Računalništvo, telefonija
02.12.2016 07:00
Posodobljeno 7 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

10 trendov, ki bodo v letu 2017 spreminjali svet mobilne telefonije

..Pametni telefoni v letu 2017? Naprave bodo tanjše, hitrejše in mogoče celo pametnejše, kot bi si želeli..
10 trendov, ki bodo v letu 2017 spreminjali svet mobilne telefonije
10 trendov, ki bodo v letu 2017 spreminjali svet mobilne telefonije

Navidezna resničnost se bo razširila na cenovno dostopne telefone, ki bodo med drugim imeli boljšo grafiko, visoko ločljivost, kakovostnejše zaslone in več pomnilnika. Telefone bomo bolj kot kdajkoli prej uporabljali za plačevanje, umetna inteligenca pa bo poskrbela, da bodo pametni telefoni razumeli naše obnašanje, kar bo privedlo do uporabniške izkušnje, kot je še ni bilo. Za vas smo pripravili 10 trendov, ki bodo spremenili svet pametnih telefonov v letu 2017.

Nov dizajn

Govorice o Applovem iPhonu, ki naj bi končno doživel “lepotni poseg”, Samsung razmišlja o zložljivem telefonu itd. Sicer je vprašanje, ali bodo te govorice tudi uresničene, vendar, tako kot vsako leto, pričakujemo nekaj novega. V letu 2016 je bil trend personaliziran telefon (prilagodljiv uporabniku), kot sta bila Moto Z in LG5, ki sta delno črpala inspiracijo z Googlovega umrlega projekta modularnega telefona Project Ara.

Hitrost

Grafika bo izpopolnjena in aplikacije bodo delovale veliko hitreje kot zdaj. Qualcomm je že naznanil procesor Snapdragon 835, ki bi se lahko znašel v nekaterih premium Android pametnih telefonih največjih proizvajalcev v svetu mobilne telefonije. Nekateri strokovnjaki izpostavljajo tudi Mediatek Helio X30, ki se lahko pohvali z desetimi jedri, kar je najvišja številka med telefoni nasploh. Kot vse kaže, bodo telefoni vedno bližje računalnikom – kar se tiče splošne zmogljivosti.

Navidezna resničnost

Ena glavnih prednosti, ki jo omogoča višja hitrost delovanja mobilnih naprav, je virtualna resničnost, ki od naprave zahteva mogočne tehnične specifikacije. V letu 2017 pričakujemo, da bo mogoče telefon povezati z Googlovimi očali DayDream View VR in tako gledati filme, igrati igre in raziskovati VR svet. Ta je sedaj dostopen le redkim napravam, na primer Samsungovemu Galaxyju S7, vendar napovedi kažejo, da bo letos dosegljiv tudi telefonom srednjega razreda.

Hitrejši LTE

S prihodom novih in sodobnih tehnologij pričakujemo vidno izboljšavo mobilnega omrežja. Pametni telefoni, kot sta Galaxy S7 in Applov iPhone 7, lahko podatke prenašajo z maksimalno hitrostjo 600 Mb/s. Ta hitrost naj bi z novim Qualcommovim modemom Snapdragon X16 poskočila tudi do 1 GB/s. Doseganje te hitrosti je v veliki meri odvisno tudi od zmogljivosti omrežja.

USB-C

Prihaja leto vmesnika USB-C, ki bo v Androidnih napravah nadomestil microUSB 2.0. USB-C je zelo uporaben in raznovrsten: omogoča hitro polnjenje baterije, prav tako pa ga lahko uporabimo za povezovanje mobilnih naprav na HD zaslone, slušalke, zunanje trde diske itd.

Brezžični avdio

Obstaja velika verjetnost, da bo večina proizvajalcev pametnih telefonov še vedno obdržala klasičen 3,5 mm vhod za slušalke. Kljub temu pa se bo zagotovo našel kdo, ki se bo, podobno kot se je lani Apple, opogumil za nekaj novega. Priča bomo prehodu na bluetooth slušalke. Kaj to pomeni za uporabnike? Dodatno skrb pri izbiri pravih brezžičnih slušalk, hkrati pa možnost izdelovanja tanjših in lažjih telefonov.

Hitrejše polnjenje baterije

Pametni telefoni se bodo preko USB-C kablov polnili hitreje, saj lahko prenesejo večje količine energije od baterije. Qualcomm’s Quick Charge 4 je recimo primer tehnologije, ki naj bi telefonu omogočal do pet ur delovanja po samo petih minutah polnjenja.

Pametnejše naprave

Pametni telefon Lenovo Phab 2 Pro je zmožen prepoznati objekte, izrisati zemljevid sob in predstaviti relevantne informacije o objektih na zaslonu telefona. To je dober primer, kako pametni telefoni razvijajo uporabniško izkušnjo do potankosti. Umetna inteligenca bi lahko med drugim telefone pripeljala do točke, kjer bodo bolj ljudem prijazni. Naprava bi na primer lahko analizirala, kako določena aplikacija uporablja strojno opremo, in čez čas boljše razporedila rabo energije za to, da bi telefon dlje zdržal z enim polnjenjem.

Bluetooth 5

Mobilne naprave bi lahko zelo kmalu pridobile novo bluetooth brezžično povezavo, ki bi uporabnikom ponujala dvakrat višjo hitrost in štirikrat večji doseg v primerjavi s predhodnikom, bluetoothom 4.2. Povezava bluetooth 5 naj bi imela 400 metrov dosega brez ovir in 120 metrov z ovirami. Preko te povezave naj bi uporabnik lahko celo odklepal avto.

Pomnilniški prostor

Dodaten prostor za shranjevanje na telefonu nikoli ne škodi, pa naj bo to za shranjevanje videov, slik ali iger. Trenutno je najvišja meja notranje shrambe 256 GB in 512 GB za SD kartico. SanDisk je letos predstavil prototip SD kartice z neverjetno količino prostora 1 TB. Podjetje sicer ni razkrilo informacij o tem, kdaj naj bi bile te kartice na voljo za vsakdanjo rabo, vseeno pa ta dan ni pretirano daleč, saj smo vsako leto priča večjim pomnilniškim enotam.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

4WEB d.o.o.

Brodišče 7a, 1236 Trzin, Tel: 01 512 80 55
O agenciji 4WEB Digitalna agencija 4WEB obstaja že 20 let in v tem času so ustvarili že mnogo uspešnih spletnih strani, spletnih trgovin in različnih aplikacij. Odlikujeta ... Več
Diamantni partner

ZAVOD DIGITALNO INOVACIJSKO STIČIŠČE (DIH SLOVENIJE)

Dimičeva ulica 13, 1000 Ljubljana, Tel: 040 606 710
DIH Slovenije omogoča digitalno transformacijo po principu vse-na-enem-mestu, v Sloveniji in širše. Osvešča in zagotavlja storitve za rast digitalnih kompetenc, izmenjavo digitalnih ... Več

NCOM d.o.o.

Bičevje 5, 1000 Ljubljana, Tel: 040 855 519
Mobilne aplikacije so korenito spremenila način delovanja podjetij. Več kot 3 milijarde ljudi ima dostop do pametnega telefona. Mobilne aplikacije trenutno predstavljajo najučinkovitejši, ... Več
Zlati partner

ANNI d.o.o.

Motnica 7a, 1236 Trzin, Tel: 01 580 08 00
Podjetje Anni, d. o. o., je v slovenskem računalniškem prostoru prisotno že praktično od samega začetka. Brez pretirane hvale lahko rečemo, da svoje delo opravljajo dobro, saj ... Več