Računalništvo, telefonija
15.06.2018 08:45

Deli z drugimi:

Share

Apple Pay vs. Samsung Pay vs. Google Pay: Kateri sistem mobilnega plačevanja je boljši?

Apple Pay vs. Samsung Pay vs. Google Pay: Kateri sistem mobilnega plačevanja je  boljši?
Apple Pay vs. Samsung Pay vs. Google Pay: Kateri sistem mobilnega plačevanja je boljši?

Mobilni plačevalni sistemi počasi želijo ispodriniti fizične denarnice. Ideja je, da namesto, da nosimo gotovino in kartice, preprosto uporabimo telefon za plačevanje. Trenutno so trije najbolj popularni sistemi Apple, Samsung in Google, poleg teh pa tudi nekateri ostali predstavniki nosljive tehnologije kot sta Garmin in Fitbit ponujata lastne plačilne sisteme. Torej, kateri izmed treh plačilnih sistemov – Apple Pay, Samsung Pay in Google Pay – je najboljši?

Kompatibilne naprave

Samsung Pay: Samsung Galaxy S9, S9 Plus, Note 8, S8, S8 Plus, S7, S7 Edge, S6 Edge Plus, Galaxy Note 5, Galaxy S6 and S6 Edge, Gear S2 in S3

Apple Pay: Apple iPhone X, iPhone 8/8 Plus, iPhone 7/7Plus, 6/6 Plus, 6S/6S Plus, SE, Apple Watch, MacBook Pro z TouchID, iPad 5. in 6. generacija, iPad Air 2, iPad Pro in iPad Mini 3 in 4

Google Pay: Android telefoni z NFC tehnologijo in HCE podpor in sistemom KitKat (4.4) ali več

Uporabnost

Samsung Pay: 24 držav po celem svetu

Apple Pay: 27 držav po celem svetu

Google Pay: 18 držav po celem svetu

Avtentikacija

Samsung Pay: prstni odtis, PIN ali iris

Apple Pay: FaceID ali prstni odtis

Google Pay: prstni odtis, PIN, vzorec ali geslo

Kje lahko sisteme uporabljamo?

Samsung Pay: deluje z NFC tehnologijo, EMV terminali in za in-app nakupe

Apple Pay: deluje z NFC tehnologijo, za in-app nakupe ter spletne nakupe v Safari-ju

Google Pay: deluje z NFC tehnologijo in za in-app nakupe

Podprte kartice

Samsung Pay: kreditne, debetne, lojalnostne in darilne kartice

Apple Pay: kreditne, debetne in lojalnostne kartice

Google Pay: kreditne, debetne, lojalnostne in darilne kartice

Podprte banke

Samsung Pay: številne banke – cel seznam na tej povezavi; PayPal

Apple Pay: številne banke – cel seznam na tej povezavi

Google Pay: številne banke – cel seznam na tej povezavi; PayPal

Kar se tiče uporabnosti oz. dostopnosti je tako, da ko enkrat dodamo svoje kartice v eno od teh mobilnih denarnic, jih lahko uporabljamo v vseh državah, ki sprejemajo brezstično plačevanje, če lahko normalno uporabljamo svojo fizično kartico na tej lokaciji. V primeru Samsung Payja so to vse lokacije, ki imajo terminale z magnetnimi čitalci kartic.

Tehnologija in dostopnost

Apple Pay in Google Pay uporabljata NFC oz. “near-field-communication” za izvedbo brezstičnih transakcij. Vse kar moramo narediti je, da približamo telefon kompatibilnemu terminalu in transakcija je izvršena. Samsung Pay pa uporablja NFC in tehnologijo “magnetic secure transmission (MST)“. Ko podržimo telefon nad katerimkoli terminalom, telefon odda signal, ki simulira magnetni del navadne kartice. To pomeni, da Samsung Pay deluje praktično na vseh terminalih, brez da bi prodajalcu bilo potrebno karkoli spreminjati v sistemu. Recimo en primer, kjer pa MST ne dela, je bencinska črpalka, kjer moramo kartico fizično vstaviti v terminal. Na vseh treh platformah je podprtih tudi določeno število “off-line” transakcij, če slučajno ostanemo brez Wi-Fi ali mobilnega signala.


Prednost: Samsung Pay

Varnost

Mobilni plačilni sistemi uporabljajo metodo imenovano tokenizacija. Ta se uporablja za zaščito podatkov, ki so na karticah. Enkrat, ko dodamo kartice na aplikacijo, ta generira virtualno številko računa in vaša kartica oz. številka kartice nikoli ne doseže prodajalca. Ko pridržimo telefon za izvršitev transakcije, ta pošlje tokenizirano številko kartice in kriptogram le-te, ki se obnaša kot geslo. Omrežje kartice verificira in sprocesira plačilo.

Apple od uporabnika zahteva avtentikacijo s tehnologijo TouchID (prstni odtis), FaceID ali PIN. Enega od teh varnostnih ukrepov moramo izvršiti preden lahko izvedemo plačilo. Samsung dodaja možno iris skenerja, prstnega odtisa ali PIN kode. Google Pay se tukaj razlikuje od obeh ostalih akterjev, saj je za transakcijo potrebno le odkleniti telefon s prstnim odtisom, geslom, vzrocem, ali PIN-om.

Če slučajno izgubimo telefon ali nam ga ukradejo, vse tri storitve omogočajo, da na daljavo izbrišemo podatke iz telefona, kar seveda pomeni, da bomo izbrisali tudi podatke kartic.

Prednost: Apple Pay (kljub temu, da je TouchID še vedno bolj uporaben kot FaceID)

Ostali načini za plačevanje

Pomembno je izpostaviti, da z uporabo zgoraj opisanih storitev nismo omejeni zgolj na telefon. Tukaj je nekaj načinov, na katere lahko prav tako uporabljamo storitve:

  • Apple Pay: Apple Watch (v trgovinah); iPad in Mac (za spletne nakupe).
  • Google Pay: na nekaterih Android pametnih urah.
  • Samsung Pay: Gear Sport, S2 in S3 (vendar MST podpira zgolj Gear S3).

Apple Pay omogoča plačila v brskalniku Safari, morali pa boste avtorizirati napravo s prstnim odtisom ali tehnologijo FaceID. To lahko storite z iPhonom ali iPadom; MacBook Pro prenosnikom, ki podpira prstni odtis; ali Macom, za kar pa je potrebna avtorizacija z iPhonom ali pametno uro Apple Watch.
Google Pay ponuja možnosti plačevanja tako v brskalniku Chrome, Safari in Firefox, ne pa tudi v tolikšnem številu spletnih trgovin kot ostala dva konkurenta.
Samsung Pay in Google Pay delujeta na 340.000 spletnih straneh, ki uporabljajo Visa Checkout, če seveda kupujemo iz telefona.
Prednost: vse trije sistemi
“Peer-to-peer” plačila in transakcijeApple Pay in Google Pay sta trenutno edini možnost, ki omogočata plačevanje prijateljem. Samsung Pay trenutno te možnosti ne ponuja, bo po glede na zadnje napovedi tudi Samsung kmalu posegel po tej opciji. Z aplikacijo Apple Pay Cash lahko pošiljamo denar kontaktom, ki imajo Apple ID preko aplikacije iMessage. To na žalost pomeni, da storitve ne moremo uporabljati na enak način z ostalimi uporabniki drugih naprav, ki niso Apple seveda. Denar lahko shranjujemo na naši virtualni kartici v aplikaciji Wallet, lahko pa prenašamo denar na naš bančni račun. Apple Pay Cash je trenutno na voljo le v ZDA.
Nekoliko drugače je pri Googlu, kjer lahko vsaki številki ali e-mail naslovu preko Google Pay Send aplikacije pošljemo denar. Aplikacija deluje tako za Android kot iOS naprave. Prav tako kot smo to predstavili pri Apple Payju lahko tudi tukaj spremljamo stanje našega računa, ali prenesemo denar na svoj bančni račun.
Prednost: Google Pay
Kdo je torej zmagovalec?Na koncu koncev je odločitev o tem, katerega od sistemov si želimo uporabiti, v veliki meri odvisna od svojega ekosistema, ki ha uporabljamo ter seveda dostopnosti glede na lokacijo, kjer se nahajamo. Za Applove uporabnike je praktično edina izbira Apple Pay, medtem ko Android uporabniki morate uporabljati Google Pay. Lastniki Samsungov lahko izbirate med Samsung Pay in Google Pay, lahko pa se celo odločite in imate na telefonu obe storitvi, kar tudi ne bi bilo prvič. Eno boste potem morali vseeno izbrati kot privzeto in če si vmes premislite, lahko enostavno prenastavite nastavitve.
Za najbolj široko kompatibilnost z najrazličnejšimi terminali je zmagovalec Samsung Pay, kajti podpira tehnologijo MST. Kljub temu pa je plačevanje v podprtih aplikacijah in na spletnih straneh najbolj tekoče s storitvijo Apple Pay. Google Pay pa recimo ponuja najbolj fleksibilen način plačevanja svojim prijateljem, ne glede na napravo, ki jo uporabljajo.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

Exclusive Networks Slovenia d.o.o.

Dunajska cesta 159, 1000 Ljubljana, Tel: 01 292 76 51
Za nemoteno poslovanje potrebujete trdo in varno omrežno infrastrukturo. Podjetja brez vzpostavljene trdne infrastrukture pogosteje trpijo zaradi slabe uporabniške izkušnje za zaposlene ... Več

DATA COM. d.o.o.

Tržaška cesta 2, 1000 Ljubljana, Tel: 041 757 560
Komunikacija je moč. Je temeljni steber vseh področij življenja. V poslovni niši je vizualna komunikacija ključ za uspeh tržnih in oglaševalnih strategij. Človekova zmožnost ... Več

PREVOZI KLEMEN LIBANOV s.p.

Andreaševa ulica 8, 1000 Ljubljana, Tel: 041 621 332
Prevoz, odvoz ali čiščenje Ko iščemo katero koli storitev, je svetovni splet prava zakladnica virov. Prevoz materiala ali čiščenje okolice sta opravili, ki zahtevata veliko ... Več

noviSplet, ATRIBUT d.o.o.

Verovškova ulica 55, 1000 Ljubljana, Tel: 01 565 32 61
Agencija za spletne storitve noviSplet Spletna agencija noviSplet deluje od leta 2004. Izdelala je že več kot 1000 spletnih mest. Na področju izdelave spletnih strani spada med ... Več