Računalništvo, telefonija
20.02.2018 13:42
Posodobljeno 6 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

5 tehnoloških trendov, ki bodo spremenili način nakupovanja

Trend nakupovanja je že danes močno odvisen od razvoja tehnologije.
Trend nakupovanja je že danes močno odvisen od razvoja tehnologije.

Tehnologija se je že dodobra povsem zasidrala v vsak kotiček našega življenja. Na nekaterih področjih je ta zelo očitna in vidna (na primer pri uporabi pametnih mobilnih telefonov in tabličnih računalnikov doma ali na delu) , medtem ko je na drugih področjih skoraj neopazna (ko nas nadzorne kamere spremljajo v trgovinah in beležijo skorajda vse kar počnemo). Tehnologija pa v zadnjem času vse bolj prodira tudi na področje nakupovanja, saj se iz leta v leto povečuje število nakupovanj opravljenih na svetovnem spletu, odpirajo se novi načini elektronskega poslovanja in celo možnost nakupovanja preko družabnih omrežji. V nadaljevanju si zato oglejmo pet tehnoloških trendov, ki bodo že v bližnji prihodnosti povsem spremenili način našega nakupovanja.

Hiperindividualizacija

Spletne trgovine pripravljajo posebne ponudbe z namenom, da pri njih pustite vaše osebne podatke in jim s tem omogočite, da sledijo vašim nakupovalnim navadam. Različne kartice in programi zvestobe, glasila, ankete in celo sledenje v trgovini sami omogočajo prodajalcem, da ustvarijo podrobne profile strank. Čeprav bodo povsem prilagojene nakupovalne izkušnje mogoče šele v bližnji prihodnosti, že danes imajo trgovci na voljo dovolj podatkov o tem, da si ustvarijo zelo natančno sliko o vas in predvsem kaj radi kupujete. V prihodnosti bomo torej deležni boljše ponudbe, v zameno za to pa bomo morali seveda žrtvovati precej naše zasebnosti.


Navidezna in razširjena resničnost

Čeprav je navidezna resničnost še vedno »rezervirana« za svet računalniških iger in eksperimentiranja, bo ta kmalu na voljo tudi za navidezno internetno poslovanje. Očala za navidezno in razširjeno resničnost nam bodo namreč omogočala, da bomo navidezno pomerili obleko, ki nam je všeč, spreminjali barve pohištva, ki bo pred nami, pričaralo občutek, kot da sedimo v avtomobilu in še mnogo več. Dejstvo je, da bo v prihodnje pri potrošnikih poleg cene izdelka zelo pomembna tudi ponudba njihovih izdelkov v navidezni resničnosti.

Izdelki, ki jih oblikujejo kupci

Kupci bodo že v bližnji prihodnosti povsem vključeni v celoten proizvodni proces. To pomeni, da bodo sodelovali pri oblikovanju izdelka, pri določanju njihovega imena, videza ter celo okusa in vonja. Tu trenutno prednjačijo ponudniki prehrambenih izdelkov, saj nekateri na njihovih spletnih straneh že ponujajo možnost soustvarjanja novih okusov, videza in celo imena izdelkom.

Umetna inteligenca bo povsod okoli nas

Roboti in umetna inteligenca bi lahko skoraj v celoti nadomestili trgovce v trgovinah, vključno z običajnimi fizičnimi trgovinami. Robot lahko prinese oblačila v garderobo, postreže izbrano vino, nas pozdravi ob prihodu v hotel in še mnogo več. Ne glede na to, kako je danes umetna inteligenca »pametna«, so trenutno še vedno nekatere stvari, ki jih pozna in razume le človek. Z razvojem umetne inteligence pa bi se to lahko kaj kmalu spremenilo v prednost robotov.

Družbena omrežja nikoli več ne bodo enaka

Za veliko število ljudi so družbena omrežja omrežja že danes osrednja točka svetovnega spleta. Tam so namreč na voljo vse ključne informacije, ki jih potrebujejo. Na njih lahko že celo kupujemo izdelke ali pošiljamo denar na drugi konec sveta ali pa se prepustimo pogovoru s prijatelji. Verjetno je le še vprašanje časa, kdaj bodo družbena omrežja postala edino omrežje, ki ga bomo potrebovali za vsa opravila, ki jih lahko počnemo na svetovnem spletu. Zaradi tega so mnogi poznavalci prepričani, da bodo družbena omrežja odpravila potrebo po postavitvi spletnih strani.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Koenergija d.o.o.

Ilichova 21, 2000 Maribor, Tel: 040 730 010
Večina se zaveda, da je vključitev neke oblike industrijske avtomatizacije v njihov proizvodni obrat ali podjetje koristna. Lahko zmanjša proizvodne stroške, poveča učinkovitost, ... Več
Zlati partner

GERI COMPUTER d.o.o., Notesniki.si

Titova cesta 49, 2000 Maribor, Tel: 051 444 252
Iščete odlično računalniško trgovino, ki vas lahko postreže tako osebno kot tudi na spletu? Računalniško trgovino, ki se lahko pohvali s portfeljem (namiznih in prenosnih) ... Več

NEXT LINE d.o.o.

Ob železnici 16, 1000 Ljubljana, Tel: 041 776 822
Next line, specializirane storitve tiska pod eno streho V podjetju Next line iz Ljubljane so se osredotočili na specializirane storitve tiska s termičnimi, sublimacijskimi in ... Več
Zlati partner

ŠPICA INTERNATIONAL d.o.o.

Pot k sejmišču 33, 1231 Ljubljana Črnuče, Tel: 01 568 08 00
Špica International je vodilni slovenski ponudnik informacijskih sistemov in rešitev za obvladovanje časa in prostora. Realnega prostora v realnem času! Njihove rešitve vključujejo ... Več