Računalništvo, telefonija
14.11.2017 09:59

Deli z drugimi:

Share

19 najbolj vročih start-up podjetij v letu 2018 (1. del)

19 najbolj vročih start-up podjetij v letu 2018 (1. del)
19 najbolj vročih start-up podjetij v letu 2018 (1. del)

Leto 2017 si bodo v San Franciscu zapomnili kot vratolomno leto na področju tehnologije. Nekateri velikani kot sta Twiiter in Uber so bili na dnevni ravni vključeni v kontroverzne zgodbe in škandale, medtem ko so nekoč potencialni start-upi povsem propadli: Jawbone, Luxe in Juicero. Kljub zgodbam o neuspehu se San Francisco ne ustavlja, tehnologija pa spet poseba po novih višavah. San Francisco ostaja dom inovativnih start-up podjetij Amerike, z vedno večjo množico vrhunskih podjetnikov iz celega sveta, ki tekmujejo za “novo veliko stvar”.

Za vas smo pripravili seznam 19-ih najbolj vročih start-upov iz San Francisca, ki bodo v letu 2018 pod drobnogledom celega sveta tehnologije. Za to, da seznam ne bi segal v nedogled, smo izbrali zgolj podjetja, ki imajo sedež v San Franciscu. Prihajajoče se leto 2018 bo kot kaže novo zanimivo leto z nekaj zelo potencialnimi igralci.

Motiv

Start-up podjetje Motiv razvija fitnes merilec aktivnosti, ki je v bistvu nosljiva zapestnica, ki spremlja naš spanec in vse ostale aktivnosti 24/7. Zapestnica je vodoodporna, baterija pa naj bi zdržala do tri dni. To kar zapestnico Motiv loči od konkurence je lastni pomnilniški prostor, kar zapestnici omogoča, da jo uporabljamo ločeno od telefona do 5 dni. Podjetje Motiv si želi biti enostaven odgovor na vprašanje ljudi, ki si želijo zdravega življenja.

Podjetje je bilo ustanovljeno s strani štirih mladeničev – Michael Strasser, Eric Strasser, Curt von Badinski in Peter Twiss – leta 2013. Do zdaj je prejelo 20,18 milijonov ameriških dolarjev s strani Granite Ventures, Soda Rock Partners, Kleiner Perkins Caufield & Byers in ostalih.

Nurx

Start-up, ki si želi ženskam omogočiti do kontracepcijskih tablet. Gre v bistvu za “Uber za kontracepcijo”. Storitev eliminira potovanje do zdravnika in zgolj z vnosom nekaj podatkov v Nurx aplikacijo žensk lahko naroči kontracepcijska sredstva brez, da bi bilo potrebno do zdravnika. Aplikacije je na voljo v 16 državah ZDA, načrt pa je seveda hitra širitev naprej.

Podjetje sta ustanovila Hans Gangeskar in Edvard Engesaeth leta 2015. V podjetje pa so 8 milijonov ameriških dolarjev vložili Lowercase Capital, Y Combinator, Union Square Ventures in ostali.

Virta Health

Gre za spletno zdravstveno podjetje, ki se osredotoča na individualizirane tretmaje diabetikov. Pri zasnovi so pomagali zdravniki, trenerji in algoritmi, vse skupaj pa je privedlo do glavnega cilja, ki je pozdraviti sladkorno bolezen tipa 2. Ustanovitelji Sami Inkinen, Jeff Volek in Stephen Phinney želijo, da bi proces potekal brez zdarvil in posegov. Za zdaj je Virta Health prejela 36,7 milijona ameriških dolarjev sredstev s strani skladov Venrock, Allen & Company, Obvious Ventures in ostalih.

Brandless

Start-up, ki je prepričan v to, da ljudem v resnici znamka sploh ni pomembna tako kot se to morda zdi. Podjetje ponuja raznoliko paleto izdelkov, od mila, olivnega olja, do kuhinjskih nožev, vse to pa zgolj 3 ameriške dolarje. Podjetje je nastalo letos julija, prodajajo pa izdelke brez znamke oz. nosijo napis “brandless”, kar je torej znamka. Ustanovitelja podjetja sta Tina Sharkey in Ido Leffer, prejela pa sta že 50 milijonov ameriških dolarjev sredstev s strani New Enterprise Associates, GV, Redpoint Ventures, Cowboy Ventures and Slow Ventures in Sherpa Capital.

Trove

Michael Pao, eden prvih zaposlenih pri Uberju, se je med vožnjo v avtomobilu s svojim prijateljem Jonom Perlowom spomnil na idejo, da smo ljudje radi blizu svojih stvari. Ob cestah sta nemreč opazila ogromno shramb in zgradb, kjer ljudje hranijo svoje stvari. Podjetje Trove ima z lokalnimi selitvenimi servisi pogodbe za okrog 100 dolarjev na mesec in ljudje lahko preprosto naročijo storitev in profesionalni selitveni servis pride in odpelje stvari v bližnje zgradbe. Vse predmete se slika in shrani v katalog v Trove aplikacije, ker ljudje lahko potem takoj zaprosijo za določen predmet. Za zdaj je storitev Trove na voljo le v območju San Francisco Bay.

Spoke

Spoke uporablja umetno inteligenco, s pomočjo katere avtomatizira določene procese kot so vprašanja kadrovski službi ali IT službi v podjetju. Zaposleni ahko aplikacijo vpraša kar ga zanima in če bot ne bo poznal odgovora, bo vprašanje sam preusmeril na pravi naslov. Zadeva je sicer še vedno v beta verziji, uporabljajo pa ga podjetja kot so DoorDash, Turo in Nuera.

“Podjetja vseh velikosti se vsakodnevno borijo z reševanjem vprašanj na delovnem mestu in SPoke ponuja zaposlenim “real-time” pomoč, medtem ko so kadrovke in IT službe osvobojene dodatnega dela”, razlaga eden od vlagateljev v podjetje. Start-up Spoke je bil ustanovljen leta 2016 – Jay Srinivasan, Pratyus Patnaik in David Kaneda.

Holberton School

Programerske šole so v San Franciscu praktično na vsakem koraku, vendar šola Holbert School posebej izstopa. Njena posebnost je v tem, da od študentov je zahteva plačila šolnine. Namesto te, študenti prva tri leta, ko so zaposleni ali imajo pripravništvo, plačajo 17% od plače. Poleg tega v šoli ni uradno zaposlenih predavateljev ali profesorjev, temveč se študenti učijom med seboj in večinoma dela poteka na projektni način. Nekateri študenti dotične šole že delajo za največje tehnološke gigante kot so NASA, Google in LinkedIn.

Ustanovitelja Julien Barbier in Sylvain Kalache sta zgodbo začela leta 2015, v šolo pa je že steklo 4,3 milijone vlagateljskega denarja s strani znanih imen kot so Ne-Yo, Jerry Yang, Jerry Murdock, Reach Capital in ostali.

Crew

Slacku podobna aplikacija za medicinske sestre, natakarje in ostale mobilne delavce. Crew je komunikacijska programska oprema, narejena posebej za ljudi, ki ne preživijo cele dneve pred računalniki. Recimo vodje restavracij, gasilci in podobni. Crew je podobna oprema kot Slack, saj zaposlenim omogoča medsebojno komunikacijo, vendar je Crew popoloma prilagojen mobilnim delavcem. Med drugim omogoča upravljanje urnikov, zaposleni se lahko obveščajo o novostih na delovnem mestu, naredijo pa si lahko tudi “to-do” sezname. Posamezni delovni kolektivi si lahko Crew prilagodijo lastnim delovnim razmeram.

Podjetje sta leta 2015 ustanovila Danny Leffel in Broc Miramontes. Sequoia Capital in Greylock pa sta že vložila 24,9 milijonov dolarjev v opisani start-up.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

MA-KO d.o.o.

Tovarniška cesta 2b, 5270 Ajdovščina, Tel: 05 368 11 10
Se sprašujete, kako najti najboljšega ponudnika računalniških sistemov in storitev? Kriteriji dolgoletne izkušnje, kakovostne storitve in zadovoljstvo strank takoj obrodijo ... Več

OPTIPRINT d.o.o.

Kranjčeva ulica 20, 1000 Ljubljana, Tel: 05 902 58 12
Podjetje Optiprint je leta 2009 uspešno predstavilo poslovni model nudenja cenovno dostopnega in brezskrbnega najema barvnih tiskalnikov in multifunkcijskih naprav. Uspešno poslovanje ... Več
Zlati partner

Enaa / Gambit trade d.o.o.

Savska cesta 3a, 1000 Ljubljana, Tel: 01 437 63 33
Gambit trade d.o.o. je eno najstarejših in uspešnejših računalniških podjetij pri nas. S svojo inovativnostjo premikajo meje. Tako so že leta 1999 postavili tudi Enaa prvo spletno ... Več
Zlati partner

Kaspersky

, ,
Kaspersky je globalno priznano podjetje, specializirano za raziskovanje, razvoj in ponudbo visoko zmogljivih varnostnih rešitev za informacijsko varnost in zaščito pred spletnimi ... Več