Računalništvo, telefonija
29.05.2020 20:00
Posodobljeno 4 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

6G omrežja prihajajo leta 2030: vse, kar je trenutno znanega

.. Medtem, ko se 5G omrežja zelo počasi širijo po svetu in le peščica ljudi dejansko že lahko uporablja dotično tehnologijo, se za marsikoga zdi razprava o naslednji generaciji mobilne tehnologije preuranjena ..
6G omrežja prihajajo leta 2030: vse, kar je trenutno znanega
6G omrežja prihajajo leta 2030: vse, kar je trenutno znanega

Zavedati se moramo, da večina sveta še vedno uporablja 4G in celo 3G omrežja. Vseeno pa nas zanima, kaj nam bo prinesla tehnologija 6G, ki naj bi med nas prišla čez približno deset let.

Pot od 1G do 5G je bila relativno hitra – 3G je prišel na začetku novega tisočletja, 4G leta 2010 in 5G leta 2020 – in že to, da sploh razmišljamo o novi generaciji mobilne tehnologije je dokaz, kako hitro se vse skupaj razvija. »Že zdavnaj smo začeli s 6G, saj smo začeli vzporedno delo na 5G in 6G,« je septembra lani za CNBC povedal Ren Džengfej, ustanovitelj vodilnega kitajskega mobilnega velikana Huawei, in hkrati dodal, da je 6G še vedno v zgodnji fazi in vsaj deset let oddaljen.


6G omrežje, ne glede na to, ali ga bomo dejansko imenovali 6G, 7G, ali katerikoli drugi “G”, bo hitrosti 5G še nadgradil, in sicer do ravni, ki si jih kdorkoli verjetno težko predstavlja. Vse bo na voljo takoj, instantno. Čeprav še niso povsem znane koristi niti od pete generacije mobilne tehnologije, obstajajo že razne napoved, kaj bi lahko prinesla 6G tehnologija. Nekateri celo napovedujejo neodvisne pametne stroje, internet čutov in celo sporazumevanje z živalmi.


Kaj lahko pričakujemo od 6G tehnologije in kdaj?

Praktično o vsem, kar je povezano z mobilnimi omrežji po svetu, odločajo na Mednarodni zvezi za telekomunikacije. V lani objavljenem dokumentu IMT-2030 opisujejo 6G kot »hibridno omrežje in nadgradnjo 5G« in ne govorijo o novem omrežju v celoti, kot ga opisuje večina strokovnjakov. Več raziskovalcev in strokovnjakov trdi, da bi lahko 6G dosegel hitrosti en terabajt na sekundo oziroma celo osemtisočkrat večjo hitrost od omrežja 5G. Če bo, denimo, s 5G mogoče prenesti film z Netflixa v nekaj sekundah, naj bi 6G omogočal, da uporabnik v eni sekundi pretoči za 142 ur Netflixovih filmov, so izračunali v Digital Trendsu.


Kot rečeno lahko 6G omrežja pričakujemo nekje okrog leta 2030. Tukaj seveda govorimo o testnih verzijah omrežij in naprav. Povsem običajno je, da se delo začne približno deset let pred resno implementacijo novega omrežja, kar pomeni, da lahko v naslednjih desetih letih pričakujete vse več govora o 6G tehnologiji. Po drugi strani pa vse zahteva svoj čas, potrebno je poskrbeti za frekvenčno ureditev, licence in pravila, brez katerih ne bo šlo. Realno je pričakovati, da se bo razvoj 6G tehnologij pospešil, ko bo 5G dokončno zaživel v praksi in bodo strokovnjaki lahko podali oceni tehnologije.


Tukaj je nekaj namigov, da je se omrežje 6G že razvija:

  • Mednarodna zveza za telekomunikacije se je že lotila prvih korakov odprtja novih frekvenc;
  • podjetja, kot sta Samsung in LG že raziskujeta novo tehnologijo;
  • Kitajska, ob pomoči, vladnih organizacij, raziskovalnih institucij, univerz in podjetij prav tako raziskuje področje;
  • Japonska načrtuje implementacijo 6G omrežja leta 2030.

Prednosti 6G tehnologije

Povedano po domače, vse, kar delamo preko omrežne povezave, bo s prihodom 6G omrežij izboljšano, potekalo hitreje in brez motenj. Praktično vse, kar nam prinaša 5G, bo 6G še izboljšal. 5G obljublja zmoglivejšo VR/AR tehnologijo, pametna mesta in infrastrukturo, umetno inteligenco na vsakem koraku, inteligentne robote , komunikacijo med vozili in še več. 6G tehnologija bo še naprej podpirala in izboljševala vsa izpostavljena področja, ob tem pa bo poskrbela za do zdaj še ne videne hitrosti, tudi na področjih, ki jih 5G tehnologija morda ne bo tako intenzivno zapopadla.

Ena največjih prednosti 5G tehnologije je, da skoraj v celoti odpravlja motnje v delovanju omrežja. To bi lahko 6G tehnologija še izboljšala, strokovnjaki pa celo napovedujejo “zero latency” omrežja. Že z omrežji 3G, 4G in zdaj s 5G lahko vidimo, da se s kapaciteto omrežja povečuje tudi potencial, ki ga ta prinaša.

Finance pišejo, da se bodo v 6G stroji povezovali sami, 5G, kot “splošno sprejeta tehnologija”, pa naj bi v prihodnjem desetletju in pol zaposlovala 22 milijonov ljudi, ustvarila pa 12 tisoč milijard evrov svetovne proizvodnje. 6G bo omogočil avtonomno reševanje zahtevnih nalog, Dejan Turk, direktor A1 Slovenija pa meni, da je večina možnih načinov uporabe 6G še nepredstavljiva.

Ob upoštevanju varnosti, zasebnosti in tajnosti naj bi 6G močno spodbudil nadaljnji razvoj na človeka osredotočene umetne inteligence, hitrejše omrežne hitrosti pa bodo pripomogle tudi k boljšemu razvoju algoritmov strojnega učenja. Določene stvari, ki jih strokovnjaki napovedujejo, mejijo na znanstveno fantastiko, recimo integracija človekovih možganov z računalniki in močno izboljšani sisteme za upravljanje z dotikom, podpora kibernetskega prostora človeku itd.

Ali resnično potrebujemo 6G?

5G tehnologija bi naj omogočila dostop do interneta mnogim, ki si ga danes ne morejo privoščiti iz takšnih ali drugačnih razlogov. Izboljšala bi naj vse, od zabavne industrije, do zdravstva. Vprašanje pa je, ali bodo vsa ta področja imela prostor za izboljšave po 5G.

Zanimivo bi bilo živeti v svetu, kjer bi bila tehnologija 5G “počasna”, 6G pa bi bil tisti, ki bi poganjal svet. Kljub temu pa se lahko zgodi, da se 5G omrežja izkažejo kot velik uspeh, kar bi posledično lahko pomenilo, da potrebe po novi generaciji mobilnih omrežij ne bo. Samemu konceptu 6G omrežij se lahko izognemo, če bodo proizvajalci, regulatorji in telekomunikacijska omrežja še naprej izboljševala 5G. Če bodo pomanjkljivosti 5G omrežij ustrezno obravnavane, si lahko obetamo novih produktov, ki bodo spridoma izkoriščali konstantno razvijajočo se novo tehnologijo.


Prijavi napako v članku


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Srebrni partner

STROMBOLI d.o.o.

Cesta komandanta Staneta 4a, 1215 Medvode, Tel: 01 620 88 00
Revija Računalniške novice spada med najbolj uveljavljene medije s področja informacijskih tehnologij. Ponuja kakovostno vsebino za nizko ceno, namenjena pa je predvsem objavi novosti ... Več
Zlati partner

BONAJO d.o.o.

Industrijska cesta 9, 1290 Grosuplje, Tel: 040 514 750
Podjetje BONAJO d.o.o. uspešno posluje že od samega začetka. S skrbno izbrano veleprodajno mrežo partnerjev skrbijo za trženje in distribucijo televizorjev, mobilnih telefonov, ... Več

TRACE BS d.o.o.

Opekarniška cesta 5, 2270 Ormož, Tel: 05 905 23 81
V skupini Trace Solutions, katere del sta Trace BS Poslovne rešitve d. o. o. in Trace IS Informacijske rešitve, se ukvarjajo z razvojem, prodajo in uvajanjem istoimenske programske ... Več
Zlati partner

AVTERA d.o.o. – LINKSYS

Litijska 259, 1261 Ljubljana - Dobrunje, Tel: 01 58 53 610
Linksys, internet - sinonim za kvalitetno mrežno opremo, ki zagotavlja stik s svetom. Zmogljiva, varna in zanesljiva oprema za dom in manjša podjetja. Rešitve, ki jih Linksys ponuja, ... Več