Računalništvo, telefonija
28.02.2017 12:41
Posodobljeno 7 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

5 poklicev, ki jih bodo roboti najprej prevzeli od ljudi

Superračunalnik Watson za personalizirano zdravljenje raka
Superračunalnik Watson za personalizirano zdravljenje raka

Raziskovalci na univerzi v Oxfordu so v poročilu razkrili, da se bo v naslednjih 20 letih slaba polovica vseh poklicev robotizirala. To pomeni, da bodo stroji prevzeli delovne naloge in s tem nadomestili ljudi. Pri tem je potrebno poudariti, da ne gre zgolj za dejanske robote ampak se pod to oznako šteje tudi vsa umetna inteligenca in strojno učenje. Polovica vseh poklicev je veliko zato je še toliko bolj zanimivo videti kateri naj bi bili prvi poklici, ki jih bodo prevzeli roboti in brez dvoma boste presenečeni.

Na seznamu se na prvem mestu nahajajo menedžerji. To velja še najbolj za srednji segmen menedžerjev, ki ima po eni strani podrjene a na drugi tudi nadrejene. Delovne naloge te poklicne kategorije so velikokrat standardizirane in predvidljive kot je na primer upravljanje s številkami in izvajanje analiz s pomočjo orodij kot je Excel. Roboti bodo lahko prevzeli delo srednjih menedžerjev in ga opravljali bolje ter hitreje. V primeru, da imate v službi nadležnega vodjo oddelka, ki se do vas obnaša nesramno vas tako lahko tolaži dejstvo, da bo kmalu ob službo.

Na drugem mestu so prodajalci. V primeru, da se ukvarjate s prodajo storitev ali produktov so vaše karierne možnosti zelo omejene. Roboti bodo namreč lahko samodejno pripravljali ponudbe, jih pošiljali strankam ter sklepali posle. Edina izjema so prodajalci, ki prodajajo izrazito specifične produkte in storitve za katere veljajo posebna pravila in pristop k prodaji. Vendar pa v to skupino spada manjšina zaposlenih prodajalcev danes. Vsi ostali so soočeni s krutim dejstvom, da bodo zamenjani s strani robotov.

Na tretjem mestu se nahajajo pisci, novinarji in poročevalci. Roboti lahko že danes na podlagi objavljenih podatkov na spletu sestavijo novico in jo objavijo. Pri tem je tehnologija že tako dobro razvita, da iz podatkov razbere ali so dobri ali ne. V primeru poslovanja podjetja tako lahko umetna inteligenca sama presodi ali so doseženi poslovni rezultati podjetja nad ali pod pričakovanju analitikov in zainteresirane javnosti.

Na četrtem mestu se nahajajo računovodje. Ni presenetljivo, da bodo roboti prevzeli delo računovodij saj gre za delo s številkami in v tem so roboti bistveno boljši od ljudi. Podobno kot za računovodje velja tudi za finančne analitike in ostale zaposlene, ki se ukvarjajo z analicami številk.

Na zadnjem, petem, mestu pa so zdravniki. Roboti bodo prevzeli delo zdravnikov in to se dogaja že danes. Zahtevne in precizne operacije se že izvajajo s pomočjo robotov in umetna inteligenca v obliki Watsona, robota podjetja IBM, se uporablja tudi že pri postavljanju diagnoz in izbiranju najboljšega načina zdravljenja.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

Enaa / Gambit trade d.o.o.

Savska cesta 3a, 1000 Ljubljana, Tel: 01 437 63 33
Gambit trade d.o.o. je eno najstarejših in uspešnejših računalniških podjetij pri nas. S svojo inovativnostjo premikajo meje. Tako so že leta 1999 postavili tudi Enaa prvo spletno ... Več
Zlati partner

TP VISION

Ukmarjeva ulica 2, 1000 Ljubljana, Tel: 03 060 35 35

CARPEDIEM d.o.o.

Soška cesta 17, 5250 Solkan, Tel: 05 330 00 50
Če ni na spletu, ne obstaja. To je vodilo potrošnikov, ko iščejo in se odločajo za nakup določenega izdelka ali storitev. Identiteta podjetja je neposredno povezana s spletno ... Več

SINERGISE d.o.o.

Cvetkova ulica 29, 1000 Ljubljana, Tel: 01 320 61 50
Sinergise razvija geografske informacijske sisteme Slovensko podjetje Sinergise je inovativno visokotehnološko podjetje. Ukvarja se z razvojem geografskih informacijskih sistemov ... Več