Računalništvo, telefonija
27.07.2018 19:20
Posodobljeno 6 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

6 načinov, kako tehnologija spreminja svet slepih in slabovidnih

6 načinov, kako tehnologija spreminja svet slepih in slabovidnih
6 načinov, kako tehnologija spreminja svet slepih in slabovidnih

V ZDA je število tistih s kakršnimikoli okvarami vida v zadnjem letu zraslo na 8,4 milijona ljudi, medtem ko je ta številka na globalni ravni kar 253 milijonov. Zgolj za primerjavo, številka večja od populacije Brazilije. Jim lahko morda pomaga tehnologija?

Na tej povezavi si lahko preberete nekatere načine, na katere tehnologija pomaga gluhim in naglušnim, v tem članku pa se bomo osredotočili na 6 revolucionarnih načinov, na katere bo tehnologija pomagala slepim in slabovidnim. Ne glede na to, da mnogokrat pomislimo na to, kako nadležna zan biti včasih tehnologija in kako nasičen je svet s tehnologijo, je spodnjih 6 načinov dokaz, da pa smo vseeno lahko veseli, da živimo v letu 2018.

Moč navidezne resničnosti

Prepogosto se zadovoljimo z mislijo na navidezno resničnost in raznorazne aplikacije ter igre in mislimo, da je to vse, kar zmoremo na tem področju. Ali ne bi bilo bolj koristno uporabiti vso to znanje na področju navidezne resničnost za pomoč slepim in slabovidnim?

S takšnim načinom mišljenja so raziskovalci na Univerzi v Oxfordu razvili pametna očala, ki so sposobna prepoznati pomanjkljiovsti v vidu posameznika in izboljšati ravno te pomanjkljivosti. Pametna očala OxSight z uporabo kombinacije računalniških algoritmov in kamer določene podrobnosti v sliki pretirano izpostavijo. Tukaj govorimo o izpostavitvi kontrasta ali poudarjanju specifičnih lastnosti slike.

Android pametna očala OxSight sicer še niso na voljo, vendar njihov stvaritelj obljublja, da bo končna verzija očal izgledala kot navadna sončna očala, kar pomeni, da uporabnik ne bo v ničemer izstopal, ko si jih bo nadel v množici.

Braillov prevajalnik

Večini nam je povsem samoumevno, da obstajajo prevajalniki za praktično vse jezike na svetu kajne? Kaj pa prevajanje v Braillovo pisavo? S tem se ukvarjajo na MIT-ju, kjer ekipa z imenom “Team Tactile” dela na napravi, ki bi bila sposobna “real-time” prevajanja običajne pisane besede v Braillovo pisavo.

Naprava deluje na principu skeniranja, ki uporabniku omogoča, da poslika del besedila, ki ga želi prevesti. “Optical character recognition (OCR)” je tehnologija, ki se potem v naslednji fazi uporabi za izločanje teksta. Prevedeni tekst se na koncu pojavi na fizičnem ekranu, seveda v Braillovi pisavi.

Ekipa cilja, da bodo končni prototip imeli pripravljeni za proizvodnjo v naslednjih dveh letih.

Notranja tehnologija mapiranja

Raziskovalci na inštitutu “California Institute of Technology” so ustvarili aplikacijo za Microsoftovo napravo HoloLens, ki lahko vodi posameznika skozi kompleksne zgradbe s kombinacijo 360-stopinjskih zvočnih sistemov in “real-time” mapiranja objektov.

Dotična tehnologija se lahko uporabi za usmerjanje posameznikov do specifičnih objektov, ali za pomoč pri orientaciji z prednaloženimi frazami kot je recimo “follow me”.

“Naša ideja sloni na tem, da bi vsakemu objektu v okolju dali nek zvok”, so zapisali raziskovalci. “Vsak objekt lahko komunicira z uporabnikom, glasnost zvoka pa nakazuje, kako blizu je določeni objekt. Torej, če je objekt bližje uporabniku, bo glasnost komunikacije večja. Uporabnik si sam izbere objekte, s strani katerih si želi zvočnih znakov”, so še dodali.

Enostavnejša alternativa Braillovi pisavi

Braillova pisava je zelo koristna, če jo seveda znaš prebrati, kar pa niravno najbolj enostavna naloga. Kljub temu obstaj enostavnejša alternativa, ki je v začetku leta prišla na Kickstarter. Kaj obljublja? Novo pisavo, ki se jo je možno naučiti v nekaj urah in ne v nekaj mesecih kot pri Braillovi pisavi. ELIA Frames, kot so jo poimenovali, se lahko namesti na računalnik kot povsem običajna pisava in se potem natisne s pomočjo posebnega tiskalnika, ki omogoča tovrstno tiskanje. Kot vse kaže bo možno dotično pisavo dobiti že letos proti koncu leta.

Nosljiva naprava, ki nas opozarja na ovire

Če nočete nositi Hololens naglavne naprave, ki je roko na srce zares malce vpadljiva, je mogoče prava izbira za vas naprava, ki so jo razvili raziskovalci na “VTT Technical Research Center of Finland“. Guidesense je kvadratna naprava, ki se nosi kot merillnik srčnega utripa (na sliki). Zahvaljujoč se radarskemu senzorju naprava zaznava ovire najrazličnejših dimenzij, tudi tiste najtanjše in najmanjše. Uporabnika potem opozori preko avdio signalov. V fazi testiranja je 92% sodelujočih zatrdilo, da jim je naprava Guidesense pomagala pri boljšemu dojemanju dogajanja okrog njih. 80% se jih je zaradi naprave počutilo bolj samozavestne.

Bionične oči in 3D “bio-tiskanje”

Vse zgoraj predstavljene opcije so super, ko govorimo o pomoči slepim in slabovidnim pri njihove življenju. Zavedati se moramo, da v takšnih situacijah pride prav vsakršen čut in natančnejši občutek v prostoru. Kaj pa, če bi bilo dejansko možno uporabiti tehnologijo za povrnitev vida? Ne glede na to, da se ta ideja sliši zelo optimistična in dokaj nerealna, se v resnici inženirji hitro približujejo izvedbi le-te.

Na primer, v začetku letošnjega leta so raziskovalci na Univerzi v Newcastlu zmešali izvorne celice z molekulami alg ter ustvarili “bio črnilo”, s katerega so s 3D tiskalnikom natisnili umetno roženico. V eni od drugih raziskav je podjetje VisonCare razvilo implantacijski miniaturni teleskop, ki lahko zamenja človeško lečo in povrne določen del človekovega vida.

Obe predstavljeni opciji sta še zelo v zgodnjih fazah razvoja, vendar pa obe kažeta na to, da bi lahko naslednji val tehnologije na področju vida bil še bolj revolucionaren kot smo sprva predvideli. Raziskovalci in inženirji ne ciljajo več zgolj na pomoč slepim in slabovidnim, temveč si želijo povrniti vid ljude. Si predstavljate kaj bi to pomenilo za človeštvo? Kakorkoli že, nekaj časa še mora preteči preden bomo v resnici lahko govorili o implementaciji dotičnih tehnologij.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

Računalniški muzej

Celovška cesta 111, 1000 Ljubljana,
Že od leta 2004 si jemljemo za svoje osnovno poslanstvo opominjanje na informacijsko dediščino. Kot kulturna ustanova s sedežem v Ljubljani, se posvečamo zbiranju, ohranjanju ... Več

J-LAB d.o.o.

Šaleška cesta 20a, 3320 Velenje, Tel: 040 757 323
Vizija podjetja J-Lab je zadovoljiti stranke v skladu s sloganom - hitro, učinkovito in cenovno ugodno, ob tem pa so potrpežljivi in zanesljivi, na voljo ves dan, vse dni v tednu. Klik ... Več
Zlati partner

KONCERN ENA d.o.o.

Koroška cesta 61, 3320 Velenje, Tel: 03 891 95 40
Podjetje IN.PU.T., prodaja računalniške opreme, Tadej Pucelj, s.p. je začelo poslovati v letu 2003,kot internetna trgovina (www.in-put.com) z računalniško opremo. V zadnjih letih ... Več

PRANA 3STIL d.o.o.

Opekarniška cesta 15a, 3000 Celje, Tel: 051 807 390
Podjetje Prana 3stil je specializirano za računalniške stortve, kot so razvoj Windows/Linux programske opreme, prodaja, servis in podobno. Več