Računalništvo, telefonija
12.05.2019 08:53
Posodobljeno 5 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Ali naj zapravim 1.000 evrov za pametni telefon?

Cene mobilnih telefonov letijo v nebo. Normalno je postalo, da moramo za paradne konje največjih svetovnih proizvajalcev odšteti evrskega tisočaka ali celo več. Zakaj smo pripravljeni toliko odšteti za telefon in kje je meja?
Ali naj zapravim 1.000 eur za pametni telefon?
Ali naj zapravim 1.000 eur za pametni telefon?

Medtem, ko se mnogi še vedno niso sprijaznili z novimi poimenovanji modelov iPhonov in še vedno obstaja dilema, ali je iPhone “deset” ali iPhone “x”, še več ljudi Applu ne more oprostiti, da je ceno za svoj iPhone XS postavil tako visoko – začetna cena je namreč 1.000 ameriških dolarjev. Na drugi strani imamo največjega rivala Samsung Galaxy S10, katerega začetna cena je 899 ameriških dorarjev, za najzmogljivejšega S10+ pa moramo odšteti trimestno številko. Novi upogljivi telefoi se bodo približali celo dvem tisočakom.

Pametni telefoni so postali nepogrešljiv del našega življenja, to je dejstvo. Istočasno so trg preplavili nizkocenovni modeli, ki naj bi bili namenjeni “množicam”. Hkrati pa je prej omenjena nepogrešljivost pripeljala Apple in Samsung do te točke, kjer se nahajata danes – vsako leto tako dobimo novi “flagship” pametni telefon z večjim zaslonom, pametnejšmi čipi in seveda višjo ceno. Po nekaterih ocenah bi naj povprečna cena pametnega telefona od leta 2017 do leta 2018 poskočila za 10 odstotkov.

Mnogi so mnenja, da je pametni telefon daleč najbolj pomemben kos tehnologije v našem življenju, kar pomeni, da je zanj potrebno porabiti največ denarja. Obstaja kar nekaj obrazložitev, zakaj ljudje za pametne mobilne telefone namenimo tolikšne vsote, podobno kot nekateri utemeljujejo zasebna letala, nakup pregrešno dragih avtomobilov ali nakup torbice, ki stane kot povprečna mesečna najemnina. Vprašanje, ki si ga moramo zastaviti je (če seveda želimo racionalizirati nakupe dragih pametnih telefonov), ali je odločitev, da odštejemo 1.000 evrov ali več za pametni telefon, v času kakovostnih cenovno ugodnih telefonov, logična. Tukaj je nekaj utemeljitev, ki so najpogostejše, ko nekoga vprašamo, zakaj potrebuje tako drag telefon.

“Moj pametni telefon je moj računalnik”

Za mnoge je pametni telefon osebna računalniška naprava, ki jo največ uporabljajo. V takšnih primerih je lažje razumeti, zakaj je nekdo pripravljen odšteti več za “premium” telefon. Če k temu dodamo še dejstvo, kaj vse nam danes omogočajo pametni telefoni – procesna moč najboljših telefonov je že primerljiva s prenosniki – lahko vidimo, da so telefoni resnično žepni računalniki.

Nekateri se s tem argumentom ne strinjajo. “Ne vem, če ima to resnično rep in glavo, kajti danes lahko brez večjih težav kupimo računalnik, ki stane manj kot iPhone ali Samsung”, pravi Carolina Milanesi, analitičarka pri Creative Strategies. “Istočasno pa se moramo zavedati, da pri telefonu ne gre zgolj za primerjavo z računalnikom. Telefon je kamera, MP3 predvajalnik in budilka, z njim lahko prebiramo elektronsko pošto, pišemo sporočila in še mnogo drugih stvari. Najbolj logična utemeljitev, zakaj potrebujem tak telefon je, ker se lahko nanj zanesem 24 ur na dan”, je še dodala.

“Potrebujem ga v službi”

Naslednji razlog je zelo podoben prejšnjemu. Danelle Chung, finančni svetovalec pri Pi Wealth Plan, ki pogosto svetuje lastnikom manjših podjetij pravi, da je nakup zanesljivega telefona za službo legitimen razlog, zakaj odšteti nekoliko več denarja za nove modele ali novo tehnologijo.

“Eden od razlogov je, da ga lastniki podjetij potrebujejo, ker delajo več stvari hkrati, prav tako pa potrebujejo odzivne naprave, ki karseda učinkovito služijo svojemu namenu. Kljub temu pa, tudi če ste prepričani, da potrebujete najdražji telefon za službene namene, svetujem, da razmišljate tudi o opurtunitenih stroških takšnega nakupa”, pravi Chung. Pomembno se je vprašati, čemu se odrekamo z nakupom nekega telefona. Če recimo funkcionalnosti naprave ne pomagajo pri vodenju podjetja, je na mestu vprašanje, ali resnično potrebujemo najnovejši telefon? Odgovor je po vsej verjetnosti negativen. Roko na srce, kdo pa dejansko potrebuje upogljivi zaslon, nešteto nastavitev in recimo Animojije? Praktično nihče.

“Kako razbiti stroške telefona, da se nam nakup splača”

80-krat na dan, 150-krat na dan, 2000-krat na dan. To so številke, ki kažejo, kako pogosto smo v interakciji s svojimi pametnimi napravami. Številne študije te številke potrjujejo, zavedati pa se je potrebno, da gre tukaj zgolj za bežne interakcije, pustimo zdaj čas, ko smo dejansko produktivni, ko gledamo filme ali komuniciramo s prijatelji. Aplikacije “Screen Time” obstajajo z razlogom.

Če torej pomislimo tako: pametni telefon, za katerega smo odšteli 1.000 evrov, vzamemo v roke 100-krat dnevno, 365 dni na leto. To preprosto pomeni, da vsaka interakcija stane med 2 in 3 cente. Dalj časa kot uporabljamo telefon v posamezni interakciji, več vrednosti iztisnemo iz njega.

Ne glede na simpatičen izračun zgoraj, to ne bi smel biti razlog, zakaj smo se odločili za nakup najdražjega telefona. Če torej nimamo potrebe po super dragemu “flagship” telefonu, brez težav preživimo s starejšim modelom, ki je obenem cenovno ugodnejši – in ko ga vnesemo v zgornjo formulo, dobimo še boljše rezultate.

“Komponente najboljših telefonov stanejo več”

Po besedah Wernerja Goetzeja, direktorja raziskovanja pri Gartnerju, “imajo materiali v ‘high-end’ telefonih višjo ceno – boljši procesorji, kamere in okvirji naprav, kot je recimo primer Galaxyja Fold, stanejo več”. Kot sam pravi pa niso zgolj najnaprednejši materiali tisti, ki dvigujejo ceno pametnih telefonov; še vedno velik del pade na prodajalca oz. proizvajalca, ki sam določi, kaj se njemu zdi, da lahko proda. Potrošniki se po Goetzejevem mnenju dalj časa oklepajo enih in istih naprav. Eden od načinov, kako to kompenzirati, če si seveda proizvajalec je, da od potrošnikov ob nakupu zahtevaš več denarja.

Milanesijeva iz podjetja Creative Strategies dodaja, da ljudje ne kupujemo zgolj strojne opreme telefona, temveč hkrati kupujemo infrastrukturo, ki obstaja v oblaku in nam omogoča, da naprava deluje tako, kot mora. K temu dodaja še: “Gre verjetno za manj očitno stvar za potrošnika kot recimo “ta kamera ima toliko in toliko megapikslov”. Samo pomislimo, kako potrošniku razložiti, da mora podjetje oz. proizvajalec zgraditi toliko in toliko podatkovnih centrov, da je vse to sploh možno?

Telefoni najvišjega kakovostnega in cenovnega razreda lahko stanejo več, ker vsebujejo nekatere izmed najboljših komponent in naprednih lastnosti. Po drugi strani pa imamo precej pretkane proizvajalce, ki so sposobni dobro prikriti številne pomanjkljivosti, ali pa jih celo prikazati v boljši luči kot so v resnici.

“Takšen telefon potrebujem, ker se pripravljam na prihodnost”

Tehnologija 5G še zdaleč ni med nami, vendar bo kmalu. Ko pride, boste nujno potrebovali najnovejši pametni telefon s 5G tehnologijo, kajne? Brez vprašanj mora telefon imeti najhitrejšo Wi-Fi povezavo. Kaj če vaš telefon ne podpira AR aplikacij in izpuščate priložnost, da bi se pomerili v eni od AR iger? Verjetno bi bilo najbolj pametno, da takoj kupite takšen telefon, da boste resnično pripravljeni, ko vse zgoraj našteto postane realnost. Seveda so to izjemno slabi razlogi za izbor najdražjega telefona.

“Želim si najboljše.”

Kljub temu, da si verjetno vsi iskreno želimo le najboljše, je ta želja pogosto precej umetna. Ko enkrat pridemo na trg najboljših, “high-end” pametnih telefonov, stvari hitro začnejo izgledati podobne ali celo enake. Pa naj so to vrhunski zasloni, neverjetne hitrosti procesorjev ali lastnosti kamer, ki še tako zahtevne fotografe pustijo brez besed. “Najboljše” kar naenkrat postane stvar preference glede operacijskega sistema, torej v kakšnem sistemu si želimo delovati in komu zaupamo svoje podatke.

Tako kot pri vseh premium produktih, to kar nekdo dojema kot “najboljše”, je lahko na drugi strani za nekoga povprečno ali celo slabo. “Ko govorimo o najdražjih produktih, obstaja določena ekskluzivnost, vse se vrti okrog znamke”, pravi Dana Telsey, glavna izvršna direktorica in direktorica razvoja pri Telsey Advisory Group. “Zakaj imamo na voljo kavbojke, ki stanejo 800 evrov in kavbojke za 50 evrov? Lahko je to zaradi materiala ali kraja, kjer so bile kupljene. Lahko pa gre za prej omenjeni element ekskluzivnosti, ki kupca naredi bolj vidnega.

Ta razlaga je v bistvu blizu najbolj klasične, ki pravi, da si praktično vsi želimo nositi nekaj, kar je označeno kot najboljše. Igra statusa, ki je na trgu pametnih telefonov še kako prisotna.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

MAJ.universe

Čopova ulica 6, 3310 Žalec, Tel: 041 430 248
MAJ.universe je Majino vesolje MAJ.universe je Majino vesolje, ki ga želi deliti z vami. Maja Horvat je številne izkušnje v novinarstvu, odnosih z javnostjo, organizaciji ... Več
Zlati partner

ECETERA d.o.o.

Motnica 7a, 1236 Trzin, Tel: 01 600 10 10
Vas zanima, kako vzpostaviti trajno in dobičkonosno komunikacijo s ključnimi ciljnimi skupinami, ki so pomembne za uspešno poslovanje podjetja in njegovo pozitivno podobo v javnosti? ... Več

DUNA ŠPENKO d.o.o.

Valburga 50, 1216 Smlednik, Tel: 041 736 701
Špenko TV Iskanje pravega podjetja, ki ustreza vsem vašim pogojem, ni nujno težavno. Filtriranje podjetij po izkušnjah in kvalitetni ponudbi je dobro osnovno merilo. Kaj kmalu se ... Več

COPIGRAF FAGANELJ d.o.o.

Ulica tolminskih puntarjev 4, 5000 Nova Gorica, Tel: 05 333 34 56
V digitalnem svetu se poraja pomembno vprašanje. Je digitalna prisotnost vse, kar potrebuje podjetje? Je digitalna identiteta dovolj za krepitev prepoznavnosti blagovne znamke? Ne, ... Več