Računalništvo, telefonija
26.05.2018 15:30

Deli z drugimi:

Share

Apple bo svoje zaposlene prevažal v samovozečih kombijih Volkswagen

Apple bo svoje zaposlene prevažal v samovozečih kombijih Volkswagen
Apple bo svoje zaposlene prevažal v samovozečih kombijih Volkswagen

O Applovi ideji, da bi njihovi zaposleni imeli možnost transporta s samovozečimi vozili, smo že na veliko brali lansko leto. Zdaj je ta ideja prerasla v nekaj več in čez nekaj časa bi dejansko lahko poročali o Applovih zaposlenih v samovozečih se kombijih. Edina slaba lastnost je, da boste morali delati za Apple, če boste želeli poizkusiti storitev.

Tehnološki gigant je pred kratkim sklenil dogovor s proizvajalcem vozil Volskwagen, da bo Apple uporabljal nove kombije T6 Transporter. O tem, kakšne bodo storitve nudenja prevozov, za zdaj še ni znano. Znano pa je, da bodo vozila opremljena z Applovo avtonomno tehnologijo, ki se počasi razvija že kar nekaj zadnjih let. Samovozeča vozila bodo prevažala zaposlene po točno določenih poteh med parkom Apple Park, pred kratkim odprtimi, novimi prostori v Cupertinu v Kaliforniji in zgradabo 1 Infinite Loop, nekdanjimi glavnimi prostori podjetja, ki se nahajajo dober kilometer stran. Poleg tega, da bo Apple na tak način dobil prikladen način transporta za svoje zaposlene, bodo lahko nenehno spremljali in testirali napredek svoje tehnologije.

New York Times je s strani neimenovanega vira izvedel, da naj bi Apple skupaj z znamkama BMW in Mercedes-Benz načrtoval izgradnjo v celoti električnega samovozečega vozila, vendar se je pogovor na to temo kaj kmalu končal, saj ima Apple izjemno striktne zahteve glede nadzora podatkov in dizajna. Vsi podrobni podatki o dogovorih s Volkswagnom niso znani.

Po nekaj letih ugibanj o tem, ali bo Apple zares zgradil svoj avtonomni avtomobil, se sedaj vse bolj verjeten zdi scenarij, kjer bo Apple razvijal avtonomno tehnologijo preko storitve nudenja transporta svojim zaposlenim in pozneje morda tudi javnosti. Gre torej za kombinacijo tehnologije programske opreme in modificiranih vozil, ne pa lastno gradnjo vozila, kar je za Apple seveda bolj optimalna opcija.

Kombiji T6 bodo po zadnjih informacijah ohranili okvir, kolesa in šasijo originalnega vozila, medtem ko bo Apple dodal prenovljeno armaturno ploščo, sedeže in vse notranje računalnike, kamere, senzorje in ostalo tehnologijo, ki je ključna za kvalitetno uporabniško izkušnjo. Zaradi varnostnih razlogov bo za volanom avtonomnega vozila sedel Applov inženir, ki bo takoj, ko bo to porebno, vskočil in prevzel nadzor nad vozilom. V štartu je bilo rečeno, da bo Applova storitev za prevoz zaposlenih nared do konca tega leta, vendar pa kot vse kaže nove pridobitve ne bo do leta 2019.

Kaj pa Apple še počne poleg tega?

Poleg nove avtonomne storitve za svoje zaposlene Apple testira še 55 avtomobilov Lexus RH450h na javnih cestah v Kaliforniji. To je zgolj dodaten znak, da Apple resno računa na vključitev na trg samovozečih se vozil. Podjetje je začelo s testiranji že aprila 2017, takrat je v floti bilo samo nekaj vozil, v zadnjem letu pa je število naraslo eksponentno.

Ko govorimo o konkurenci na področju samovozečih se vozil se ta močno veča. Velikani tehnologije po navadi v kombinaciji z velikimi proizvajalci avtomobilov razvijajo najnaprednejše avtonomne tehnologije, katerih ključne konkurenčne prednosti so varnost in učinkovitost. Podjetja se borijo za tržni delež iz dneva v dan, kar pomeni, da bomo morali počakati še kar nekaj časa, preden bomo lahko v celoti razumeli trg, ki se šele dodobra oblikuje.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

ŠPICA INTERNATIONAL d.o.o.

Pot k sejmišču 33, 1231 Ljubljana Črnuče, Tel: 01 568 08 00
Špica International je vodilni slovenski ponudnik informacijskih sistemov in rešitev za obvladovanje časa in prostora. Realnega prostora v realnem času! Njihove rešitve vključujejo ... Več

STUDIO DTS

Avčinova ulica 13, 1000 Ljubljana, Tel: 01 300 53 55
Veliko ljudi podcenjuje vlogo grafičnega oblikovanja pri rasti podjetja in prepoznavnosti blagovne znamke. Podjetje stežka preživi brez ustrezne komunikacije. Na tak ali drugačen ... Več
Zlati partner

COPIA BIRO d.o.o.

Koprska ulica 106b, 1000 Ljubljana, Tel: 01 242 58 00
Podjetje Copia biro d.o.o. je bilo ustanovljeno leta 2012. Od leta 1980 do leta 2012 je delovalo kot sektor v okviru podjetja Copia d.o.o. Leta 2013 so se preselili v poslovne prostore ... Več
Zlati partner

Exclusive Networks Slovenia d.o.o.

Dunajska cesta 159, 1000 Ljubljana, Tel: 01 292 76 51
Za nemoteno poslovanje potrebujete trdo in varno omrežno infrastrukturo. Podjetja brez vzpostavljene trdne infrastrukture pogosteje trpijo zaradi slabe uporabniške izkušnje za zaposlene ... Več