Računalništvo, telefonija
08.03.2018 20:00
Posodobljeno 6 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Android P uradno predstavljen! Že veste, kar prinaša?

Novi mobilni operacijski sistem Android P je že navdušil mnoge programerje!
Novi mobilni operacijski sistem Android P je že navdušil mnoge programerje!

Pri podjetju Google so držali zadano obljubo in ponudili v prenos prvo poskusno različico najnovejšega mobilnega operacijskega sistema Android P. Poznavalci lahko novost namestijo na lanskoletna pametna mobilna telefona Pixel in Pixel XL kot tudi na sodobnejši različici Pixel 2 in Pixel 2 XL. Ker gre za zgodnjo poskusno različico ne preseneča, da so programerji namesto v izgled nekaj več truda vložili v nove funkcionalnosti, ki jih bodo programerji s pridom izkoristili za pripravo novih mobilnih aplikacij.

Pri novem mobilnem operacijskem sistemu Android P najprej opazimo povsem prenovljen sistem za obveščanje, saj večina sporočil, ki jih bomo prejeli, se bodo prikazala kar v tem oknu. Poleg tega bodo sporočila vsebovala tudi po več vrstic, hkrati pa bomo nanje lahko odgovorili kar neposredno. To dejansko pomeni, da nam za hitre odgovore ne bo potrebno odpirati namenske mobilne aplikacije.

Kot je bilo pričakovano, so Googlovi programerji v novi mobilni operacijski sistem Android P vključili tudi privzeto podporo zaslone z režo na vrhnji strani. To v praksi pomeni, da bodo pametni mobilni telefoni Android postali podobni Applovemu mobilnemu telefonu iPhone. Poleg tega novi Android nudi tudi podporo za predvajanje videoposnetkov formata HDR VP9, ki ga je mogoče že zaslediti na spletnem portalu YouTube. Poleg tega je tu zagotovljena tudi podpora za prikazovanje slik formata HEIF.

Ker se vse več proizvajalcev pametnih mobilnih telefonov odloča za vgradnjo večjega števila kamer, so Googlovi programerji pričakovano dodali privzeto podporo tudi za to, pri čemer bodo programerji imeli možnost priprave aplikacij, ki bodo lahko zajemale slike ali videoposnetke ločeno. Programerji podjetja Google so tu tudi odpravili težave z lokacijskim sledenjem ter so uporabnikom mobilnih naprav ponudili podporo za protokol WiFi RTT, ki se ga uporablja pri vzpostavitvi brezžičnega omrežja. Pri pripravi mobilnega operacijskega sistema Android P je bilo veliko dela vloženega tudi v sistem za varčevanje z električno energijo, ki naj bi precej podaljšal avtonomijo delovanja mobilnih naprav.

Če vas je novi mobilni operacijski sistem Android P navdušil, imate nekaj programerskega znanja in razpolagate s pametnim telefonom Pixel, lahko novost prenesete s klikom na spletno povezavo https://developer.android.com/preview/download.html. Ker pa gre tu za poskusno različico to pomeni, da novost ni ravno primerna za vsakdanje delo, saj so tu še vedno prisotne določene programske napake, ki naredijo sistem nekoliko nestabilen.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

SOPHOS d.o.o.

Germova ulica 9, 8000 Novo mesto, Tel: 07 393 56 00
Podjetje Sophos je sinonim za zagotavljanje IT varnosti in varovanje podatkov za podjetja. Danes njihovi izdelki varujejo več kot 240.000 podjetij in 100 milijonov uporabnikov. Zaupajo ... Več
Zlati partner

Huawei

Ameriška ulica 8, 1000 Ljubljana, Tel: 080 9808
Zlati partner

FIŠ – FAKULTETA ZA INFORMACIJSKE ŠTUDIJE

Ljubljanska cesta 31a, 8000 Novo mesto, Tel: 07 373 78 84, 07 373 78 70
Sodobni študijski programi, možnost virtualne udeležbe na vseh predavanjih in vajah FIŠ je prva in edina javna fakulteta v Novem mestu, ki ponuja tako brezplačen redni ... Več
Zlati partner

Računalniški muzej

Celovška cesta 111, 1000 Ljubljana,
Že od leta 2004 si jemljemo za svoje osnovno poslanstvo opominjanje na informacijsko dediščino. Kot kulturna ustanova s sedežem v Ljubljani, se posvečamo zbiranju, ohranjanju ... Več