Računalništvo, telefonija
23.10.2018 14:00
Posodobljeno 5 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

5G že skoraj realnost

Nedavno smo uporabniki dobili v uporabo omrežje četrte generacije - 4G. Sedaj znanstveniki že napovedujejo novo, peto generacijo - 5G. Ta naj bi prinesla predvsem hitrejši prenos podatkov.
5G omrežje postaja realnost.
5G omrežje postaja realnost.

Hitrejše omrežje je pomembno predvsem za današnje naprave t.i. – IoT naprave oziroma “internet of things”. Tukaj gre predvsem za razne domače aparature, katere v preteklosti niso potrebovale internetnega dostopa. Dan danes ima že hladilnik, pečica, mikrovalnovna pečica, kavni avtomat … vgrajen dostop do interneta.

To naj bi prineslo hitrejše in natančneješe obveščanje. Hladilnik vas tako lahko “obvesti”, ko se kakšnemu živilu bliža rok trajanja. Pečica vas obvesti, kdaj je vaše kosilo pripravljeno. Kavni avtomat vam “pove”, kdaj vam zmanjkuje kave, ter vam jo že avtomatsko naroči preko spletne trgovine. Tudi termostat je že pameten, saj avtomatsko prilagaja temperaturo v hiši oziroma stanovanju in ve, kdaj ste doma in kdaj vas ni.

Kdo bo prvi predstavil novo generacijo internetnega dostopa? To je predvsem vprašanje za ZDA. Tam namreč velika podjetja, kot so Sprint, T-Mobile in Verizon v tesnem sodelovanju z vodilnimi podjetji telefonskih aparatov, kot so Samsung, LG, Huawei in Xiaomi razvijajo omrežje nove generacije. Trdijo namreč, da bi omrežje bilo na voljo za navadne smrtnike že v začetku naslednjega leta.

Omrežje naj bi lahko zagotavljajo hitrosti do 20 Gbps, kar je 20-krat hitreje od zmogljivosti 4G omrežja, kilahko prenaša “zgolj” 1 Gbps.

5G bo zmožno oddajti tudi na večjih frekfrencah kot 4G, kar bo pripomoglo predvsem k večji hitrosti, zmožno bo tudi podpirati več uporabnikov hkrati. 5G naj bi tudi omogočal točno določen usmerjen signal k uporabniku, kar bi pripomoglo k zmanjšanju porabi električne energije pri radioodajnih stolpih. Ti namreč danes pošiljajo signal v vse smeri z enako močjo.

Kdaj pa bomo 5G dobili v Evropi in v Sloveniji? Po zdajšnjih podatkih naj bi se to zgodilo leta 2020.


Prijavi napako v članku


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

OBLIKOVANJE.COM

Slovenska ulica 25, 9000 Murska Sobota, Tel: 02 522 14 21
Podjetje Oblikovanje.com je v slovenskem računalniškem prostoru prisotno že od samega začetka. Z več kot 20 leti izkušenj ter s strategijo kakovostnega poslovanja in storitev ... Več
Zlati partner

EPSON

, ,

Apogej Tech, d. o. o.

Špindlerjeva 22 , 2250 Ptuj, Tel: 041 739 655
Težko je doumeti razsežnost informacijske tehnologije in njenega vpliva na poslovno in zasebno sfero. Uporablja se praktično povsod, od običajne elektronike (tablice, računalniki, ... Več
Zlati partner

E-športna zveza Slovenije (EŠZS)

Zvezda 19, 1000 Ljubljana,
E-šport je v preteklem desetletju doživel izjemno rast, tako glede gledanosti, raznovrstnosti in prihodkov. Povečana gledanost, k čemer so prispevale platforme za pretakanje vsebin ... Več