če gledamo portret, vedno sledimo pogledu subjekta in ti potrebujejo območje, kamor se pogled na koncu steka.

Ne glede na to za kakšno fotografijo gre, vedno mora na fotografiji ostati nekaj prostora pred in za subjektom.

8. Ozadje

Ko fotografiramo, se ne smemo osredotočiti zgolj na subjekt, temveč moramo enako količino pozornosti nameniti tudi ozadju – pogledati je potrebno kaj se dogaja v ozadju. Ta nasvet lepo sovpada s točko, kjer smo pisali o poenostavitvi scene in zapolnjevanju okvirja. Seveda nikoli ne moremo v celoti izključiti ozadja, lahko pa ga po drugi strani dokaj dobro nadziramo.

Z nekaj vaje in prakse bomo hitro ugotovili, da že samo sprememba pozicije vpliva na to, da neko ne ravno posrečeno ozadje zamenjamo za ozadje, ki lepo sovpada z našim izbranim subjektom. Druga opcija pa je, da uporabimo širokokotno lečo in daljšo goriščno razdaljo, s čimer izločimo ozadje izven fokusa.

Vse je seveda odvisno od tega, ali je ozadje del naše zgodbe, ki jo želimo pripovedovati. Če ozadja praktično ne potrebujemo, nima smisla, da ga preveč izpostavljamo, kajti to lahko samo zmede gledalca.

9. Bodimo kreativni z barvami

Človeške oči najbolj pritegnejo svetle, primarne barve, še posebej, če pametno uporabimo kontrast, ki še bolj izpostavi določene barve. Obstajajo pa tudi drugi načini, kako lahko ustvarimo barvne kontraste – z vključevanjem svetlih barvnih delov, ki stojijo nasproti enobarvnemu ozadju recimo. Seveda pa ne potrebujemo nujno močnih barvnih kontrastov, da bi ustvarili vrhunske fotografije.

Scene, ki so sestavljene skoraj v celoti iz enega odtenka, so lahko še kako učinkovite, brez da bi bilo potrebno vložiti veliko truda. Zato so po navadi tiste fotografije z omejeno paleto harmonije odtenkov najbolj kvalitetne fotografije na sploh.

Ključno, kar si moramo tukaj zapomniti je, da smo zelo selektivni pri izolaciji in okvirjanju subjektov fotografij, saj na tak način izločimo vse neželene barve.

10. Ne sme nas biti strah kršenja pravil

Kompozicija fotografije je neke vrste vizualni jezik – lahko ga uporabimo za to, da z našo fotografijo povemo točno določeno sporočilo. Ne glede na vse pa tako kot to počnemo pri pisani besedi, ko namerno kršimo pravila za to, da bi sporočili nekja točno določenega, lahko tudi v vizualnem jeziku uberemo enak pristop s tem, da kršimo standardna pravila kompozicije.

Seveda, če jih kršimo nenamerno, verjetno ne bomo ravno uspešni. Pravila lahko “dobro” kršimo, ko jih do potankosti poznamo in takrat stvari postanejo zanimive. V začerku je morda dobro, da kršimo eno pravilo na enkrat, kajti, če se preveč ambiciozno spravimo k stvari, lahko zelo hitro izgubimo nadzor.

Zapomnite si to: za vsako pravilo, ki smo ga navedli zgoraj, obstaja fotografija, ki dokazuje, da lahko z ignoriranjem dotičnega pravila, dobimo vrhunsko fotografijo.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

Sony Europe B.V., podružnica v Sloveniji

Dunajska cesta 156, 1000 Ljubljana, Tel: 01 888 8761
Sony Europe B.V. je multinacionalno podjetje za elektroniko s sedežem v Tokiu na Japonskem. V Evropi deluje prek svoje evropske podružnice Sony Europe B.V., ki je prisotna v več ... Več
Zlati partner

STRIM PLUS d.o.o.

Cesta dveh cesarjev 393, 1000 Ljubljana, Tel: 05 907 52 00
Strim plus d.o.o. sestavlja dinamična ekipa, ki se ukvarja s tremi segmenti poslovanja v prehodu od papirnate sedanjosti v digitalno prihodnost. Foto: Freepik Pametni zasloni Potrebujete ... Več

COMCOM d.o.o.

Lapajnetova ulica 29, 5280 Idrija, Tel: 05 372 20 20
Ukvarjajo se s: SAP svetovanjemPodatkovno analitiko in inženiringom Več
Zlati partner

GROWTHCOM d.o.o.

PE Ljubljana, Šmartinska cesta 152, 1000 Ljubljana, Tel: 051 313 192
Growthcom - vaš specialist za digitalni marketing Svoje 10-letne izkušnje s področja prodaje in digitalnega marketinga je z nami delil direktor podjetja, David Fabjan. V Growthcomu ... Več