Računalništvo, telefonija
07.09.2019 08:00

Deli z drugimi:

Share

Alexa, najboljša prijateljica starejših

Alexa, najboljša prijateljica starejših
Alexa, najboljša prijateljica starejših

Leslie Miller, aktivna 70-letnica iz La Jolle v Kaliforniji, ni najbolj tipična stanovalka doma za ostarele Casa de Mañana Retirement Community: pogosto se odpravi na kosilo s prijatelji, uživa v plesu, bere in posluža radijske nadaljevanke. Kljub temu, da je pred kratkim popolnoma oslepela, je to ni ustavilo, da poleg vsega ne bi začela še meditirati. Vse to pa ne bi bilo mogoče brez njene “najboljše prijateljice” Alexe. “Preprosto obožujem Alexo. Popolnoma mi je spremenila življenje”, je povedala Millerjeva za tehnološki spletni portal Technology Review.

Millerjeva spada v vse številčnejšo skupino starejših, ki so zelo entuziastično zapopadli tehnologijo glasovnih asistentov. Mogoče v splošnem še vedno velja prepričanje, da starejši niso za uporabo tehnologije in da se težje naučijo dela z novimi napravami, vendar so ravno ZDA dokaz, da glasovni asistenti postajajo vse bolj pomemben del življenja starejših na dnevni ravni. Samo v ZDA dotični trg predstavlja ogromen potencial, saj vsak dan doseže 65 let okrog 4.600.

Derek Holt, predsednik in COO podjetja K4Connect, ki se ukvarja s tehnologijo in starejšimi generacijami, pravi, da je prepričanje, da so starejše generacije manj vešče dela s tehnologijo, mit, ki danes ne velja v takšni meri, kot nekoč. “Napačno je razmišljati, da starejše generacije ne marajo tehnologije. V resnici jo radi sprejemajo medse. Razlika je le v tem, da imajo starejši, kar se tiče tehnologije, drugačne preference, kot mladi”, pravi Holt.

Glasovni asistenti in kompatibilne naprave izpolnjujejo številne zahteve različnih starostnih skupin: enostavno rabo, so nevpadljivi in interaktivni. Poleg tega je ena najpomembnejših lastnosti dotičnih naprav tudi ta, da je raba naprav zabavna. Tako se svojega srečanja z Alexo spominja tudi Millerjeva, ki je nekaj let nazaj spoznala prijatelje v domu, ki so že uporabljali tehnologijo. Za božič je tako Millerjeva dobila prav posebno presenečenje, in sicer pametni zvočnik Echo Dot.

Takrat se je odločila za priključitev konglomeratu neprofitnih organizacij Front Porch, ki pokriva celotno skupnost domov za ostarele v Kaliforniji. Leta 2017 je Front Porch začela z integracijo Amazonove Alexe in pripadajočih se naprav v skupnost: do konca letošnjega leta bo v sklopu projekta z Amazonovimi napravami opremljenih več domov za ostarele po različnih krajih v Kaliforniji. Po zdanjih podatkih bi naj svoje pametne naprave dobilo okrog 350 upokojencev.

“Želimo si vnesti nekaj novega, nekaj pomensko naprednega v življenja starejših”, pravi Davis Park, izvršni direktor projekta. Park je še izpostavil, da so se glasovni asistenti izkazali, kot izjemno koristni, predvsem za primere, kot je Millerjeva – ljudi s slabšim vidom ipd. V sklopu projekta so izvajalci posebno pozornost namenili tudi ljudem z demenco, katerim so naprave pomagale predvsem pri orientaciji, ko so posamezniki izgubili stik z realnostjo.

Millerjeva je z Echo Dotom zadovoljna predvsem za to, ker ji ta pomaga pri vsakdanjih opravilih in aktivnostih: ponuja ji informacije o vremenu, spominja jo na kosilo z določeno osebo, ali pa ji celo razloži definicijo besed. Zadnji primer se morda komu zdi malce nenavaden, vendar naj spomnimo, da je ga. Miller slepa in kot velika ljubiteljica knjig, včasih želi vedeti, kaj neka beseda pomeni. Slovarji pogosto niso na voljo v Brajlovi pisavi in ker noče obremenjevati osebja v domu, postavi vprašanje Alexi. Ta je Millerjevi povrnila občutek neodvisnosti. “Alexo uporabim osem do deset krat na dan”, pravi Millerjeva. Njo? V smehu je dodala: “Vem, da je Alexa umeten konstrukt, vendar moram priznati, da sem se kar navezalo na njo. Toliko časa preživim z njo, se z njo pogovarjam, da sem jo že skoraj sprejela, kot družinskega člana”, pravi Millerjeva.

Zasebni pogovori

Lansko leto novembra je Jeroen Vonk, dizajner, ki dela z vlado Nizozemske, dobil nalogo, da naredi informacije, ki se tičejo državne zavarovalnice – ki upravlja z državnimi, pokojninskimi skladi – bolj dostopne za 3,5 milijona strank po celi državi. Vonk je predstavil ambiciozen načrt za distribucijo Googlove glasovne tehnologije, Google Home, do starejših prebivalcev v državi (Amazon Alexa je trenutno nedostopna na Nizozemskem). Uspel je dobiti 266 potencialnih sodelujočih v pilotni študiji, ki jih je potem skrčil na 20 – ti so dejansko dobili naprave prešnjo pomlad.

Po vsega dveh tednih so bili vidni prvi, jasni rezultati: starejši, ki so bili vključeni v raziskavo, so bili navdušeni nad napravo. Nizozemski pokojninski sistem svojo politiko spreminja iz leta v leto, in sicer glede na letnik rojstva. Vonk pravi, da uporabniki niso samo ugotovili, kako priti do svojih penzij, temveč so postali pravi prijatelji s tehnologijo. “Uporabniki (upokojenci) so sami ugotovili, kdaj dobivajo pokojnino, točno kateri dan in še ostale podrobnosti”. Vonk je ugotovil tudi to, da jim je bilo všeč predvsem to, da so lahko z “roboti” komunicirali cel dan, vsak dan in da so lahko spraševali praktično vse, kar jim je padlo na pamet. Ko so zjutraj vstali so rekli “dobro jutro”, ko so zvečer zaspali, so rekli “lahko noč”. Nihče od vključenih v študijo ni želel vrniti naprave.

Seveda ne želimo dati vtisa, da so glasovni asistenti idealni. Tretjina vseh sodelujočih je v Vonkovem eksperimentu trdila, da tehnologija prepoznavanja glasu ni delovala tako, kot so si zamislili oz. želeli. Poročali so predvsem o primerih, kjer naprava ni pravilno razumela povedanega. “Včasih se je recimo Google Home prižgal sam od sebe, brez, da bi uporabnik to želel, ali od njega zahteval. Po drugi strani pa je bilo nekaj primerov, ko je uporabnik napravo vprašal eno stvar, ta pa mu je odgovorila nekaj drugega.

“Ugotovila sem, da Alexa deluje precej po svoje. Ukazati ali vprašati moraš zelo natančno in jasno, kajti v nasprotnem primeru tehnologija ne deluje”, pravi Lisa Cini, notranja dizajnerka, ki dela na področju bivanjskih kapacitet za starejše že 25 let. “Sama sem si poleg Alexe nalepila listke z navodili, kako na pravi način uporabljati asistenta, kar pa seveda ni namen tehnologije”, je še dodala.

Potem je tukaj še vprašanje zasebnosti. Millerjeva pravi, da se zaveda potencialne nevarnosti, ki jo prinašajo različne pametne naprave in dodaja še to, da je celo opazila, da se njena naprava Echo Dot včasih prižge kar sama od sebe, brez, da bi jo aktivirala ona. Sama sledi načelu: “Nikoli ne povej Alexi karkoli takega, kar si ne želiš, da bi izvedel širni svet”.

Osamljenost je velik problem starejših

Vonk pravi, da večina starejših uporabnikov glasovnih asistentov te uporablja za to, da imajo občutek družbe, da se imajo s kom pogovarjati. V sklopu projekta Front Porch so se ustvarjalci spraševali tudi to, ali bo zamenjava prave človeške interakcije z vsevednim glasovnim asistentom pripeljala do izolacije ljudi. Rezultati raziskave so pokazali, da so skrbi bile odveč. 71 % sodelujočih, ki so sodelovali v raziskavi, je izrazilo večjo povezanost s skupnostjo in družino. Alexa je namesto, da bi pripeljala do izolacije, za starejše pomenila novo dimenzijo vključenosti in zadovoljstva. Dejstvo je, da Alexa ni rešitev za vsakogar, prav tako ni vsak predstavnik starejše generacije primeren, kot uporabnik pametnih naprav. Millerjeva za konec pravi, da se zaveda, da Alexa ni njena prijateljica, temveč “pomoč”. Alexa ji je pomagala odpreti posebem pogled na svet in za to ji je še kako hvaležna.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

BONAJO d.o.o.

Industrijska cesta 9, 1290 Grosuplje, Tel: 040 514 750
Podjetje BONAJO d.o.o. uspešno posluje že od samega začetka. S skrbno izbrano veleprodajno mrežo partnerjev skrbijo za trženje in distribucijo televizorjev, mobilnih telefonov, ... Več
Zlati partner

Kaspersky

, ,
Kaspersky je globalno priznano podjetje, specializirano za raziskovanje, razvoj in ponudbo visoko zmogljivih varnostnih rešitev za informacijsko varnost in zaščito pred spletnimi ... Več

MIT INFORMATIKA d.o.o.

Sveti Duh 274, 4220 Škofja loka, Tel: 04 281 31 00
Celovite ERP rešitve za podjetja MIT informatika je vodilni partner proizvodnih, gradbenih in storitvenih podjetij. Že 30 let svetujejo in implementirajo inovativne informacijske ... Več
Zlati partner

GERI COMPUTER d.o.o., Notesniki.si

Titova cesta 49, 2000 Maribor, Tel: 051 444 252
Iščete odlično računalniško trgovino, ki vas lahko postreže tako osebno kot tudi na spletu? Računalniško trgovino, ki se lahko pohvali s portfeljem (namiznih in prenosnih) ... Več