Računalništvo, telefonija
03.01.2018 17:49

Deli z drugimi:

Share

5 tehnoloških trendov, o katerih bomo govorili v letu 2018

5 tehnoloških trendov, o katerih bomo govorili v letu 2018
5 tehnoloških trendov, o katerih bomo govorili v letu 2018

Leto 2017 je bilo za razvoj tehnologije spet še eno v vrsti velikih. Uporabniki Twitterja so se končno rešili omejitve na 140 znakov, Tesli je uspel velik napredek z modelom Tesla Model 3, Wannacry hekerski napad pa je postal eden najbolj odmevnih kiber napadov v zgodovini. Seveda bi lahko takšnih in drugačnih dogodkov naštevali v nedolged, vendar že razmišljamo o letu 2018 in tem, kaj nam bo prineslo na področju tehnologije. Kot kaže bo tudi letošnje, novo leto zelo zanimivo in že takoj na začeku lahko napovemo nekatere največje tehnološke tende, ki bi znali pritegniti največ pozornosti. Za začetek pa si oglejmo, kako so največji svetovni mediji zadeli s svojimi napovedmi za leto 2017.

Kakšno je bilo leto 2017?

Pametni dom je končno zaživel in eden najbolj zaslužnih za to je zagotovo Amazon. Alexa je popolnoma prevzela trg in vse od lanskoletnega CES-a se je nekako zdelo, da vsi ostali konkurenti skušajo nekako kopirati Amazon ter se mu na tak način približati. To je vodilo v nekaj precej neuspešnih integracij, kar je zgolj dodaten pokazatelj moči Amazona. Apple, Google in Microsoft so tako pobrali preostanek trga, ki pa ni ravno velik. Zahvaljujoč se močni konkurenci lahko danes dobimo solidnega digitalnega asistenta za vsega $30, kar je šestina cene iz začetka leta 2016. Dotični trg se je dokaj jasno izoblikoval, kar pomeni, da bo vsem novincem toliko težje vstopiti.

Avtomatizacija in umetna inteligenca sta dosegle visok nivo, vendar ne tako visokega kot smo morda pričakovali. Večina avtomatizacije je bila v “chatbotih”, glasno opevani Amazonov sistem z droni pa ni zaživel v takšni meri kot smo mislili, da bo. Umetna inteligenca in t. i. učenje računalnikov sta prisotna na mariskaterem področju, še najbolj pa znotraj področja aplikacij.

Kar se tiče navidezne resničnosti, ki je z igro Pokemon Go doživela vrhunec v letu 2016, se je slika v letu 2017 popolnoma spremenila. Aplikacije z dotično tehnologijo enostavno niso prepričale uporabnikov. Še ena zmotna napoved iz lanskega leta je bila uporaba “umetnega mesa”, za katero so napovedovali pravi “boom”. Kljub visokim pričakovanjem in optimizmu se sintetična hrana še vedno zdi zelo daleč. Ne glede na to, da so prvi kosi dotičnega mesa že na policah Walmarta, večina ljudi še vedno sploh ne ve, da kaj takšnega obstaja.

Kot lahko vidimo ni ravno veliko število napačnih napovedi, kljub temu pa so strokovnjaki v določenih primerih morda precenili sposobnosti razvoja tehnologije. Sedaj pa si poglejmo 5 največjih tehnoloških trendov, o katerih bomo govorili v letu 2018.

“Blockchain” tehnologija

Ne gre zgolj za kriptovalute, ki o sami tehnologiji veriženja blokov morda daje napačen vtis, temveč gre za precej širši pojem. Kljub temu, da je primarna uporaba “blockchaina” v letu 2017 bila znotraj področja kriptovalut, razvijalci vse bolj ugotavljajo uporabnost tehnologije izven finančne industrije. Verjetno zdaj že vsi poznamo vsaj osnove te tehnologije in zato o samem načinu delovanja ne bomo izgubljali besed.

Za leto 2018 trdijo, da bi lahko bilo začetek dolgotrajne transformacije številnih industrij. Glede na to, da je bila kiber varnost tako pomembna tematika v letu 2017, je “blockchain” v leto 2018 lahko trend, ki bo požel največ zanimanja v letu 2018. Ne smemo biti presenečeni, če se katera od kriptovalut popolnoma zlomi, “blockchain” pa ostane.

Vrnitev ARM prenosnikov

To, da nam pametni telefoni zdržijo veliko dlje kot smo bili navajeni pred nekaj leti, ni presenečenje, saj se nam zdi samoumevno. Pri prenosnikih žal o takšnem napredku ne moremo govoriti, kajti še vedno potrebujemo polnilec v nekem trenutku dneva, če delamo vsaj malce bolj zahtevne stvari.

Na teh procesorjih bo koda delovala nativno, kar bo omogočilo masovno uporabo ARM prenosnikov. Zato je recimo Microsoft posodobil Windows v letu 2017, da bo ta kompatibieln z ARM tehnologijo. Največ je govora o Qualcommovem procesorju Snapdragon 835. Qualcomm obljublja vzdržjivost baterije med 20 in 25 ur, kar naj bi bilo enako kot pri Intelovih procesorjih ob koncu leta 2018. Zavedati se moramo, da so prvi produkti vedno še “na pol” testne verzije, vendar najbolj pesimistične napovedi za prihajajoči Snapdragon 845 procesor napovedujejo 25% več moči in 30% boljšo učinkovitost delovanja.

Konec pametnih telefonov

Precej presenetljiva napoved kajne? Morda pa vseeno ni tako “izvenzemeljska”, kajti z poimenovanjem pametnih telefonov je bilo mišljeno naprave, ki nam omogočajo povezljivost več kot s klicem. Vse to se spreminja s prihodom umetne inteligence in učenja računalnikov. Kljub temu, da jih bomo v letu 2018 še vedno klicali pametni telefoni, bi morda bolj primeren izraz bil “inteligentni telefonI”.

Digitalni asistentni bodo vse bolj množično uporabljeni, naprave pa bodo zadovoljile naše potrebe še preden se jih bomo sploh zavedali. Naprave bodo vse bolj inteligentne, kar je povezano z novimi tehnologijami, s tem pa bodo hkrati tudi vse bolj uporabne.

Uporabniški vmesnik “brez dotika”

Uporabniški vmesnik je ključni faktor v naši interakciji z vsemi napravami. Za zdaj je v večini primerov potrebna fizična interacija, kar pa naj bi se spremenilo v letu 2018, ko bomo dobili uporabniški vmesnik “brez dotika”. Amazon Alexa, Siri in ostali asistenti nas že počasi navajajo na brezstično komunikacijo, obstaja pa še kar nekaj načinov, kako dvigniti interakcijo s pametnimi napravami na višjo raven.

Predstavljajte si, da v rokah držite prazno embalažo soka in Alexi naročite, da naj naroči novega. Brez, da bi povedali kaj potrebujete, Alexa prepozna predmet, ki ga držite v rokah in sama naroči želeno. V kombinaciji s tehnološkimi trendi, o katerih bomo govorili v letu 2018, nas lahko ta brezstični vmesnik pelje precej višjo od današnje “tap and swipe” kulture.

“Edge computing” računalništvo

“Edge computing” tehnologija bo povsem spremenila naš pogled na oblačno računalništvo in spremenila način njegove rabe v letu 2018. Pojem se nanaša na “distribuirano računalništvo”, kjer je procesna moč porazdelljena med večimi računalniki. Morda bi mislili, da je oblačno računalništvo eden od načinov “distribuiranega računalništva”, vendar ni, kajti server je še vedno vezan na eno samo napravo.

Zakaj torej “edge computing”? Ker bodo naprave vse bolj močne in hkrati “požrešne”, saj bodo potrebovale večje količine podatkov. Tudi z uporabo izjemno hitrih 5G povezav, bo še vedno potrebne nekaj dodatne pomoči. Predstavljajte si samovozeči avtomobil, ki se mora odločiti ne stotinki sekunde ali zaviti, zavreti itd. Smo zares pripravljeni tvegati, da v tej stotinki pride do napake pri prenosu informacij? Seveda, da nismo. S pomočjo “distribuiranega računalništva” avtomobil postane sam svoj informacijski center in s tem bolj zanesljiv.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

ADVANT d.o.o.

Cesta na Brdo 119a, 1000 Ljubljana, Tel: 01 470 00 00
Podjetje ADVANT d.o.o. je z vami že od leta 1998. Naše osnovno poslanstvo je biti vodilni graditelj informacijsko komunikacijske infrastrukture. Aktivnosti, ki jih povezujemo ... Več
Zlati partner

AGENCIJA ODMEV

Gregorčičeva ulica 3, 1000 Ljubljana,
Zlati partner

SI SPLET d.o.o.

Ukmarjeva ulica 4, 1000 Ljubljana, Tel: 01 428 94 66
O podjetju Si splet V podjetju Si splet d. o. o. od leta 2001 tržimo varnostne rešitve na področju informacijskih tehnologij. V letu 2003 smo pridobili ekskluzivno partnerstvo ... Več

PREVOZI KLEMEN LIBANOV s.p.

Andreaševa ulica 8, 1000 Ljubljana, Tel: 041 621 332
Prevoz, odvoz ali čiščenje Ko iščemo katero koli storitev, je svetovni splet prava zakladnica virov. Prevoz materiala ali čiščenje okolice sta opravili, ki zahtevata veliko ... Več