Računalništvo, telefonija
14.09.2017 10:48
Posodobljeno 7 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

6 tehnoloških inovacij, ki drastično spreminjajo načine učenja

..Vedno, ko govorimo o tehnoloških inovacijah in napredku, izpostavljamo načine, na katere nam tehnologija izboljšuje življenje, hkrati pa pozabljamo na številna področja, ki se prav tako močno spreminjajo ravno zaradi neverjetnega napredka tehnologije..
6 tehnoloških inovacij, ki drastično spreminjajo načine učenja
6 tehnoloških inovacij, ki drastično spreminjajo načine učenja

Eno takšnih področij, ki se ga bomo dotaknili v članku, je učenje. Tako zunaj kot znotraj učilnic tehnološke inovacije drastično spreminjajo način, na katerega se ljudje učimo, in botrujejo spremembam celotnih izobraževalnih sistemov.

3D tiskanje

“Learning by doing” (učenje z delom) je v zadnjem času ena najbolj priljubljenih metod učenja za razvoj otrokovega razmišljanja in logičnega sklepanja. To potrjujejo tudi številne raziskave in vedno več izobraževalnih ustanov vključuje to metodo v svoje učne načrte. Le malo tehnoloških inovacij je koristnejših za razvoj novih metod učenja od 3D tiskanja.

To je odlična priložnost za učenje osnov inženirstva in dizajna, vse to pa zgolj z integracijo brezžičnih omrežij s tehnologijo, ki jo sicer uporabljamo na dnevni ravni. Tiskalniki, kot je Robo, so bili predstavljeni v tisočih šolah po vsem svetu, ponujajo pa izjemno priložnost za učenje osnov inženirstva.

Igrifikacija

Uporaba videoiger v izobraževalne namene je bila dolga leta sporna tematika. Stanje pa se je v zadnjih letih začelo spreminjati in videoigre so počasi začele izgubljati negativen predznak, ki so ga nekoč nosile. Neverjetno priljubljena igra Minecraft je bila na primer uporabjena za učenje na različnih področjih, od zgodovine do pravilnega branja (igra ima celo “Izobraževalno izdajo”).

Z ustvarjanjem interaktivnega okolja, kjer so pravila jasno določena, cilji točno postavljeni in tekmovanje normalno zastavljeno, digitalne igre spodbujajo bolj aktivno izobraževalno izkušnjo, ki dobro pritegne pozornost današnje mladine, ki je dobesedno prepojena s tehnologijo.

Navidezna resničnost

Kaj je naslednji korak od standardnih aplikacij in videoiger? VR oziroma navidezna resničnost. Ta tehnologija je bila že implementirana v šolah po Evropi in ZDA, posebej pri pouku predmetov, ki so na takšen ali drugačen način povezani s tehnologijo. Govorimo o biologiji, arhitekturi, medicini itd. Pri teh predmetih lahko navidezna resničnost precej izboljša izkušnjo učenja. Google Expeditions je na primer ena takšnih inovacij, ki omogoča, da s pomočjo navidezne resničnosti obiščete na stotine znamenitih lokacij po vsem svetu.

Spletni seminarji

Prek spletnih seminarjev danes prihajamo do brezplačnih vsebin, videov, forumov, kvizov in testov, s katerimi dosežemo celostno izkušnjo učenja. Nekatere univerze so celo začele ponujati hibridne modele, kjer lahko študenti v svojem prostem času gledajo spletna predavanja in potem uporabijo predavalnice za izdelavo projektov in razpravo s profesorji.

Medtem ko imajo tehnološke inovacije, ki smo jih omenili prej, velik vpliv znotraj učilnice, vpliv tehnologije tam ne konča svoje poti. Vse več je spletnih seminarjev, ki omogočajo ljudem po vsem svetu, da se udeležijo predavanj kar iz svoje postelje.

Skype

Morda se Skype ne zdi kot neka prelomna tehnološka inovacija, vendar ta ponuja veliko možnosti na področju izobraževanja. Ker omogoča enostavno komunikacijo z ljudmi po vsem svetu, številna podjetja zaganjajo učenje jezikov prek Skypa, kjer se med seboj neposredno povežejo učenci z učitelji jezika. Komunikacija v živo močno pripomore k izkušnji učenja na način, ki ga v klasični učilnici ne moremo doseči.

Masovni podatki in personalizirano učenje

Masovni podatki nam že pomagajo bolje razumeti obnašanje potrošnikov, lastno zdravje, športne dosežke in še mnogo več. S kvantificiranimi podatki je postalo identificiranje priložnosti za napredek lažje kot kdajkoli prej. Poleg vseh našteštih področij masovni podatki počasi začenjajo vplivati tudi na razvoj metod učenja. Algoritmi omogočajo redno spremljanje kakovosti branja, računanja itd. Vsi ti podatki učiteljem in profesorjem pomagajo, da kakovostneje dostopajo do potreb in želja učencev.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

VIBOR d.o.o.

Brnčičeva ulica 41d, 1231 Ljubljana Črnuče, Tel: 01 561 33 21
Podjetje Vibor z unikatnim pristopom že od leta 1993 zagotavlja neprekinjeno podporo celotni organizaciji z zanesljivo opremo ter rešitvami, ki poenostavljajo in povezujejo delovne ... Več
Zlati partner

SOPHOS d.o.o.

Germova ulica 9, 8000 Novo mesto, Tel: 07 393 56 00
Podjetje Sophos je sinonim za zagotavljanje IT varnosti in varovanje podatkov za podjetja. Danes njihovi izdelki varujejo več kot 240.000 podjetij in 100 milijonov uporabnikov. Zaupajo ... Več

MIKRONIS IT, Boštjan Rudl s.p.

Jezdarska ulica 3, 2000 Maribor, Tel: 02 429 27 82
Kot lastnik podjetja, še posebej manjšega, imate številne odgovornosti in vloge. Ne ostane vam veliko časa za obvladovanje tehnoloških delovnih okolij, kjer se zahteva specializirano ... Več

REDIT d.o.o.

Vodnikova cesta 232 , 1000 Ljubljana, Tel: 040 768 404
Podjetje Redit d.o.o. je za uporabnike ključnega pomena saj s svojimi storitvami poskrbi za nemoteno delo od doma oziroma za to, da računalnik deluje tako, kot od njega pričakujemo. ... Več