Računalništvo, telefonija
19.10.2017 09:00

Deli z drugimi:

Share

6 velikih, poslovnih zgodb iz sveta tehnologije

6 velikih, poslovnih zgodb iz sveta tehnologije
6 velikih, poslovnih zgodb iz sveta tehnologije

Spet je prišel tisti čas v letu, ko podjetja “preštevajo denar” in ugotavljajo kje so zgrešili ali pridobili. Finančniki zagotovo najbolj uživajo v tem času, prav tako pa tudi tisti, ki vlagajo v določena podjetja, saj je to obdobje, ko največja tehnološka in tudi ostala podjetja delijo svoje dobičke. Vidimo lahko kdo zmaguje in kdo izgublja, kaj je narobe in kaj je prav, za koliko se je povečalo število uporabnikov Facebooka in za koliko je padlo število Twitter uporabnikov itd.

Povedano na kratko, prišel je čas velikih potez in premikov. Wall Street in ostale borze po svetu seveda pozorno opazujejo kaj se dogaja, kajti na tak način lahko ugotovijo kam so podjetja namenjena. Bo Apple dosegel 1 trilijon? Bo Blue Apron preživel? Vsako četrtletje je zgodba zase in hkrati košček celote. Analitiki sestavljajo posamezne kose podatkov in napovedujejo gibanje podjetij v prihodnosti.

Seveda pa imajo ti dogodki in rezultati pomembne implikacije pri oblikovanju večjih trendov industrije. Če recimo oglaševalci opuščajo zanimanje za Snap, to lahko pomeni, da v splošnem opuščajo zanimanje za vse alterantivne platforme. To posledično lahko ima vpliv na Pinterest in ostale podobne igralce.

Torej, za vas smo izbrskali nekaj največjih zgodb v svetu tehnologije, ki bi znale polniti medije v naslednjih nekaj tednih.

Apple: Je iPhone 8 naredil svoje?

Zadnje Applovo poročanje o poslovnih rezultatih napoveduje odlično tretje četrtletje, celo veliko boljše kot je sprva bilo načrtovano. Ti podatki so pomenili precejšnje presenečenje, hkrati pa je to pomenilo, da bo novi iPhone izšel pravočasno in da bo požel veliko zanimanja – spet več kot pričakovano.

Prihajajoči iPhone X, ki ga vsi že nestrpno pričakujemo, bi naj bil tisti, ki bo določil Applovo prihodnost. Kljub temu pa ostaja vprašanje, koliko novih naprav bo Apple izdelal. iPhone 8 in iPhone 8 Plus sta že v rokah potrošnikov in zelo kmalu se bo pokazalo, kolikšen in kakšen vpliv je imel izid na Applove poslovne rezultate. Apple je poleg telefonov za letošnje leto pripravil novo pametno uro, dobili smo AirPod-e, verjetno pa se marsikaj dogaja še za zaprtimi vrati. Torej, bo Apple dosegel magično mejo 1 trilijon?

Qualcomm: Kaj se bo zgodilo s tožbo Appla?

Qualcomm je v petek usmeril novo tožbo proti Applu, tokrat na Kitajskem. Kot kaže se boj med dotičnima podjetjema ne bo kar tako ohladil. Qualcomm je eden največjih proizvajalcev procesorjev na svetu in sedaj je opremil Google Pixel telefon s Snapdragon procesorjem. Kot vse kaže bo nova tožba imela kar velik vpliv na prihodnost Qualcomma. Zgodba se sicer takole po kosih razpleta, vendar vsekakor ni koristna tako za eno kot za drugo stran.

Netflix: Mednarodna širitev pomeni rast?

Netflix se je odločil dvigniti cene in najverjetneje bo ravno to fokus v prihajajočih se tednih. Kljub temu pa je Netflixu uspelo preseči napovedi Wall Street-a glede rasti števila naročnikov. Rast je bila v zadnjem času kar nekajkratna, največji delež pa je tukaj seveda prišel s strani mednarodnih trgov.

Z masovnimi investicijami v lastno produkcijo in originalno vsebino, je Netflix uspel pritegniti več in več naročnikov. Morda res gre za začetni “boom”, vendar bomo kmalu lahko videli ali bo zgodba imela srečen konec, ali pa bo Netflix naletel na točko preloma.

Amazon: Ali AWS še vedno prinaša kupe denarja v podjetje?

Amazon Web Services (AWS) je v tem trenutku verjetno najbolj vroče ime, ki ga lahko spremljamo na področju tehnologije. Gre za poslovno priložnost, na katero je Amazon na veliko stavil pred leti. Kot kaže je Amazon zadel v polno, saj AWS generira na milijarde dolarjev letno.

Blue Apron: Se še vedno držijo potrošnikov?

Potrošniki oz. stranke podjetja Blue Apron so zares vredne. Če podjetju uspe zadržati kupce, to teoretično pomeni, da lahko iz njih iztisnejo na stotine dolarjev. Kljub temu pa ostaja največji problem v tem, kako pritegniti potencialne kupce. Ta zapleteni problem, še posebej za podjetje kot je Blue Apron, ki se ukvarja z dostavo hrane, nosi ime CAC-LTV (customer acquisition cost to lifetime value), ki je v bistvu problem, ki zahteva pazljivo optimizacijo, si podjetje želi rasti in uspeha.

Snap: Ali oglaševalci kupujejo?

Glavna konkurenčna prednost podjetja Snap naj ne bi bila v številu uporabnikov in njihovem dosegu, temveč v tem, kako so njihovi uporabniki zavzeti oz. navezani na aplikacijo. Kot sami trdijo, je zavzetost njihovih uporabnikov daleč največja od vseh ostalih družbenih omrežij. Za primerjavo so dali podatke, da se recimo ogromno uporabnikov Facebooka zgolj enkrat na dan oglasi na strani, Snapchat uporabniki pa kar 9-krat na dan zaženejo aplikacijo in na njej preživijo nekaj minut. Tako dobijo oglaševalci veliko več pozornosti in njihovi oglasi postanejo precej dražji.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Diamantni partner

ADM ADRIA d.o.o.

Prvomajska ulica 17, 3000 Celje, Tel: 05 925 19 55
O nas Večina podjetij se ustanavlja zaradi poslovne ideje, prodajnega koncepta ali pa zaradi potrebe po formaliziranju opravljanja poslovnih aktivnosti. Na primeru družbe ADM-Adria, ... Več
Zlati partner

TIFT d.o.o.

Kamniška ulica 41, 1000 Ljubljana, Tel: 01 600 10 20
Poslovni sistemi se že nekaj časa soočajo s procesom postopne digitalizacije naprav za pripravo, oblikovanje in izdelavo različnih dokumentov. Digitalni Hibridni Upravljalci Dokumentov ... Več
Srebrni partner

VERLAG DASHOFER d.o.o.

Dunajska cesta 21, 1000 Ljubljana, Tel: 01 434 55 90
Založba Verlag Dashöfer je v Sloveniji prisotna že 15 let. V založbi svetujejo podjetjem na njihovi poslovni poti: ponujajo aktualne in preverjene informacije ter kakovostno svetovanje ... Več

REDIT d.o.o.

Vodnikova cesta 232 , 1000 Ljubljana, Tel: 040 768 404
Podjetje Redit d.o.o. je za uporabnike ključnega pomena saj s svojimi storitvami poskrbi za nemoteno delo od doma oziroma za to, da računalnik deluje tako, kot od njega pričakujemo. ... Več