Računalništvo, telefonija
06.11.2018 08:30
Posodobljeno 5 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Zakaj upogljivi pametni telefoni niso idealni

Zakaj upogljivi pametni telefoni niso idealni
Zakaj upogljivi pametni telefoni niso idealni

Različni mediji poročajo o govoricah, da Samsung razvija upogljiv telefon pod tajnim imenom “Winner” (“Zmagovalec”). Pa bo dotični pametni telefon resnično zmagovalec ali poraženec? Gre za enega od mnogih produktov, za katere se v zadnjem času govori, da bodo opremljeni z upogljivim zaslonom, ali pa bodo na zadnji strani imeli še en, dodaten zaslon.

Entuziasti na področju upogljivih telefonov so na sceni prisotni že desetletje, sledijo pa jim tudi mediji, ki okrog teh futurističnih naprav gradijo velika pričakovanja. Ta slonijo na raznoraznih testih v laboratorijih in napovedih futuristov, v resnici pa je le peščica podjetij pripravljenih na uporabo tehnologije v takšni obliki.

Poleg upogljivih telefonov v zadnjem času lahko srečamo veliko napovedi telefonov z dvojnim zaslonom. Spet se lahko zahvalimo širjenju informacij na družbenih omrežjih, kjer podjetja skušajo izstopati iz povprečja. Ideja o telefonih z dvojnim ekranom oz. z upogljivim zaslonom izhaja iz želje kupcev po maksimalni velikosti zaslona in hkrati minimalni velikosti naprave. Na trgu najdemo vedno več telefonov, ki imajo “edge-to-edge” zaslon in so popolnoma brez robov, kar nas pripelje do točke, kjer se industrija sprašuje, kam naprej?

Na žalost je dejstvo, da bodo upogljivi telefoni in naprave z dvojnim ekranom po vsej verjetnosti razočarali tako podjetja kot tudi kupce – čeprav so v teoriji slišati super. Preden pa razkrijemo, zakaj upogljivi pametni telefoni in telefoni z dvojim zaslonom niso tako idealni kot se morda zdijo, poglejmo, kaj je na trgu novega in kakšne govorice se širijo.

Telefoni z upogljivim zaslonom

Glede na zadnje govorice bi lahko upogljivi pametni telefon Samsung Winner bil uradno poimenovan kot Galaxy X ali Galaxy F, cena naprave pa naj bi se gibala okrog 2.000 evrov. Samsung naj bi zelo hitel z razvojem naprave, vendar Galaxyja X/F ne smemo pričakovati pred poletjem 2019. Na tej točki je smiselno omeniti še eno govorico, in sicer naj bi Google sodeloval s Samsungom pri razvoju posebej prilagojenega sistema Android za upogljive Samsung telefone.

Čeprav se je Samsung močno trudil, da bi bil prvi na trgu z upogljivim telefonom, je tehnološkega giganta prehitel kalifornijski “start-up” Rouyu Technology (oz. Royole). Ta že zbira prednaročila za upogljiv telefon FlexPai, ki naj bi bil na voljo že decembra letos. Ko se FlexPai v celoti “razvije”, nudi velikost ekrana enako iPadu mini, torej 19,82 cm. Kljub temu, da je FlexPai prevelik za večino žepov, bo verjetno prepričal vse, ki iščejo dvojni ekran.


Evan Blass, ki je na Twitterju v zadnjem času pravilno napovedal večino tehnoloških novosti, je ravno prejšnji teden zapisal, da tudi LG načrtuje razkritje upogljivega telefona na CES-u, in sicer januarja 2019. Dejstvo je, da upogljivi telefoni prihajajo zelo kmalu, prav tako pa smo lahko prepričani, da bodo prve naprave imele precej imitatorjev. Upogljivi telefoni pa niso edini način, na katerega lahko povečamo površino zaslona na telefonu …


Telefoni z dvojnim zaslonom

Microsoft je že 10 let nazaj pokazal interes na področju telefonov z dvojnim ekranom s projektom Courier. Zdaj je aktualna “Andromeda”, telefon z dvojnim zaslonom in sistemom Windows 10, ki naj bi izšel že naslednje leto. Prejšnji mesec je Microsoft Research objavil članek, v katerem so opisali idejo glede telefona z dvojnim zaslonom, kar interese samo potrjuje. Podjetje je izdelalo prototip modela Lumia 640, v sklopu katerega se Microsoft poigrava z idejo eInk telefona na dotik, katerega sprednja stran bi delovala kot tipkovnica.


Tako kot v zgornjem primeru Samsunga je tudi na področju telefonov z dvojnim zaslonom prisoten kitajski akter Nubia, ki bo kmalu izdal pametni telefon Nubia X. Telefon je opremljen s sekundarnim, barvnim ekranom na zadnji strani, namenjenim predvsem za sebke z bolj kakovostno, zadnjo kamero. Telefon Nubia X bo vsaj v začetni fazi na voljo samo za kitajski trg.


Nubia X je podoben koncept avstralskemu produktu DigiCase, istoimenskega “start-up” podjetja. DigiCase je v resnici ovitek pametnega telefona, ki ga uporabnik upravlja preko aplikacije, omogoča pa mu delanje sebkov spet z boljšo zadnjo kamero (med drugim vsebuje tudi baterijo za povečanje vzdržljivosti baterije telefona).


Več ekrana? Le zakaj nam to ne bi bilo všeč?


Zakaj ni nujno, da bodo upogljivi telefoni in telefoni z dvojnim ekranom navdušili?

V teoriji bi morali telefoni z dvojnim ekranom in upogljivi telefoni resnično navdušiti. Kljub temu vse kaže, da tehnologija še ni pripravljena, da bi zadostila pričakovanjem uporabnikov. Tukaj je 7 razlogov, zakaj pametni telefoni niso tako idealni kot se morda zdijo:


1. STROŠKI – Govorice glede cene Samsungovega upogljivega telefona povedo vse. Tudi FlexPai ni ravno najbolj poceni. Dodatni ekrani na telefonu pomenijo ogromne stroške, in če letijo kritike na račun klasičnih pametnih telefonov, kako bo potem pri upogljivih?

2. BATERIJA – Zaslon pametnega telefona je eden največjih potrošnikov energije telefona, če ne celo največji. Vsi ti dodatni zasloni pomenijo dodatno potrošnjo energije in seveda večje baterije, ki bodo vse to poganjale.

3. POŠKODBE – Z današnjo tehnologijo so upogljivi telefoni obsojeni na razpoke in odtise na mestih upogiba. Vsakič, ko se ekran upogne, postaja ranljivejši, kar skrajšuje funkcionalno življenjsko dobo drage naprave. Če je recimo zaslon na zunanji strani naprave, kot je to v primeru telefona FlexPai, je izpostavljen poškodbam že v samem začetku. S tem, ko bosta ekrana na obeh straneh naprave, bo že samo odlaganje telefona pomenilo nevarnost.

4. NEELEGANTNI DIZAJN – Upogljivi telefoni in naprave z dvojnim ekranom niso ravno najbolj privlačni. Večina naprav razen Nubie X je neelegantnih in nekoliko robustnih.

5. VELIKOST – Apple dela vse tanjše in manjše telefone ter takšne, ki so vse lažji in imajo vse manjši rob. Telefoni z dvojnim ekranom gredo v nasprotno smer. Ko so upognejo, bodo precej debelejši od standardnih telefonov. FlexPai ne moremo niti spraviti v žep. A ni ravno to tisto, kar si najbolj želimo od telefona?

6. POMANJKANJE APLIKACIJ – Android je imel vedno težave s fragmentacijo. Kot kaže upogljivi telefoni potrebujejo posebej prilagojeni operacijski sistem in skoraj zagotovo potrebujejo tudi prilagojene aplikacije, da bi karseda najbolj izkoristili ekran.

7. BOLJŠE ALTERNATIVE – Obstaja nekaj drugih načinov, kako pridobiti “površino zaslona”. Tablice so vsem zelo dobro znane, potem je opcija tudi ta, da telefon povežemo s televizijo, seveda ne smemo pozabiti na velike tablifone.


Torej, pripravimo se na raznorazne govorice o telefonih z dvojnim ekranom in upogljive telefone, kajti v naslednjih nekaj letih lahko pričakujemo kar nekaj tovrstnih naprav.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

DEMAR d.o.o.

Gmajna 10, 1236 Trzin, Tel: 05 907 40 61
Drzne rešitve za spletne predstavitve z dušo Obstaja agencija, ki ponuja rešitve za podjetja, organizacije, znamke in posameznike. Za vse, ki pogrešajo sodobnost, kreativnost ... Več
Zlati partner

TIFT d.o.o.

Kamniška ulica 41, 1000 Ljubljana, Tel: 01 600 10 20
Poslovni sistemi se že nekaj časa soočajo s procesom postopne digitalizacije naprav za pripravo, oblikovanje in izdelavo različnih dokumentov. Digitalni Hibridni Upravljalci Dokumentov ... Več
Zlati partner

SOPHOS d.o.o.

Germova ulica 9, 8000 Novo mesto, Tel: 07 393 56 00
Podjetje Sophos je sinonim za zagotavljanje IT varnosti in varovanje podatkov za podjetja. Danes njihovi izdelki varujejo več kot 240.000 podjetij in 100 milijonov uporabnikov. Zaupajo ... Več

OPTIPRINT d.o.o.

Kranjčeva ulica 20, 1000 Ljubljana, Tel: 05 902 58 12
Podjetje Optiprint je leta 2009 uspešno predstavilo poslovni model nudenja cenovno dostopnega in brezskrbnega najema barvnih tiskalnikov in multifunkcijskih naprav. Uspešno poslovanje ... Več