Računalništvo, telefonija
12.02.2018 11:05

Deli z drugimi:

Share

Amazon patentiral zapestnice, ki nadzorujejo zaposlene v skladiščih

Amazon patentiral zapestnice, ki nadzorujejo zaposlene v skladiščih
Amazon patentiral zapestnice, ki nadzorujejo zaposlene v skladiščih

Pametni telefoni in nosljive naprave so prinesli ero podatkov, merjenja in nenehnega analiziranja. Dandanes vedo o nas vse – od prehojenih korakov, do krajev, ki jih obiskujemo. Amazon je prav tako intenzivno zapopadel dotični koncept in predstavil patent, ki zelo natančno spremlja delo zaposlenih. Po podatkih patentnega urada v ZDA Amazon dela na nosljivi zapestnici, ki bo spremljala vse gibe delavcev v skladiščih, torej kot, da bi nadzornik vseskozi stal zraven vsakega delavca.

Z Amazonove strani je poteza mišljena kot pomoč zaposlenim: zapestnice bi poznale pozicijo glede na iskani izdelek, poleg tega pa bi lahko uporabnika opozorile na napačno postavljene izdelke. V eni izmed naslednjih faz bi lahko celo dajale navodila, kateri izdelek prijeti, kako ga zagrabiti itd.

Zapestnice bi glede na patent slonele na ultrasoničnih zvočnih valovih in radijskih valovih, s katerimi bi komunicirale z bližnjimi objekti, prav tako pa bi v vsakem trenutku poznale položaj uporabnikovih rok. Če beremo takole iz vidika podjetja in koristnosti novosti, se ideja sploh ne zdi napačna kajne? Kljub temu pa se že pojavljajo kritike in komentarji, ki se seveda nanašajo na zasebnost, pravice delavcev itd. Vprašanje zasebnosti se odpre vsakič, ko izide neka nova naprava, ali pa se odkrije napaka v kakšni od že obstoječih se naprav.

Pomembno je izpostaviti morda to, da Amazonov patent še ne pomeni, da bodo zapestnice kdajkoli dejansko zaživele. Podjetja se pogosto prijavijo za patente kot del raziskovalnih projektov in ti projekti se ne izidejo vedno. Kljub temu se v tem primeru zdi, da bo Amazon resno poprijel za delo in spravil idejo v življenje. Navsezadnje gre za izboljšanje uporabniške izkušnje.

V patentu je med drugim zapisano, da se moderni inventarni sistemi kot so “in-mail” naročniška skladišča, distribucijski sistemi, letališčni sistemi prtljage in podobno, soočajo z velikimi spremembami. “Ko se sistem veča, je izziv, kako simultano opraviti število nalog kot so pakiranje, shranjevanje in ostale, vedno večji”, še dodajajo. Amazon je prepričan, da bi nove zapestnice pomenile hitrejše delo, cenejše delo in predvsem bolj učinkovit proces od recimo skeniranja črtnih kod ali upravljanja z kamerami, ki vse to spremljajo.

Torej, če Amazon ve kje se nahajajo roke delavca in kje je postavljen izdelek, lahko celoten proces optimizira do zelo visoke ravni. Vse skupaj poteka bolj inteligentno in končni rezultat, ki naj bi bil večje zadovoljstvo stranke, postane lahko dosegljiv cilj. Do dejanske uporabe predstavljenih zapestnic bomo morali še nekoliko časa počakati, vendar pa lahko z optimizmom pozdravimo idejo, ki je potem seveda potencialno uporabna za različne primere. Če samo pomislimo, koliko časa je minilo od predstavitve ideje Amazon Go trgovine, do dejanskega odprtja prve tovrstne trgovine, potem nas resnično čaka še lep čas do izida Amazonovih zapestnic za svoje zaposlene.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

OD A – Ž d.o.o.

Mariborska cesta 128, 3000 Celje, Tel: 041 627 640

RSLukan, Matjaž Lukan s.p.

Pri malem kamnu 11, 1000 Ljubljana, Tel: 051 302 160
Delovanje sodobne družbe je pogojeno z brezhibnim delovanjem računalniških in informacijskih sistemov. Predstavljajte si svet brez tehnologije ali še huje, svet brez ustrezne IT ... Več

tinaLILIPUT – grafično oblikovanje

Mariborska cesta 82, 2312 Orehova vas, Tel: 031 343 481
Grafično oblikovanje je pomembno orodje, ki izboljša komunikacijo z drugimi. Služi za posredovanje vaših idej na način, ki ni le učinkovit, ampak tudi eleganten. Preprosto povedano, ... Več

REMIS d.o.o.

Letališka cesta 32, 1000 Ljubljana, Tel: 01 521 13 18