Računalništvo, telefonija
31.08.2017 10:35
Posodobljeno 7 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

10 aplikacij, ki morajo biti nameščene na vsakem pametnem telefonu

Bo v prihodnosti Wikipedia vedno manj ažurirana?
Bo v prihodnosti Wikipedia vedno manj ažurirana?

V poplavi Facebookov, Instagramov, Twitterjev in ostalih družbenih omrežij in komunikacijskih aplikacij, se hitro pozabi, da lahko uporabljate storitve, ki vam prinašajo večjo korist. Ne glede na to kakšni so vaši interesi. V nadaljevanju je predstavljenih nekaj takšnih predlogov in brez težav se bo za vsakega našlo nekaj zanimivega.

1) Wikipedia

Novodobna enciklopedija se predstavlja v mobilni aplikaciji, ki vam prinaša več kot 32 milijonov urejenih člankov v več kot 280 jezikih. Zasnova aplikacije izkorišča prednosti, ki jih prinašajo pametni telefoni. Med drugim je tako na voljo možnost brskanja po člankih, ki so lokalno relevantni. Opisi znamenitosti, dogodkov in ostalih omembe vrednih institucij ali prepoznavnih oseb, se tako razvrščajo glede na trenutno lokacijo. Wikipedia, ki jo urejajo in dopolnjujejo vsi ostali uporabniki, pa postaja tudi vse bolj vir novic o aktualnem dogajanju po svetu. Glavna stran aplikacije tako predstavi članke o najodmevnejših dogodkih in hkrati omogoča tudi vpogled v zgodovino s predstavljanjem dogajanj na aktualni dan. Minimalistična vizualna podoba na spletni strani se odlično preliva tudi v mobilno aplikacijo in s tem pozitivno vpliva na uporabniško izkušnjo. Wikipedio si lahko brezplačno namestite iOS in Android OS uporabniki.

2) Wunderlist

Izbira aplikacij, ki omogočajo sestavljanje seznamov z opravki, je obsežna. Zaradi funkcionalne enostavnosti se namreč veliko število razvijalcev odloča za razvoj lastne alternative za upravljanje opravkov v vsakdanu. Wunderlist v tem trenutku predstavlja vodilno aplikacijo na omenjenem področju. Zadovoljstvo in predvsem rast števila uporabnikov so prepričali podjetje Microsoft, da prevzame razvijalsko ekipo. Funkcionalno aplikacija ponuja možnost sestavljanja in deljenja seznamov z opravki. Med te lahko spadajo nakupovalni listki na eni strani in učne naloge ter potrebni roki na drugi. Aktivnosti se razvrščajo v posamezne skupine, ki se potem lahko tudi delijo z ostalimi družinskimi člani. Storitev deluje tako prek aplikacij za pametne telefone in tablice kot tudi klasične spletne strani. S tem se zagotavlja dostop do vsebin ne glede na napravo ali platformo. Aplikacija je na voljo za iOS in Android OS.

3) Headspace

Aplikacija je namenjena meditaciji. Oblikovana je kot storitev s pomočjo katere se lahko za 10 minut na dan posvetite sebi in se na ta način pomirite. Ključno vlogo pri tem opravljajo audio posnetki, ki jih ob samem meditiranju poslušate. Posnetki so katgorizirani in s tem prirejeni na različne situacije. V primeru izjemno stresne situacije lahko posežete ko kratkem 3 minutnem posnetku, ki obljublja znižanje stresa. Po drugi strani pa vam bo aplikacija pomagala pri boljšem soočanju s strahovi kot je na primer strah pred letenjem. V tem posnetku sogovornik uporabniku natančno razlaga kaj se dogaja in zakaj se počuti tako kot se počuti. Racionalizacija in predvsem natančen opis razlogov in posledic določenih občutkov, po mnenju razvijalcev, pomagajo uporabnikom pri soočajo z vsakodnevnimi stresnimi situacijami. Začetnikom, ki se še z meditacijo niso ukvarjali, pa je namenjen 10 dnevni tečaj kjer se boste v kratkih posnetkih naučili osnov meditacije.

4) The Sims: FreePlay

The Sims velja za eno izmed najbolj priljubljenih iger vseh časov. Več kot 175 milijonov uporabnikov je kupilo originalno igro za klasične računalnike in sedaj jo je možno igrati tudi na pametnih napravah. Glavna lastnost igre je, da nima konkretnega cilja. Vaša naloga je ustvariti skupnost Simsov, graditi njihove domove in prioritetno zadovoljevati njihove potrebe. To pomeni poleg osnovnih potreb kot so hrana, pijača in podobno tudi tiste, ki se nahajajo višje po Maslovi hierarhiji potreb. Končni cilj je zadovoljna skupnost Simsov. Ti so tako raznoliki kot so raznoliki ljudje v realnosti. To pomeni, da je potrebno upoštevati potrebe najstnikov na eni strani in seniorjev na drugi. Da bi igra kljub temu ponujala določeno napetost je možno sodelovati v številnih izzivih. Aplikacija je na voljo brezplačno tako za uporabnike naprav na platformi iOS kot tudi Android OS.

5) Yousician

Yousician je eden izmed primerov, ki nakazujejo napredek tehnologije in kakšne možnosti le-ta odpira. Aplikacija ima v tem trenutku že 25 milijonov uporabnikov in že samo nekaj trenutkov uporabe posreduje tudi razloge zakaj tako velika priljubljenost. V primeru, da ste se kadarkoli želeli naučiti igranja kitare ali klavirja, imate sedaj možnost to tudi storiti. Tečaji so ustvarjeni tako za začetnike kot tudi tiste, ki že obvladajo osnove. Slednjim je na voljo funkcija, ki s pomočjo mikrofona na pametnem telefonu spremlja vaše igranje na realnem instrumentu in ga sproti ocenjuje. Pravilnost tonov in predvsem takta se je na ta način možno naučiti za domačimi štirimi stenami brez potrebe po obiskovanju glasbenega tečaja. Za popolne začetnike se ponuja začetniški tečaj, ki s pomočjo virtualne klaviature ali kitare, uporabnika uči osnov tako, da že takoj na začetku igra priljubljene in aktualne pesmi.

6) Meetup

Meetup je usmerjen na organizacijo in prikaz dogodkov, ki temeljijo na specifičnih področjih. Za slovenski prostor to pomeni dogodke namenjene podjetništvu, informacijski tehnologiji in oblikovanju. Poleg tega se pri Meetupu uporabniki ne prijavljajo na dogodke, ampak v skupine, ki nato organizirajo dogodke. S tem se ustvari občutek pripadnosti. Končni uporabniki z uporabo aplikacije pridobijo vpogled v seznam udeležencev. To je priročno, saj se na ta način lahko ugotovi ali se bo dogodka udeležil kdo izmed vaših prijateljev ali znancev. Unikatno funkcijo predstavlja možnost prijave na čakalni seznam. V primeru, da je dogodek dosegel želeno število udeležencev, se lahko ostali “postavijo” v čakalno vrsto in v primeru odpovedi katerega izmed udeležencev, takoj uvrstijo na dogodek.

7) Eventbrite

Eventbrite predstavlja najpopolnejšo storitev za spremljanje dogodkov. Dogodki so lahko brezplačni ali plačljivi. Uporabniki opravijo nakup vstopnice prek aplikacije. Ob prihodu se nato identificirajo s pomočjo QR kod. Za končne uporabnike predstavlja aplikacija pregled dogajanja v njihovi neposredni okolici. S pomočjo prepoznavanja lokacije se uporabnikom takoj ob zagonu ponuja pregled dogodkov in, ker Eventbrite uporablja že veliko število slovenskih podjetij in organizacij, je velika izbira dogodkov na voljo tudi slovenskim uporabnikom. Ob prvem obisku aplikacija omogoča tudi izbiro področij iz katerih se naj dogodki prikazujejo, s čimer poskrbi za relevantnejše rezultate. Tako predhodno predstavljeni Meetup kot tudi Eventbrite sta uporabna tudi takrat, ko se uporabniki nahajajo v tujini. Izbira dogodkov je še največja v primeru obiska večjih urbanih središč. Eventbrite je na voljo brezplačno za obe platformi in sicer iOS kot tudi Android.

8) WeatherPro

Vremenske aplikacije so ene izmed najbolj priljubljenih kategorij saj predstavljajo vsakdanjo uporabno vrednost. V prvo skupino spadajo tiste, ki posredujejo samo osnovne informacije medtem, ko se v drugi skupini nahajajo aplikacije s pomočjo katerih si lahko ustvarite natančno sliko vremenskega dogajanja za naslednjih nekaj ur in dni. Med slednje spada WeatherPro. Poleg osnovnih informacij o trenutni temperaturi in stanju oblačnosti so vam na voljo podatki o jakosti in smeri vetra, tlaka, ocenjenemu času sončne svetlobe ter verjetnost padavin. Poleg grafičnega in tabelaričnega prikaza podatkov je na voljo tudi ogled satelitske karte Evrope in s tem gibanje zračnih mas. Aplikacija podpira tudi slovenski jezik in je na voljo v brezplačni ali plačljivi obliki.

9) Wear Reader

Pametne ure so nova kategorija tehnoloških naprav na katero se osredotočajo tehnološka podjetja. Potem, ko so svoje aplikacije za prebiranje člankov predstavila praktično vsa založniška in medijska podjetja, se pojavljajo nove alternative prebiranju daljših besedil. WearReader predstavlja eno izmed takšnih alternativ. Aplikacija namesto daljšega teksta v manjši velikosti pisave prikazuje tekst po eno besedo naenkrat in s tem uporabniku ponuja prebiranje besedo za besedo. Hitrost menjavanja je nastavljiva in s tem prilagodljiva lastnim navadam. Brez dvoma gre za zanimivo alternativo, ki v tem trenutku še ni najbolje dodelana. Tako se na primer ločeno prikazujejo tudi ločila, kar je nepotrebno. Vendar pa je na trgu že več kot leto dni zato lahko sklepamo, da ima vsaj določeno skupino uporabnikov, ki jo omenjeno zanima. Vsekakor pa boste potrebovali določeni čas, da se boste navadili na takšen način prebiranja vsebin. Preizkusite jo lahko tako iOS kot tudi Android OS uporabniki.

10) Eurosport

Aplikacij za spremljanje športa je veliko, zlasti različne medijske hiše ponujajo svoje alternative. Vendar se ponavadi v medijih poglobljeno predstavljajo zgolj novosti iz tistih športov, ki jih posamezni medij tudi predvaja v svojem programu. Eurosportova aplikacija iz tega vidika ponuja prednost saj se sleherni svetovni šport predstavlja v enaki meri in obsegu. Na domači strani so najbolj aktualne novice iz različnih športov a si lahko na primer navdušenci Formule 1, s pomočjo ustreznega filtra nastavijo zgolj prikaz novic iz omenjenega športa. V ločeni rubriki se nahajajo izključno rezultati. Uporabnikom tako ni potrebno brskati po posameznem prispevku, da bi izvedel kakšen je bil dosežen rezultat. V primeru dogodokov, ki se odvijajo v živo pa je na voljo tudi tako imenovani ticker s pomočjo katerega se v kratkih časovnih razmakih opisuje dogajanje. Edino nadlogo predstavljajo dolgi oglasni bloki pred predvajanjem video posnetkov.



Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

MAJ.universe

Čopova ulica 6, 3310 Žalec, Tel: 041 430 248
MAJ.universe je Majino vesolje MAJ.universe je Majino vesolje, ki ga želi deliti z vami. Maja Horvat je številne izkušnje v novinarstvu, odnosih z javnostjo, organizaciji ... Več
Zlati partner

XENON FORTE d.o.o.

Letališka cesta 29, 1000 Ljubljana, Tel: 01 548 48 00
Xenon forte d.o.o. je podjetje s 30-letno tradicijo. V celotnem času svojega obstoja se zavzema za odličnost in verodostojnost. Skupaj s podjetji Xenon forte Zagreb d.o.o., Xenon ... Več

GRID d.o.o.

Cesta v Šmartno 49a, 1000 Ljubljana, Tel: 040 299 901
Zlati partner

Enaa / Gambit trade d.o.o.

Savska cesta 3a, 1000 Ljubljana, Tel: 01 437 63 33
Gambit trade d.o.o. je eno najstarejših in uspešnejših računalniških podjetij pri nas. S svojo inovativnostjo premikajo meje. Tako so že leta 1999 postavili tudi Enaa prvo spletno ... Več