Računalništvo, telefonija
13.10.2017 20:00

Deli z drugimi:

Share

5 najboljših in 3 najslabše igre za konzolo Super NES Classic

5 najboljših in 3 najslabše igre za konzolo Super NES Classic
5 najboljših in 3 najslabše igre za konzolo Super NES Classic

Konzola Super NES Classic je izšla in Nintedova majhna “plug-and-play” konzola ponuja nekaj najboljših iger, ne samo 16-bitne generacije, temveč vseh časov. Med 21-imi igrami, ki so na voljo, jih večina ohranja visok status, navkljub izidu konzole SNES leta 1991. Od takrat se je tehnologija seveda močno spremenila, vendar določene igre so dobro zajele tok časa, medtem ko spet druge tega niso uspele, namreč zdi se, da jih je ravno ta čas povozil. Za vas smo pripravili 5 najboljših in 3, ki se niso najbolje obdržale.

5. Street Fighter II Turbo: Hyper Fighting (1993)

Ko je Capcorn prvič izdal igro Street Fighter 2 za SNES leta 1992, je bil to dokaz, da je Nintendova konzola sposobna poustvariti arkadno izkušnjo v udobju domačega naslonjača. Od prvega izida je minilo že 24 let in igra je napredovala v vseh pogledih. Na voljo imamo 4 nove like, poleg tega pa je celotna uporabniška izkušnja veliko hitrejša. Če bi zdaj primerjali tole igro s staro igro bi imeli občutek, da v stari izdaji igramo v počasnem posnetku. Street Fighter 2 je dober razlog, zakaj ima konzola Super NES Classic dva kontrolerja.

4. Super Mario World 2: Yoshi’s Island (1995)

Nadaljevanje legendarne igre Super Mario World namenja največji poudarek na “zbiranju” in ne toliko na brezglavem skakanju, namreč celotna igra se je nekoliko upočasnila. Prvič upravljamo Yoshi-ja in imamo nalogo, da spremljamo “majhnega Maria” skoti preko 50 stopenj. Grafika igre je pretežno risana, hkrati pa uporablja Super FX čip na zelo kreativen način. Zelo kvaliteten je tudi seznam glasbe, ki je uporabljen v igri in nas v bistvu skoraj prisili, da se med igranjem smejimo. Razen seveda, če spravimo “malega Maria” v jok.

3. Super Metroid (1994)

1987 je bilo leto, ko je Metroid prvič izšel za konzolo NES. Igra je bila revolucionarna iz večih pogledov, namreč gre za to, da je sploh prvič bila predstavljena glavna ženska junakinja v “gaming” svetu. Igra je tako postavila dobre temelje, ki so igro takoj spremenili v klasiko in žanr, ki je nastal z dotično igro, živi še danes (poglejte si igro Metroid: Samus Returns). Super Metroid je vrhunski izdelek Nintenda, kjer ste vrženi v neprijazni svet nezemljanov, brez nekih posebnih navodil ste prepuščeni sami sebi in na vas je kako se boste znašli v raziskovanju prostranih labirinotv. Ustvarjalci igre so si privoščili nekaj odstopanj od takratnih “gaming” norm, kar ustvarja prav posebno zadovoljstvo, ko odkrivamo nove svetove igre.

2. The Legend of Zelda: A Link to the Past (1992)

Original igre iz leta 1986 je brez dvoma bolj vpliven, saj je populariziral akcijski žanr na igralnih konzolah. Kljub temu pa je šele na konzoli Super NES Shigeru Miyamoto dokončno izpolnil svojo vizijo in zgradil brezčasno klasiko. Pred 25-imi leti je The Legend of Zelda: A Link to the Past bila višek “gaming” tehnologije in morda bi si kdo mislil, da je toliko kasneje kvaliteta igranja padla. Temu namreč ni tako, saj je dotična igra še vedno zelo kvalitetna in pravi užitek jo je igrati.

1. Super Mario World (1991)

NES Mario igre so bile že tako ali tako cenjene po celem svetu, vendar se je Nintendo dodatno potrudil in vse skupaj uspel nadgraditi. Z igro Super Mario World za Super NES konzolo, je Nintendo dokazala česa je zmožna 16-bitna konzola v celoti. Igra ponuja 96 stopenj, spoznamo pa celo Yoshi-jevega dinozavrskega prijatelja. Super Mario World je preprosto povedano idealna igra za Super NES konzolo. Je daleč najboljša 2D Mario igra vseh časov in je na voljo vsem Super NES uporabnikom. Enostavno kvaliteta, ki ne zastara.

3. F-Zero (1991)

Nintendova futuristična dirkalna igra je bila v svojem času zares morda presežek takratne kvalitetete, pokazala nam je kaj je Nintendo mislil z novostjo “Mode 7” in vsi, ki so to igro kdajkoli igrali, so spoznali nekaj spektakularnih efektov. F-Zero je imel precej vpliva tudi na igre kot so Wipeout in Rollcage. Danes pa na žalost ne moremo govoriti o tej igri z enakim tonom, kajti standardi so se močno zvišali, F-Zero pa je ostala skorajda nespremenjena, mogoče celo dolgočasna.


2. Super Ghouls ‘n Ghosts (1991)

Capcornova Super NES igra, ki je v bistvu nadaljevanje arkadnega hita Ghosts ‘n Goblins, je zelo težka. To je do neke mere sicer razumljivo, kajti arkadne igre bi naj že v štartu bile zahtevne, da vam vzamejo veliko časa, vendar pri igri Super Ghouls ‘n Ghosts to pride še posebej do izraza. To, da je igra zares zelo težka bi mogoše še preživeli, navsezadnje smo že preživeli kar nekaj zahtevnih iger kajne? Glaven problem je, da se ob igranju ne zabavamo, namreč igra je precej monotona in dolgočasna.

1. Star Fox (1993)

Igra Star Fox je bila sploh prva igra, ki je uporabljala čip Super FX, s katerim smo prvič dobili 3D grafiko na 16-bitni konzoli. Dandanes pa ti minimalistični poligoni izgledajo pozitivno arhaični, grafična kvaliteta pa je zelo nizka. Še enkrat več lahko povemo, da je govora o igri, ki je bila vrhunska v svojem času izida, vendar se tudi Star Fox ni obdržal.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Pilon AEC

Dunajska cesta 144, 1113 Bežigrad, , Tel: 0590 3 0590
Informacijsko modeliranje gradenj (BIM) je veliko več kot le tehnologija – to je zapleten postopek načrtovanja in gradnje, ki arhitektom pomaga pri ustvarjanju inovativnih stavb ... Več

Apogej Tech, d. o. o.

Špindlerjeva 22 , 2250 Ptuj, Tel: 041 739 655
Težko je doumeti razsežnost informacijske tehnologije in njenega vpliva na poslovno in zasebno sfero. Uporablja se praktično povsod, od običajne elektronike (tablice, računalniki, ... Več

RDEČA ORANŽA d.o.o.

Titova cesta 2a, 2000 Maribor, Tel: 051 691 862
Razmišljajte kot vaši kupci Kako prepričati vaše potencialne kupce? Ste poskusili različne marketinške strategije, ki niso obrodile želenih rezultatov? S temi izzivi se zadnjih ... Več

M-SISTEM d.o.o.

Pot na Drenikov vrh 12, 1000 Ljubljana, Tel: 041 693 934
Nov IT sistem, bodisi strojni ali programski, je lahko velika naložba. Da bi jo karseda najbolje izkoristili, je pomembno, da izberete pravega IT dobavitelja in ponudnika programskih ... Več