Računalništvo, telefonija
05.01.2017 06:30
Posodobljeno 7 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Apple pred sodišče zaradi smrti petletne deklice

Zaradi neprevidnosti voznikov pri uporabi Facetima se je število prometnih nesreč v ZDA povečalo za več kot deset odstotkov.
Zaradi neprevidnosti voznikov pri uporabi Facetima se je število prometnih nesreč v ZDA povečalo za več kot deset odstotkov.

Pri podjetju Apple so tožbe zaradi domnevnih kršitev takšnih in drugačnih registriranih patentov postale že nekaj povsem običajnega, računalniški gigant pa na ta račun prejme ogromne količine denarja. Ključna težava pa je v tem, da pri podjetju Apple le redko uporabijo patent, ki so ga registrirali oziroma zaščitili. Med njimi najdemo tudi patent iz leta 2008, ko je računalniški gigant patentiral funkcijo za pametni mobilni telefon iPhone, da samodejno in iz preventivnih razlogov izključi funkcijo za opravljanje video klicev Facetime med vožnjo nad dovoljeno hitrostjo.

Pri družini Modisette so prepričani, da bi bila njihova hčerka danes še živa, če bi podjetje Apple uporabilo patent za samodejno izključitev funkcije za opravljanje videoklicev Facetime pri vožnji nad dovoljeno hitrostjo, zato se je odločila za vložitev tožbe. Tragični dogodek se je pripetil leta 2014, in sicer zato, ker je povzročitelj nesreče med vožnjo uporabljal pametni mobilni telefon iPhone 6 Plus in funkcijo za opravljanje video klicev Facetime. Zaradi zmanjšane pozornosti se je uporabnik iPhona Garrett Wilhelm s hitrostjo kar 105 kilometrov na uro zaletel v vozilo družine Modisette, pri čemer sta bila hudo poškodovana tako oče kot petletna hčerka. Ta je zaradi hudih posledic nesreče kasneje umrla v bolnišnici, medtem ko je očetu uspelo nesrečo preživeti.

Da je voznik, ki je povzročil nesrečo, na njegovem pametnem mobilnem telefonu iPhone uporabljal funkcijo za opravljanje videoklice Facetime, je potrdila policijska preiskava. Še več, klic je tekel tudi v času reševanja ponesrečencev iz vozila. Pri tem je šokantno tudi dejstvo, da se je zaradi neprevidnosti uporabnikov pri uporabi Facetima število prometnih nesreč v Združenih državah Amerike povečalo za več kot deset odstotkov. Kar je zanimivo je tudi to, da so pri podjetju Apple pri vložitvi omejenega patenta navedli statistične podatke o številu voznikov, ki so umrli v prometnih nesrečah zaradi pisanja sporočil med vožnjo, in da pisanje sporočil med vožnjo zmanjša reakcijsko odzivnost šoferja za približno 35 odstotkov. Tovrstna statistika potrjuje, da se je podjetje Apple zavedalo nevarnosti uporabe mobilnega telefona med vožnjo, vendar ni storilo ničesar, da bi zaščitilo tako voznike kot druge udeležence prometa pred njegovo priljubljeno storitvijo Facetime.

Družina Modisette podjetje Apple toži zaradi malomarnosti, v njej pa zahteva odškodnino v višini vseh stroškov zdravljenja umrle hčerke in v višini mamine izgube vseh prihodkov zaradi fizičnih in psihičnih poškodb zaradi hčerkine smrti. Sodba zoper podjetje Apple naj bi bila razpisana še pred poletjem, ker pa ta poteka v Združenih državah Amerike, je težko napovedati njen izid.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

InfoQ d.o.o., informacijske rešitve

Cankarjeva cesta 6a, 8330 Metlika, Tel: 041 630 449
Podjetje InfoQ d.o.o. razvija programske rešitve za proizvodna podjetja, ki potrebujejo SCADA (Supervisory Control and Data Acquisition) in MES (Manufacturing Execution System) skupaj ... Več

ETRUST d.o.o.

Arja vas 101, 3301 Petrovče, Tel: 03 710 37 80
Etrust d.o.o. razvija MES sisteme, namenjene planiranju in optimizaciji proizvodnje, ki so povezljive tudi z ERP sistemi, kot je npr. SAP. Več
Zlati partner

XLAB

Pot za brdom 100, 1000 Ljubljana, Tel: 01 244 77 50
XLAB je globalno IT podjetje, osredotočeno na področja oddaljenega namizja (ISL Online), avtomatizacije in upravljanja hibridne infrastrukture (XLAB Steampunk) ter umetne inteligence, napredne ... Več
Zlati partner

COMTRADE d.o.o.

Letališka cesta 29b, 1000 Ljubljana, Tel: 08 160 52 00
Comtrade je podjetje z dolgoletno tradicijo razvoja IT rešitev in storitev razvoja programske opreme. Svojim strankam zagotavljajo visoko usposobljenost za iskanje strokovnih rešitev ... Več