Računalništvo, telefonija
08.11.2019 09:00

Deli z drugimi:

Share

Električni Ford Mustang gre v korak s časom

Popolnoma električni Ford Mustang? To so besede o vozilu, ki bi si ga še pred 5 leti težko zamislili. Toda pred dnevi so na avtomobilskem šovu v Las Vegasu predstavili avtomobilski koncept Ford Mustang Lithium. Električni model tega kultnega vozila se zdi tako vse bolj resničen.
Električni Ford Mustang gre v korak s časom
Električni Ford Mustang gre v korak s časom

Gre za popolnoma električno vozilo Ford Mustang, ki se ponaša z več kot 900 konjskimi močmi. Koncept so izdelali skupaj s podjetjem Webasto, v katerem so dobavili 800 voltni baterijski sistem, ki napaja motor. Njegova moč je večja kot od vseh motorjev standardnih električnih vozil na svetu doslej.

Ljubitelji avtomobilizma pravijo, da je Ford v novi električni model vgradil skorajda vse. Medtem ko se Mustang Lithium na prvi pogled ne zdi preveč drugačen od običajnega Mustanga, ki je na voljo pri prodajalcih, je Webasto izdelal pokrov z odprtinami, skozi katere se vidi v notranjost motorja.

Kljub napredni digitalizaciji so pri Fordu ohranili preverjeni videz notranjosti avtomobila Mustang Lithium. 6-prestavna ročica je še vedno tam, pogon je na zadnja kolesa. Športno notranjost lepo dopolnjuje izjemen navor vozila. Polovična gred Ford Performance in diferencial Super 8.8 Torsen zagotavljata učinkovitejši položaj na cesti. Dober oprijem nudijo Michelinove pnevmatike Pilot Sport 4S.

Tako kot zunanjost je tudi notranjost skoraj enaka klasičnemu Mustangu, razen navpično usmerjenega 10,4-palčnega zaslona na dotik v sredinskem delu armature. Ford ni pojasnil, kaj nadzorna enota omogoča (tako kot v primeru Tesla Model S), a vsebuje štiri načine vožnje avtomobila: Valet, Sport, Track in Beast. Zadnja se sliši prav zabavno. Ker naj bi bila baterija precej majhna, že krožijo ugibanja, da Mustang cilja na moč za kratke razdalje. Vozilo naj ne bi bilo namenjeno dolgotrajnemu križarjenju po cestah.

Kot kaže, bo električna prihodnost na področju avtomobilizma kar zanimiva. Za ceno vozila in datum, ko bo na voljo tudi širši javnosti (če sploh bo), bomo morali še malce počakati, dodajajo pri Mustangu.


Prijavi napako v članku


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

MIT INFORMATIKA d.o.o.

Sveti Duh 274, 4220 Škofja loka, Tel: 04 281 31 00
Celovite ERP rešitve za podjetja MIT informatika je vodilni partner proizvodnih, gradbenih in storitvenih podjetij. Že 30 let svetujejo in implementirajo inovativne informacijske ... Več

NAVEZA d.o.o.

Ščita 9, 1315 Velike Lašče, Tel: 01 787 30 25
Naveza d.o.o. je podjetje z več kot 15 leti izkušenj na področju računalniške podpore, digitalizacije ter izdelave in vzdrževanja spletnih strani. Vedno si prizadevajo najti rešitve, ... Več
Zlati partner

EUDACE d.o.o.

Dunajska cesta 159, 1000 Ljubljana, Tel: 05 994 21 60
Spoznajte podjetje Eudace Podjetje Eudace deluje na področju vpeljave ISO standardov, izvedbe izboljšanja informacijske varnosti v podjetju, varstva osebnih podatkov in poslovnega ... Več

PLANET GV d.o.o.

Likozarjeva ulica 3, 1000 Ljubljana, Tel: 080 33 44
V podjetju Planet GV posameznikom in podjetjem v Sloveniji pomagamo do novih znanj in boljših poslovnih rezultatov. Živimo in delujemo v skladu s svojim sloganom »Povezujemo priložnosti«. Bogati ... Več