Računalništvo, telefonija
22.11.2016 09:00

Deli z drugimi:

Share

6 novodobnih poklicev, ki so nastali z družbenimi mediji

6 novodobnih poklicev, ki so nastali z družbenimi mediji
6 novodobnih poklicev, ki so nastali z družbenimi mediji

Če spadate med generacijo Y oz. “milenijsko generacijo”, kar pomeni, da ste rojeni nekje med leti 1980 in 1995 (po nekaterih podatkih do leta 2000), je bilo za vas učenje rabe družbenih omrežij in socialnih medijev nekaj povsem normalnega – skoraj tako kot učenje hoje. Mogoče malce pretiravamo, vendar roko na srce, družbena omrežja so bila z nami, so z nami in bodo z nami verjetno še kar nekaj časa. V povprečju pripadniki generacije Y porabijo 5,4 ure na dan za konzumiranje “UGC” (vsebine, ki jo ustvarjajo uporabniki), od katere je večina na družbenih omrežjih.

V primeru, da konzumirate večje količine vsebine na Twitterju, Facebooku ali katerikoli drugi platformi, morda razmislite o poklicih, ki vključujejo socialne medije. Tako ali tako vsi uporabljamo družbena omrežja, zakaj ne bi zato bili celo plačani? Dandanes se pojavlja vse več “social media” poklicev, ki se med seboj razlikujejo po plači in zahtevanih veščinah, ki jih potrebujemo za izvajanje poklica. S pomočjo portala Forbes smo za vas pripravili seznam 6-ih “social media” poklicev.

“Social Media Manager”

Ste oseba, ki rada nadzoruje in rada vodi? Če ja, potem ste prava izbira za pozicijo “social media manager-ja”. Ti so odgovorni za kampanje na družbenih omrežjih, skrbijo za strategije, implementacijo in marketing. Še posebej zanimivo zna biti delo v majhnem podjetju, saj lahko pričakujete, da boste v enem trenutku izdelovali strategijo, v naslednji minuti boste to stretegijo že izpeljevali. Torej odgovorni boste za številna opravila, medtem ko je v primeru velikih podjetij drugače, saj imajo “social media managerji” po navadi celo ekipo s katero sodelujejo in jo vodijo.

“Social Media Spceialist”

Če ste vrhunski strateg in je strateško razmišljanje v vaši krvi, vendar hkrati ne želite prevzeti celotne odgovornosti za pozicijo “social media managerja”, potem je poklic “social media specialist” odlična alternativa. Glavna naloga spcialistov za socialne medije je razvoj stretegij, ki zadostijo zahtevam podjetij in klientom. Nikar ne skrbite, ne gre za suhoparno delo v pisarni. Vsak strateg vnese v svoje objave in strategije kanček sebe. Nenehno spremljanje trendov, pogovorov, publike, to je tisto, kar spada na dnevni meni “social media specilista”.

“Social Media Coordinator”

Kot koordinator boste odgovorni, da vse objave pridejo do sledilcev in prijateljev ob pravem času. Vse prej omenjene strategije koordinato neprestano spremlja in ureja ter popravlja pomanjkljivosti. Kot že verjetno veste družbena omrežja niso povsem preprosta za upravljanje, kajti v ozadju se skriva kopica statistike, ki lahko vpliva na upešno izpeljano kampanjo. Kot koordinator boste v stiku z ljudmi na različnih položajih v podjetju, saj morate držati stik z aktualnim dogajanjem v podjetju.

“Social Media Analyst”

Prej smo omenili statistiko, sedaj potujem še globlje. Če imate strast do številk, ki se skrivajo v ozadju družbenih omrežij, potem je pozicija “social media analyst” več kot primerna za vas. Poglavitna naloga tovrstnih analitikov je, da preko različnih metrik in trendov pomagajo ekipi pri gradnji strategije za družbena omrežja. Ključno za ta poklic pa je med drugim tudi to, da smo nenehno v toku s spremembami, ki se dogajajo na družbenih omrežjih, kjer mislimo predvsem na spremembe v algoritmih.

Social Media Community Manager”

Preživeti veliko časa na internetu, v interakciji z ljudmi (tudi neznanci)? Če ja, potem imate morda ustrezno osebnost za pozicijo “social media community managerja”. Odgovarjate na vprašanje, sodelujete v pogovorih in ponujate rešitve. V določenih primerih boste celo morali vi odpreti temo pogovora ali enostavno zapopasti pogovor, ki že traja. “Social media community managerji” so po navadi tisti, ki delujejo kot neka iskrica, ki sproža debate na različnih komunikacijskih kanalih. Zelo pomembno pa je, da nikoli ne pozabite na vaše podjetje ali znamko, saj mora vsak pogovor ali komunikacija stremenit k izboljšanju znamke in uporabniške izkušnje.


Social Media Planners”

Tisto kar loči “social media načrtovalce” od ostalih je občutek za oglaševanje. Kot načrtovalec boste podvrženi pritisku s strani nadrejenih, ki bodo od vas zahtevali oglaševanje produktov ali znamk na različnih komunikacijskih kanalih in družbenih omrežjih. Odvisni boste od proračuna, seveda pa boste z zelo omejenimi sredstvi primorani ustvariti karseda največ.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

SINERGISE d.o.o.

Cvetkova ulica 29, 1000 Ljubljana, Tel: 01 320 61 50
Sinergise razvija geografske informacijske sisteme Slovensko podjetje Sinergise je inovativno visokotehnološko podjetje. Ukvarja se z razvojem geografskih informacijskih sistemov ... Več
Zlati partner

EUDACE d.o.o.

Dunajska cesta 159, 1000 Ljubljana, Tel: 05 994 21 60
Spoznajte podjetje Eudace Podjetje Eudace deluje na področju vpeljave ISO standardov, izvedbe izboljšanja informacijske varnosti v podjetju, varstva osebnih podatkov in poslovnega ... Več

LabelProfi d.o.o. – digitalna produkcija etiket in fleksibilne embalaže

Ozare 18a, 2380 Slovenj Gradec, Tel: 080 10 12
Podjetje LabelProfi d.o.o. je svojo poslovno pot začelo leta 1994 kot majhen studio za grafično oblikovanje in pripravo za tisk. V podjetju od same ustanovitve stremijo k uporabi ... Več
Bronasti partner

AKREDON d.o.o., Toner123.si

Moste 30, 4274 Žirovnica, Tel: 051 392 793
Spletna trgovina Toner123.si V spletni trgovini Toner123.si lahko izbirate med bogato ponudbo originalnih in kakovostnih kompatibilnih tonerjev ali kartuš za tiskalnike svetovno znanih ... Več