Računalništvo, telefonija
14.09.2016 14:45
Posodobljeno 8 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Airbnb pravi: STOP DISKRIMINACIJI!

Airbnb pravi: STOP DISKRIMINACIJI!
Airbnb pravi: STOP DISKRIMINACIJI!

Vedno bolj priljubljeni spletni portal oz. “spletna tržnica” Airbnb, na kateri lahko ljudje ponujajo, najdejo in najamejo stanovanja, apartmaje ali vikende, je v zadnjem obdobju naletela na določene kritike, ki pravijo, da naj bi Airbnb imel težave z diskriminacijo. Podjetje je nemudoma ukrepalo in kar kmalu po obtožbah izdalo 32 strani dolgo poročilo o spremembah politike poslovanja, ki bo preprečevala diskriminacijo, ki je pri dosedanjih zavrnitvah najemnikov – zaradi rase, religije, nacionalne pripadnosti, spola, staroti ali invalidnosti – metala slabo luč na Airbnb.

Od oktobra naprej bodo vsi gostje, ki se bodo počutili diskriminirane, lahko zaprosili za rezervacijsko asistenco pri podjetju Airbnb. Nadalje pa močno vztrajajo na tem, da vsi gostitelji podpišejo bolj razdelano in v detajle premišljeno nediskriminacijsko pogodbo.

Airbnb se že dolgo trudi, da bi v očeh uporabnikov/gostov nastopil kot nek zaveznik srednjega razreda, ki pomaga družinam in ustvarja močno skupnost z intenzivnimi vezmi, tako da enostavno odpira vrata domov ostalim. Kljub tovrstnim željam pa zgleda, da se nekateri niso počutili dobrodošle s strani Airbnb-ja. Junija letos naj bi gostitelj v ZDA preklical rezervacijo gostji, in sicer zaradi barve kože, nato pa jo je dodatno zmerjal z rasističnimi in seksističnimi sporočili. Prvi mož Airbnb-ja Brian Chesky je bil primoran posredovati in je poskrbel, da je gostitelj začasno bil izključen. Takšni in podobni primeri so bili vse pogostejši, kar je posledično pripeljalo do prej omenjenega poročila.

Podjetje se je na neki točki celo moralo spoprijeti s širšimi problemi večjih razsežnosti. Raziskave kažejo, da imajo gostje z “imeni, ki nakazujejo na afroameriške korenine” težave pri rezeravacijah preko Airbnb-ja, na družbenih omrežji pa je zaživel celo #AirbnbWhileBlack, ki razkriva zgodbe povezane z diskriminacijo na portalu.

Za Airbnb so primeri obtožb povezanih z diskriminacijo seveda velik minus kar se tiče medijske klime, vendar pa kar je še pomembneje, tovrstne zadeve lahko upočasnijo njihovo rast. Uporabniki, ki se preko Airbnb-ja soočijo z diskriminacijo, enostavno ne bodo uporabljali te storitve, hkrati pa bodo o tem opozorili številne potencialne uporabnike. Ravno zato Airbnb ničesar ne prepušča naključju. Twiiter in Reddit sta prav tako pred kratkim osvežila svojo politiko, ki se navezuje na diskriminacijo in vse to samo kaže, da se dandanes diskriminacija enostavno ne sme dogajati v nobeni obliki.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Makro Team d.o.o.

Ilaunigova ulica 5, 2230 Lenart v Slovenskih goricah, Tel: 040 410 451, 02 729 25 40
Ste mislili, da je IT podporna služba primerna le za večja podjetja? Zagotavljanje strokovne informacijske podpore bodisi na daljavo ali na fizični lokaciji ima številne prednosti, ... Več

OBLIKOVANJE.COM

Slovenska ulica 25, 9000 Murska Sobota, Tel: 02 522 14 21
Podjetje Oblikovanje.com je v slovenskem računalniškem prostoru prisotno že od samega začetka. Z več kot 20 leti izkušenj ter s strategijo kakovostnega poslovanja in storitev ... Več
Bronasti partner

Agencija POTI – Z znanjem do cilja!

Stegne 7, 1000 Ljubljana, Tel: 01 511 39 21
Agencija POTI – Z znanjem do cilja! Agencija POTI, izobraževalna, svetovalna in založniška družba, si je v več kot 20. letih delovanja, pridobila obilico znanja in izkušenj ... Več
Diamantni partner

Miklavčič marketing, d.o.o.

Zgornji Brnik 130H, 4210 Brnik aerodrom, Tel: 041 414 847