Računalništvo, telefonija
19.06.2018 20:28

Deli z drugimi:

Share

5 “start-up” podjetij, ki dokazujejo, da tehnologija lahko rešuje največje svetovne probleme

Naveen Jain (Viome)
Naveen Jain (Viome)

Kaj sploh so svetovni problemi? Verjetno si vsakdo izmed nas pod to besedno zvezo predstavlja nekaj drugega, vendar ne glede na to bomo skozi pregled spodnjih 5-ih “start-upov” dobili občutek, kateri so tisti pravi svetovni problemi in kako bi lahko tehnologija pomagala pri njihovem reševanju.

1. Viome: Eliminacija bolezni preko personaliziranih diet

Veteran Silicijeve doline, Naveen Jain, je ustanovil Viome leta 2016. Glavni cilj tega “start-upa” je pomagati ljudem, da bi bolje razumeli, katera dieta je najboljša izbira za njihovo zdravje.

Dejstvo je, da na spletu, v knjigah, revijah in po ostalih medijih obstaja na milijone diet, ki po svoje svetujejo, kako se prehranjevati, kdaj, kaj nam primanjkuje itd. Viome uporablja drugačen pristop, in sicer analizira bakterije in kemikalije v črevesju posameznika. Tako lahko podjetje povsem personalizirano predlaga pravo dieto, ki bo po vsej verjetnosti vplivala na izboljšanje zdravja. Celotna znanost, ki se skriva za metodo je relativno nova, vendar tehnologija sloni na seriji akademskih študij.

Viome je trenutno na voljo za $299 v ZDA, Kanadi, in Veliki Britaniji. Kupci prejmejo dostop do mobilne aplikacije, prav tako pa letni “in-home” paket, ki ga uporabljajo za izvajanje testiranja. Uporabniki prejemajo rezultate v aplikacijo, hkrati pa so deležni nutricionističnih nasvetov, prav tako v aplikaciji.

2. The Ocena Cleanup: Eliminacija plastike iz svetovnih oceanov

Nizozemski podjetnik Boyan Slat je “start-up” The Ocean Cleanup ustanovil leta 2013 pri 18-ih letih. Slat je začel z zelo preprosto idejo: Kaj pa, če bi mi zaustavili onesnaževanje svetovnih oceanov s filtracijo plastike?

V času, ko je Slat razvijal svojo idejo, so ostale bile osredotočene na preprečevanje, da bi plastika sploh prišla v oceane. Obenem pa ni bilo nobene cenovno ugodne in hitre opcije, ki bi zreducirala obstoječe onesnaževanje s plastiko. The Ocean Cleanup načrtuje, da bi postavili svoj prvi sistem še letos, najprej pa naj bi očistili veliko plast smeti med Havaji in Kalifornijo, ki spada med najbolj onesanžene predele svetovnih oceanov. The Ocean Cleanup je ocenil velikost plasti, ki je na tem območju kritično onesnažena na 1,6 milijona kvadratnih kilomterov. V tem pasu onesnaženja bi naj bilo za vsega skupaj kar 1,3 trilijona kosov plastike, ki skupaj tehtajo kar 80.000 ton. Številke, ki so vsekakor zaskrbljujoče, vendar The Ocean Cleanup trdi, da imajo rešitev. Zavedajo se, da jim ne bo v hipu uspelo očistiti vseh svetovnih oceanov, vendar za plat med Havaji in Kalifornijo napovedujejo, da bi lahko onesnaženje zmanjšali za 50% v vsega 5-ih letih.

3. Simprints: Omogočanje najrevnejšim prebivalcem sveta dostop do javnih storitev preko identifikacije

Manko indentifikacije je eden ključnih problemov, ki povečuje svetovno revščino, ki izhaja iz držav v razvoju. To, da ljudje niso identificirani, povzroča to, da ti isti ljudje nimajo “dostopa” do osnovnih zdravstvenih, izobraževalnih in ostalih storitev.

Londonski “start-up” Simprints se je odločil, da skuša rešiti težavo na inovativen način, Po njihovem mnenju je rešitev v napravi, ki je neke vrste kombinacija programske opreme, ki identificira ljudi po njihovih prstnih odtisih. Podpornike je Simprints našel brez večjih težav, saj so ga do zdaj že podprla podjetja kot so ARM, Autodesk in Bill & Melinda Gates Foundation. Podjetje polaga na to napravo velike upe in si želi, da bi tako lahko zmanjšali svetovno revščino. Trenutno že sodelujejo z organizacijami kot sta USAID & UK Aid, ki skrbita za distribucijo opreme in izobraževanje uporabnikov.

4. Aerofarms: Proizvodnja lokalne hrane za 9 milijard ljudi

Po napovedih ameriške organizacije Food Administration Organisation (FAO) bo svetovna populacija do leta 2050 zrasla na 9 milijard ljudi. Če se ta scenarij uresniči, bo potrebno proizvodnjo hrane močno povečati, po zadnjih podatkih za kar 70%. Kljub praktično nujnim ukrepom pa se moramo zavedati, da bi takšna drastična sprememba v proizvodnji hrane pomenila globalno katastrofo. Če nadaljujemo, prišlo bo do izkoriščanja gozdov, puščave bi se širile z veliko hitrostjo, prišlo bo do zastrupljanja prsti in vode, zraven tega pa bi zagotovo našli še kakšne posledice.


Aerofarms cilja na trajnostno alternativo konvencionalni agrikulturi. Podjetje je, kot lahko vidimo na sliki, zgradilo “indoor” farme, kjer proizvajajo lokalno hrano s pomočjo tehnologije imenovane “aeroponika”. Rastline ne rastejo v zemlji, temveč v zračnih kanalih, katere zalivajo z različnimi mešanicami. To zagotavlja vsa hranila za rast rastlin. Podjetje trdi, da tovrstna tehnologija zmanjša potrošnjo vode za 95% v primerjavi z običajnim kmetijstvom, ki ga vsi dobro poznamo.


5. Impossible Foods: Boj proti klimatskim spremembam z umetnimi hamburgerji

Impossible Foods je pritegnil enormno količino zanimanja s proizvodnjo “ne-mesnih” hamburgerjev, ki se že prodajajo po ZDA. Med drugimi je “ne-mesni” hamburger predstavila veriga White Castle v začetku letošnjega leta. 45% svetovne površine se uporablja za živilski kmetijstvo in to je eden glavnih razlogov, zakaj prihaja do takšnih katastrofalnih klimatskih sprememb. Medtem, ko je vegetarijanstvo vedno bolj priljubljeno, še vedno obstaja le malo rešitev, ki se dotikajo živilskega kmetijstva. Dejstvo je, da je to zares velik problem na globalni ravni in zato je potrebno, da vsi skupaj razmislimo, kako zadevo rešiti.


“Start-up” Impossible Food se je reševanja problame lotil tako, da je nadomestil meso z nečem, kar ima popolnoma enak vonj in okus. Burger je sestavljen iz rastlinskega proteina, ki daje “ne-mesu” okus po mesu. Številne kritike so bile predvsem pozitivne, večina jih celo trdi, da se okus praktično ne loči od pravega mesa. Brezmesni hamburger so podprli tudi številni slavni, med drugim tudi Casey Neistat, kar je seveda pripomoglo k prepoznavnosti blagovne znamke po celotni državi in tudi širše.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

OPTIPRINT d.o.o.

Kranjčeva ulica 20, 1000 Ljubljana, Tel: 05 902 58 12
Podjetje Optiprint je leta 2009 uspešno predstavilo poslovni model nudenja cenovno dostopnega in brezskrbnega najema barvnih tiskalnikov in multifunkcijskih naprav. Uspešno poslovanje ... Več

MAT3, MATEJ BOŽIČ s.p.

Vipavska cesta 2c, 5270 Ajdovščina, Tel: 031 200 701
MAT3 Podjetje MAT3 Matej Božič s.p. je bilo ustanovljeno v letu 2013. Njihov cilj? Postati uspešno podjetje na področju servisa računalnikov, fotografiranja in izdelave spletnih ... Več

MegaSbajt, Sebastjan Sumina s.p.

Pot za Stan 16, 1351 Brezovica pri Ljubljani, Tel: 041 241 455
MegaSbajt je mlado podjetje, ki je ambiciozno pristopilo k izvajanju računalniških storitev in prodaje na področju informacijske tehnologije. Na podlagi strokovno in hitro izvedenih ... Več
Zlati partner

ANNI d.o.o.

Motnica 7a, 1236 Trzin, Tel: 01 580 08 00
Podjetje Anni, d. o. o., je v slovenskem računalniškem prostoru prisotno že praktično od samega začetka. Brez pretirane hvale lahko rečemo, da svoje delo opravljajo dobro, saj ... Več