Računalništvo, telefonija
30.08.2017 19:00
Posodobljeno 6 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

10 zanimivih dejstev o Muskovem SpaceX-u

10 zanimivih dejstev o Muskovem SpaceX-u
10 zanimivih dejstev o Muskovem SpaceX-u

Od rojstva Muskovega SpaceX-a pred 15-imi leti, je to ime postalo eno najbolj prepoznavnih znotraj industrije odkrivanja vesolja. Praktično ni človeka, ki ne bi poznal vsaj osnovne ideje in zgodbe, ki stoji za imenom SpaceX. Muskov cilj je, da bi z uporabo inovativne raketne tehnologije, ki temelji na ponovni uporabi istih raket, ne samo transportiral ljudi v orbito, temveč naselil kolonijo na Marsu – in to kar kmalu. Izjavil je, da je rok, do katerega naj bi prvi ljudje dosegli Mars, leto 2022. Kljub temu, da se zdi, da trenutno obstaja več tistih, ki ne verjamejo v Muskov uspeh kot tistih, ki verjamejo, bomo mi z veseljem spremljali napredek SpaceX-a, za začetek pa smo se odločili, da vam predstavimo 10 zanimivih in zabavnih dejstev o dotičnem podjetju.

1. Space X v resnici ni pravo ime podjetja, temveč je celotno ime Space Exploration Technologies Corporation. Vidimo lahko, da je Musk kot že nešteto krat stvari želel poenostaviti in tako je izbral kratko in jedrnato ime SpaceX.

2. Leta 2012 je SpaceX postalo prvo zasebno podjetje, ki se je povezalo z International Space Station postajo. Številni so imeli podobne cilje, vendar do takrat še nikomur ni uspelo.

3. S prej omenjeno povezavo z ISS (Internation Space Station) je Musk tudi prvi naredil pomemben korak v znanstvenih eksperimetih povezanih z vesoljem. Razvoj združitve je vodilo 15 študentov, kar je bilo sploh prvič, da so študenti prisostvovali tako pomembni nalogi.

4. Leta 2017 je SpaceX podjetje postalo del dolgoletne tradicije, ko je njihova raketa Falcon 9 vzletela na izstrelišču Launch Complex 39A v Kennedy Space Centru. Tam je namreč legendarni Apollo 11 začel svojo misijo na Luno. Falcon 9 je v bistvu bil prva entiteta, ki je ta kompleks uporabila po letu 2011.

5. 30. marca 2017 je SpaceX postala prva entiteta, ki je uspešno izstrelila raketo “za večkratno uporabo”. Torej raketa je poletela v orbito in se uspešno vrnila ter pristala na mestu od koder je vzletela.

6. SpaceX pa ni zgolj zgodba o raketah. Elon Musk cilja na ustvarjanje skupnosti na Marsu. S tem namenom se je podjetje povezalo z NASO, ki dela specializirane obleke, ki naj bi jih ljudje na Marsu nosili.

7. Kapsula “Dragon” zdrži več kot 6 ton tovora, medtem ko “težkokategorna” raketa Falcon, ki je ustvarjena za popotovanja do Marsa, lahko transportira skoraj 60 ton. Gre seveda za nepredstavljive številke, vendar pri podjetju SpaceX pojasnjujejo, da Falcon lahko prevaža težo enaki polnemu 737 letalu z vsemi potniki, gorivom in prtljago.

8. Podjetje SpaceX je bilo prvo pri marsikaterem dosežku, med katerimi je tudi ta, da so bili prvo zasebno podjetje, ki je uspešno zgradilo, izstrelilo in varno pripeljalo nazaj na Zemljo raketo.

9. Elon Musk je znan po tem, da obožuje znanstveno fantastiko. Kapsula Dragon je recimo poimenovana po pesmi “Puff the Magic Dragon”, raketa Falcon pa nosi vsem dobro poznano ime iz filma Vojna Zvezd, kjer smo lahko srečali plovilo Milennium Falcon.

10. Astronavti agencije NASA bodo leta 2018 v vesolje potovali z raketami SpaceX, kot del programa NASA Commercial Crew Program.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

ARCHUS.SI d.o.o.

Cankarjeva ulica 9c, 6000 Koper/capodistria, Tel: 070 890 096
O podjetju Archus.si  ARCHUS.SI d.o.o. je podjetje iz Kopra. Kot prvi v Sloveniji so leta 2008 oz. 2009 začeli ponujati nekaj aktualnih in zanimivih produktov nove tehnologije, kot ... Več

Jamada skupina d.o.o.

Cesta k Tamu 12, 2000 Maribor, Tel: 02 330 53 50
Podjetje je bilo ustanovljeno iz bivše DataLab poslovne enote Maribor. Preživeli so obdobje mladostniške zaletavosti in vihravosti. Prerasli so v zrelo podjetje z jasno vizijo, ... Več
Zlati partner

ADVANT d.o.o.

Cesta na Brdo 119a, 1000 Ljubljana, Tel: 01 470 00 00
Podjetje ADVANT d.o.o. je z vami že od leta 1998. Naše osnovno poslanstvo je biti vodilni graditelj informacijsko komunikacijske infrastrukture. Aktivnosti, ki jih povezujemo ... Več
Zlati partner

SIMBIOZA GENESIS, so.p.

Letališka cesta 3, 1000 Ljubljana, Tel: 040 336 311
e-Simbioz@ je projekt Simbioze Genesis, socialnega podjetja, ki ga od začetka leta 2015 izvajajo z namenom izboljšanja in nadgrajevanja računalniških znanj vseh generacij v okviru ... Več