Računalništvo, telefonija
31.05.2019 17:00

Deli z drugimi:

Share

5 inovacij, ki bodo pomagale pri razvoju pametnih oblek

5 inovacij, ki bodo pomagale pri razvoju pametnih oblek
5 inovacij, ki bodo pomagale pri razvoju pametnih oblek

Pametna oblačila! Posebna veja nosljive tehnologije, za katero nam analitiki in podjetja konstantno govorijo, da bo naslednja “velika stvar”. Še vedno čakamo, da se bo to dejansko zgodilo. V zadnjih letih smo sicer lahko opazovali nekaj večjih premikov na tem področju, vendar še vedno nismo zadovoljni. Dobili smo tri zanimive produkte Levi’s in Google Commuter Trucker jakno in Nadi X pametne pajkice. Na koncu še vedno ugotavljamo, da je prihodnost povezljivih oblačil, ki ne samo učinkovito delujejo, temveč so tudi cenovno bolj dostopna, še precej daleč.


Torej, kako priti do te prihodnosti, v kateri bodo naše garderobe in predali polni kvalitetnih pametnih oblačil? Spodaj predstavljamo 5 tehnoloških inovacij, ki bi lahko močno pospešile razvoj pametnih oblačil.


Triboelektrika

Razvoj pametnih oblačil že kar nekaj časa poganjajo inovacije in preboji tehnologije, ki dajejo odgovore na za zdaj še nerešene probleme. Ravno hiter razvoj tekstilne industrije je odgovoren, da smo dobili recimo triboelektrične materiale. Gre za prvo tkanino, ki je iz različnih virov, kot so veter, dež in človeško gibanje sposobna pretvarjati kinetično energijo v električno energijo.


Tehnologija je še vedno sicer v zgodnjih fazah razvoja, vendar je končni princip delovanja že dosežen. Triboelektrični materiali dosežejo fazo zbiranja energije, ko pride do trenja med specifičnimi materiali. Posledično prihaja do prenosa elektronov iz enega materiala na drugega. Inženirjem je uspelo ustvariti poseben material, ki je na področju nosljivih oblačil in naprav uporaben na zelo različne načine.


V tem trenutku se triboelektrika predstavlja kot tehnologija, ki bi jo v končni fazi lahko uporabljali, da bi sami proizvajali elektriko. Kar pa se tiče prihodnosti, Andrew Vinard, direktor Centra za monitoring personaliziranega zdravja na inštitutu “Institute of Applied Life Sciences” (IALS) pravi, da gre v primeru triboelektrike za inovacijo, ki ima velik potencial, je stroškovno učinkovita in bi lahko pomenila velik preskok za potrošniške produkte.


Tekstil, ki detektira plin

Ja, prav ste slišali, tekstil, ki je sposoben detektirati plin. Ta pametni tekstil je bil ideja inženirjev na Univerzi Tufts, zasebni raziskovalni univerzi. Izumili so tristopenjsko metodo, ki uporablja številne kemikalije in materiale, ki učinkovito pograbijo snovi v določeno barvo sukanca. Za razliko od do sedaj poznanih metod, je ta prva, ki uporablja takšen pristop. Ideja je, da sukanec spremeni barvo, ko detektira različne pline. Spremembe v koncetraciji plina in barve je možno detektirati s prostim očesom ali preko kamere pametnega telefona.


Pametni tekstil, ki smo ga predstavili, deluje tudi pod vodo, prav tako pa ne izgubi svojih “pametnih lastnosti”, če ga operemo kot običajna oblačila. Trenutno je eden glavnih ciljev razvijalcev, da bi tekstil lahko uporabljali v oblačilih, ki bi detektirala CO2. Kot že večkrat omenjeno, je tehnologija še vedno v razvoju, strokovnjaki pa so si nekako skladni, da bi inovacija lahko odigrala pomembno vlogo na področju vojske, reševanja, zdravstva in težke industrije.


Umetno inteligentna volna

Še eden od inovativnih pristopov k materialom prihodnosti je umetno inteligentna volna AI Silk. Japonsko podjetje, ki stoji za razvojem volne AI Silk je uspelo ustvariti prevodni nosljivi material, ki je dovolj robusten in kvaliteten, da lahko prenaša različne okoljske situacije.


Trenutno je material predvsem zanimiv za zdravstvo, kajti za razliko standardnih elektrod je sposoben različnih načinov uporabe, ki jih elektrode ne zmorejo. Ključna prednost dotičnega materiala je v tem, da ni občutljiv za pranje, kar je v primeru pametnih materialov precej pogost pojav. Pametna volna je namenjena predvsem uporabi v zdravstvene namene, kajti pripomore lahko pri zbiranju vitalnih informacij, ki pomagajo zdravnikom pri zdravljenju bolezni in poškodb.


Prevodna tehnologija

Novo generacijo “resnično nosljivih” pametnih oblačil omogoča med drugim tudi Pireta. Britanski proizvajalec pametnih tkanin je prišel do načina, kako inkorporirati prevodne vzorce direktno v tkanino. To v končni fazi pomeni, da tekstil postane prevoden. Pireta zagotavlja ničelni negativni vpliv na učinkovitost tekstila, hkrati pa material, ki je raztegljiv, ki diha, ga lahko brez skrbi peremo v pralnem stroju, material, ki je vzdržljiv in udoben.


Kot smo že omenili, delajo na vstavljanju prevodnih komponent v samo tkanino, kar pa je po svoje izziv za oblikovalce, ki se ubadajo z vprašanjem, kako spraviti vse to skupaj v neko všečno dizajnersko obliko. Pomembno pa je predvsem to, da celoten proces nima vpliva na samo kvaliteto tkanine.


Metatekstil

Kako bi se počutili, če bi vaš pulover skrbel, da vam v nobenem trenutku ni prevroče ali premrzlo? Na trgu že obstajajo primeri pametnih tkanin, ki ponujajo eno ali drugo, z metatekstilom pa lahko dobimo najboljše, kar ponujata obe strani. Gre za prvi primer tekstila, ki lahko dinamično skrbi za udobje človeka, hkrati pa se prilagaja glede na razmere v okolici.


YuHuang Wang, vodja znanstvenikov, ki so odkrili metatekstil, pravi, da se njihova pot tukaj šele začne, saj je potencial za ta material ogromen. Gre v bistvu za tehnologijo, kateri večina strokovnjakov napoveduje svetlo prihodnost. Zahvaljujoč se termalnemu menedžmentu, ki je ključni faktor pri metatekstilu, je dotična inovacija zelo pomembna za celoten razvoj pametnih oblačil. V ZDA so že izpolnili nekaj patentov, kjer želijo metatekstil potegniti v svet športa.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

ADVANTECH SOLUTIONS d.o.o.

Bravničarjeva ulica 13, 1000 Ljubljana, Tel: 030 703 704
S čim se ukvarja Advantech Solutions? Na kratko: Podjetje Advantech Solutions ovrednoti temeljno sestavo vašega podjetja, da bo vaša pot do uspeha optimalna. Strokovnjaki oblikujejo ... Več

RDEČA ORANŽA d.o.o.

Titova cesta 2a, 2000 Maribor, Tel: 051 691 862
Razmišljajte kot vaši kupci Kako prepričati vaše potencialne kupce? Ste poskusili različne marketinške strategije, ki niso obrodile želenih rezultatov? S temi izzivi se zadnjih ... Več

Jamada skupina d.o.o.

Cesta k Tamu 12, 2000 Maribor, Tel: 02 330 53 50
Podjetje je bilo ustanovljeno iz bivše DataLab poslovne enote Maribor. Preživeli so obdobje mladostniške zaletavosti in vihravosti. Prerasli so v zrelo podjetje z jasno vizijo, ... Več
Zlati partner

AUDIO BM d.o.o.

Italijanska ulica 8, 1000 Ljubljana, Tel: 059 044 055
Kot eden najpomembnejših čutov nam sposobnost sluha omogoča povezovanje in socializiranje s preostalim svetom. Najpomembneje pa je, da nas sluh poveže z ljudmi in omogoča komunikacijo ... Več