Računalništvo, telefonija
08.05.2017 07:00

Deli z drugimi:

Share

5 zmot o pametnih hišah

5 zmot o pametnih hišah
5 zmot o pametnih hišah

Kljub temu da je tehnologija avtomatizacije stavb na trgu šele nekaj let, so se že ustvarila zmotna mnenja, ki jih je večinoma ustvarila tehnologija sama. Uporabniki niso prepričani kako in zakaj integrirati pametne elemente v domove. Ali poznate prednosti pametne hiše?

1. Pametna hiša je lahko le novogradnja.
Ne. Delež vgradnje pametnih elementov je tako v novogradnje kot v obstoječe objekte približno enak. Vgradnja brezžičnih pametnih elementov je enostavna in posebnih posegov v objekt ne zahteva. Vgradni modul za krmiljenje posameznih naprav, na primer modul za senčila, se namesti neposredno v električno dozo. Za čim manj težav pri namestitvi pametnih inštalacij svetujemo le, da vgradite čim globje električne doze.

2. Oprema pametne hiše je predraga investicija.

Že nekaj časa ta trditev ne drži. Zaradi izkušenj z žičnimi sistemi se je vseh pametnih inštalacij prijel neupravičen sloves visokih cen. Vendar to ne drži pri brezžičnih sistemih, saj se cena večine modulov in senzorjev giblje med 50 in 70 evrov (z DDV, na kos). Uporabnik za upravljanje s posameznimi elementi potrebuje še eno izmed centralnih enot in konfiguracija najljubše scene se lahko začne.

3. Pametna inštalacija je namenjena le računalniškim zanesenjakom.

Ne, saj je sedaj poleg tehnologije na voljo tudi storitev vgradnje in konfiguracije. Dostopna je celovita podpora uporabniku: pri pripravi idejne zasnove, namestitev in konfiguracija sistema kot tudi kasnejše vzdrževanje sistema, če uporabnik to želi. Vzdrževanje pomeni izvedbo morebitnih prilagoditev, šolanje uporabnikov, razširitev funkcionalnosti z dodatnimi elementi,… Uporabniški vmesnik je intuitiven in enostaven, veliko sosledij dogodkov lahko nastavi tudi uporabnik sam.

4. Pametna hiša predstavlja visoko varnostno tveganje.

Nikakor ne. Veliko kupcev se danes za nakup pametne inštalacije odloči ravno zaradi varnosti in tega se proizvajalci zavedajo, zato dnevno pametne naprave izboljšujejo. Danes se nam ni potrebno skrivati za visokimi ograjami in rešetkami na oknih, da bi mirno spali, saj pametne inštalacije skrbijo za varnost pred vlomi, pa tudi pred poplavo zaradi izliva vode. Moderni sistemi imajo mnoge funkcionalnosti, kot so zaščita pred vlomi, požarom, nesreče zaradi počene vodovodne napeljave. Četudi pride do poskusa vloma ali do napake na vodovodni napeljavi, pametni senzorji skoraj nevidno aktivirajo pametne naprave, da se škoda prepreči ali vsaj zmanjša (ventil za zapiranje vode, vklop sirene, klic v požarno centralo, izklop naprave …). Hkrati pa je pametna hiša zavarovana na nivoju varnosti e-bančništva, tako da je skrb, da bi vlomilci namesto skozi okno vdrli kar skozi pametno ključavnico, odveč.

5. V pametno hišo lahko povežem le produkte istega proizvajalca.

Tudi to ne velja. Prednost interneta stvari je ravno v povezljivosti različnih naprav na eno platformo. V Go4Panda združujemo različne proizvajalce na eno centralno enoto, bodisi če želite s pametnim telefonom upravljati senčila, poslušati glasbo bodisi se na podlagi moči vetra, sončnega vzhoda in zahoda dvigujejo in spuščajo senčila, vse se krmili s pomočjo ene aplikacije, od koderkoli in z različnih naprav.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

INSIS d.o.o.

Erjavčeva ulica 18, 5000 Nova Gorica, Tel: 041 938 792
Podjetje Insis, d. o. o., se s spletno prodajo ukvarja že od leta 2009. Ekipa spletne trgovine PoceniPC.com vestno skrbi za svoje kupce. Najbolj so veseli vašega zadovoljstva, zato ... Več

S-GRAF d.o.o.

Jarška cesta 7, 1230 Domžale, Tel: 01 721 91 70
O podjetju S-GRAF d.o.o. S-GRAF d.o.o. je eno izmed vodilnih podjetij na trgu tiskarskih storitev. Naročnikom nudijo kakovostne rešitve in nenehen razvoj na področju tiskanja. ... Več
Zlati partner

SELECTIUM ADRIATICS d.o.o.

Letališka cesta 29c, 1000 Ljubljana, Tel: 01 543 88 88
Podjetje Selectium Adriatics d. o. o., ki v Sloveniji nastopa pod imenom Hewlett Packard Enterprise operated by Selectium, je lokalni zastopnik družbe Hewlett Packard Enterprise (HPE). ... Več

PRANA 3STIL d.o.o.

Opekarniška cesta 15a, 3000 Celje, Tel: 051 807 390
Podjetje Prana 3stil je specializirano za računalniške stortve, kot so razvoj Windows/Linux programske opreme, prodaja, servis in podobno. Več