Računalništvo, telefonija
07.09.2015 23:55
Posodobljeno 9 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

5 novosti iz letošnjega sejma IFA

5 novosti iz letošnjega sejma IFA
5 novosti iz letošnjega sejma IFA

Letošnja IFA 2015 je postregla s številnimi novostmi na področju pametnih ur in pametnih telefonov, ki se po dolgem času lahko pohvalijo z inovativnimi funkcionalnostmi, kot je zaslon izjemno visoke ločljivosti in uvedba Force Touch tehnologije, s pomočjo katere se meri pritisk prsta na zaslonu. Pozornost pa so zbudila tudi manjkrat omenjena podjetja na področju mobilne industrije, kot je na primer Philips, ki se na trg odpravlja z novimi produkti in storitvami za merjenje zdravja.

Prvi pametni telefon s 4K zaslonom

Za enega izmed vrhuncev letošnjega dogajanja na sejmu so poskrbeli pri Sonyu. Podjetje je predstavilo novo serijo pametnih telefonov Xperia Z5. Oblikovno Xperia že dlje časa spada med najlepše pametne telefona na trgu in tokratni trije novi modeli Z5 to potrjujejo. Na vrhu ponudbe se nahaja Xperia Z5 Premium. Zaslon, ki v diagonalo meri 5,5 palca, kot prvi na trgu ponuja resolucijo 4K. Gostota pikslov na inč znaša 806 PPI in predstavlja največ kar lahko v tem trenutku kupite na trgu. Na sredini se nahaja 5,2-palčna Xperia Z5. Od večjega brata se razlikuje po manjšem zaslonu in manjši bateriji, ki pa naj bi kljub temu ponujala dvodnevno trajanje brez potrebe po polnjenju. Tretji model v seriji je Xperia Z5 Compact. Od preostalih dveh se vizualno še najbolj razlikuje, saj je ohišje neprimerljivo debelejše in zaradi 4,6-palčnega zaslona tudi opazno manjše.

Vsi trije omenjeni modeli Xperia Z5 uporabniku ponujajo novo 23 MP kamero za katero pri Sonyu trdijo, da ponuja najhitrejši Autofocus na trgu. Prav tako se lahko uporabniki veselijo čitalnika prstnih odtisov, ki se nahaja ob desni stranici in zdaj že tradicionalne Sony-jeve odpornosti na vodo in prah.

Huawei Mate S

Pri Huaweiu so predstavili prvi pametni telefon katerega zaslon na dotik lahko poleg samega dotika meri tudi pritisk dotika uporabnikovega prsta. Potencialno zanimiva novost na trgu je doživela skrajno nerodno predstavitev. Tehnologijo imenovano Force Touch so pri Huaweiu demonstrirali z možnostjo tehtanja pomaranče. Verjetnost, da bo pametni telefon zamenjal vašo kuhinjsko tehtnico, je minimalna. Ob tem se poraja dvom, ali se sploh pri Huaweiu zavedajo uporabnosti Force Touch tehnologije, če v demonstracijo niso mogli vključiti kaj uporabnejšega. Druga slaba novica je, da bo omenjeno tehnologijo ponujala izključno 128 GB različica pametnega telefona. To pomeni, da se razvijalci mobilnih aplikacij na platformi Android OS zaradi enega modela najverjetneje ne bodo odločali za vključitev tehnologije v svoje aplikacije, kar pomeni manjšo uporabno vrednost v uporabnikovem vsakdanu.

Na drugih področjih Huawei očitno postaja drugi Samsung oziroma največja konkurenca podjetju Samsung. Glede na obliko se Mate S lahko primerja s slehernim Galaxy modelom in enako velja za tehnične specifikacije. Priročna je tudi umestitev čitalnika prstnih odtisov na hrbtni strani. Poleg prepoznavanja odtisa omogoča tudi upravljanje določenih funkcij telefona, med drugim slikanja tako imenovanih selfie posnetkov.

Philipsove novosti

IFA predstavlja priložnost tudi ostalim podjetjem, ki se ne osredotočajo na razvoj pametnih ur, telefonov ali računalnikov. V to kategorijo spada Philips, ki je na sejmu med drugim predstavil nov TV sprejemnik in AmbiLux tehnologijo. Slednja obljublja povsem novo izkušnjo spremljanja TV programov, saj se na hrbtni strani TV sprejemnika nahaja devet projektorjev. Njihova naloga je projecirati sliko, ki jo uporabnik vidi na televiziji, na steno za samim sprejemnikom. Pri tem ne gre za dejansko projekcijo dogajanja na televiziji, ampak zgolj za posnemanje barvnih odtenkov. Dogajanje pa ni statično, saj sledi spremembam, ki se dogajajo na samem TV sprejemniku in s tem predstavlja animirano dogajanje na steni v ozadju televizije. V primeru, da spremljate filme ob večerih, se tako še bolje prenese dogajanje na televiziji v domači prostor. K temu pripomore tudi oblika samega TV sprejemnika, ki ponuja ozke stranice ob zaslonu.

Poleg omenjenega AmbiLuxa so pri Philipsu predstavili tudi nov model televizije. S 4K UHD resolucijo zaslona, ki se ponujata v velikosti 139 cm in 164 cm, se lahko televizija pohvali tudi s sistemom ozvočenja sestavljenim iz 16 zvočnikov. Deluje na operacijskem sistemu Android, kar pomeni, da so na voljo tudi vse aplikacije iz Google Play, ki so narejene za televizijske sprejemnike. Pri Philipsu poudarjajo tudi zasnovo 4-stranskega Ambilight sistema, ki zaradi ozkega ogrodja, na katerem je nameščen zaslon televizorja, vzbuja občutek kot da bi celotna naprava lebdela v zraku. Predstavljeni sprejemnik bo evropskim in ruskim kupcem na voljo v zadnji četrtini letošnjega leta.

Pri Philpsu pa so predstavili tudi serijo storitev in produktov z namenom natančnejšega merjenja zdravja. Omenjeni produkti temeljijo na platformi Philips HealthSuite Digital Platform, ki predstavlja bazo v katero se shranjujejo vse informacije Philipsovih naprav, ki so namenjene merjenju vitalnih zdravstvenih znakov.

Predstavljeni so bili kar štirje produkti, ki vsak na svojem področju prispevajo k večjemu pregledu zdravstvenega stanja posameznika. Med zanimivejše spada ura, ki je namenjena merjenju srčnega utripa, dnevni aktivnosti in vzorcih spanja. V kombinaciji z aplikacijo HealthSuite Health se uporabniku posreduje pregled nad omenjenimi informacijami in osebni načrt za izboljšanje posameznih področij. Druga zanimiva novost je nova tehtnica, ki poleg teže ocenjuje količino maščobe in sproti meri BMI indeks oziroma indeks telesne teže.

Pozabljeni pa niso niti tisti uporabniki, ki se zaradi različnih alergenov v ozračju soočajo z neprijetnimi alergijami. Philips Smart Air Purifier 8000i je naprava, ki meri količino posameznih alergenov v vašem domu in s pomočjo predhodno omenjene Philips HealthSuite Digital platforme ponuja ustrezne informacije o primerjalnih vrednostih.

HTC Vive

Podjetje HTC v tem trenutku ni v zavidljivem položaju. Ocenjena vrednost podjetja je v tem trenutku manjša od finančnih sredstev, ki jih ima podjetje na razpolago, kar predstavlja resno grožnjo za njegov dolgoročni obstoj. Kljub temu pa ne zaostajajo na področju razvoja novih produktov in na sejmu so bila znova predstavljena očala za virtualno resničnost Vive. Prodaja naj bi se začela marca naslednje leto in HTC predstavlja resno konkurenco Oculus VR-ju in Sony-jevi alternativi Morpheus.

HTC Vive tako obljublja povsem novo uporabniško izkušnjo na področju igranja iger, kjer se lahko znajdete neposredno v dogajanju in samega igranja ne dojemate zgolj prek pravokotnega zaslona. Obljublja se tudi povsem nova izkušnja dojemanja okolice, kot je na primer izražanje umetniške žilice z možnostjo barvanja okolice, ali pa spremljanja kitov kako se počasi gibljejo v morskih globinah. Kako uspešna bodo virtualna očala na trgu bomo izvedeli že čez dobrega pol leta. Marca 2016 se po napovedih začne uradna prodaja HTC Vive.

Motorola znova navdušila

Pričakovanja so bila visoka. Motorola je po uspešnici prvega modela pametne ure Moto 360, na trgu morala ponuditi primerno zamenjavo oziroma nadaljevanje. Predstavitev nove generacije pametne ure ni razočarala. Namesto enega modela so odslej na voljo kar trije. Glavna razlika je med velikostjo ohišja, in sicer se večji model ponaša z ohišjem, ki v premer meri 46 mm, medtem ko manjši ponuja 42 mm. Tretjo različico predstavlja model namenjen športnim aktivnostim. V ta namen se uporabljajo odpornejši materiali in tudi ohišje same ure je prilagojeno ter temu primerno manjše.

Moto 360 ponuja več kot 300 različnih kombinacij barve ohišja in izbire primernega pasu. S tem pri podjetju poudarjajo, da je pametna ura tudi modni dodatek in ne zgolj tehnološki. Dodatni razlog za nakup predstavlja tudi dejstvo, da se bo odslej operacijski sistem Android Wear, ki je namenščen na Moto 360, lahko uporabljal tudi v kombinaciji s pametnim telefonom iPhone. Ura je s tem primerna alternativa tudi za tiste, ki pri telefonu stavite na Apple.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

INSIS d.o.o.

Erjavčeva ulica 18, 5000 Nova Gorica, Tel: 041 938 792
Podjetje Insis, d. o. o., se s spletno prodajo ukvarja že od leta 2009. Ekipa spletne trgovine PoceniPC.com vestno skrbi za svoje kupce. Najbolj so veseli vašega zadovoljstva, zato ... Več

OD A – Ž d.o.o.

Mariborska cesta 128, 3000 Celje, Tel: 041 627 640
Diamantni partner

Digitalno inovacijsko stičišče Slovenije

Dimičeva ulica 13, 1000 Ljubljana, Tel: 040 606 710

SICIRUS d.o.o.

Ulica 15. maja 10b, 6000 Koper/capodistria, Tel: 041 694 668
Vsako podjetje, vsak ustvarjalec in tudi novodobni družbeni »influencer« se zaveda, da sta trženje in oglaševanje ključnega pomena za uspeh in rast. Kje in kako začeti? Področje ... Več