Računalništvo, telefonija
17.11.2017 17:55

Deli z drugimi:

Share

Apple Watch se bo kmalu povezal s fitnes napravami

Apple Watch se bo kmalu povezal s fitnes napravami
Apple Watch se bo kmalu povezal s fitnes napravami

Si predstavljate “pametni fitnes”? Ne govorimo o “pametnih napravah”, ki obstajajo že sedaj, kot so recimo uteži in podobno. Govorimo o prostoru, natančneje o fitnesu, ki je v celoti “pameten”. To pomeni, senzorji na vsakem koraku, umetna inteligenca v vseha napravah in utežeh, popolna uporabniška izkušnja fitnesa. Morda se ta ideja komu zdi preveč izvenzemeljska, vendar zakaj pa ne? Predstavljajte si, da zakorakate v fitnes, seveda opremeljeni s slušalkami in takoj vas pozdravi glas umetne inteligence: “Pozdravljen Boris, danes se mi zdite utrjeni, bomo kar malce prilagodili vašo današnjo vadbo kajne?”.

Večina se nas zagotovo ne ukvarja z merjenjem srčnega utripa na fitnes napravah kajne? Prav tako le redkokdo določi svojo spol, težo in višino, preden začne teči po tekalni stezi. Ko pritisnemo tisti zloglasni gumb “quick start”, začnemo z vadbo, vendar ravno zato, ker izpustimo tiste zgoraj naštete podatke, ne dobimo natančnih povratnih informacij s strani naprav – koliko kalorij smo porabili, koliko znaša naš srčni utrip itd.

Apple se je tako kot že nešteto krat poprej spomnil ideje, ki sliši na ime GymKit. Gre za novo programsko opremo, katero je Apple prvič predstavil javnosti v Avstraliji, in sicer v fitnesu FitnessFirst. Glavna ideja, ki stoji za GymKit-om je integracija Applove pametne ure Apple Watch z najbolj pogosto rabljenimi napravami v fitnesu. Preko tehnologije NFC bi tako Apple Watch postal kompatibilen s tekalnimi stezami, multifunkcionalnimi napravami in sčasoma tudi ostalimi pripomočki v fitnesih. V točki, ko se povezava med napravo in uro sklene, se med obema začnejo pretakati podatki. Kot smo v prvem odstavku opisali, gre za prvi zametek “pametnega fitnesa”. Težko bi primerjali sicer zgoraj opisano idejo z tole Applovo, vendar je, kot smo že povedali, potrebno nekje začeti.

Glavni namen Appla je, da bi uporabniki dobili veliko bolj realistične podatke glede njihovih porabljenih kalorij, srčnega utripa, teže itd. S pomočjo medsebojne izmenjave podatkov bi tako uporabnik točno vedel kakšen učinek ima vadba.

Med demonstracijo so se seveda takoj pojavile opazke na račun zasebnosti podatkov in podobnih vprašanj, ki so danes še kako aktualne. Po Applovih podatkih bi naj po vadbi vsi osebni podatki bili izbrisani z naprave. To pomeni, da naslednji, ki pride tečt na tekalno stezo, na kateri smo prej bili mi, ne bo imel dostopa do naših podatkov. Kompatibilne naprave in oprema z GymKit-om trenutno prehaja v fazo razvoja, se je pa takoj pojavilo kar nekaj interesentov kot so recimo TechnoGym, Life Fitness, StairMaster, Schwinn in ostali. Trenutno je storitev na voljo le v dotičnem fitnesu v Avstraliji, vendar naj bi po Applovih podatkih mreža teh “pametnih fitnesov” bila zelo kmalu že večja.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

CICERO, BEGUNJE, d.o.o.

Stegne 21c, 1000 Ljubljana, Tel: 01 507 42 92, 041 662 178
Zlati partner

NEWSROOM SLOVENIJA & ECETERA d.o.o.

Motnica 7a, 1236 Trzin, Tel: 01 600 10 10
Ecetera se je rodila leta 2001. Najprej se je morala spopasti s svojimi prvimi koraki na trgu in se boriti za obstoj v krutem svetu. Iz podjetja je napredovala v podjetje, ki se je ... Več

TRACE BS d.o.o.

Opekarniška cesta 5, 2270 Ormož, Tel: 05 905 23 81
V skupini Trace Solutions, katere del sta Trace BS Poslovne rešitve d. o. o. in Trace IS Informacijske rešitve, se ukvarjajo z razvojem, prodajo in uvajanjem istoimenske programske ... Več

SICIRUS d.o.o.

Ulica 15. maja 10b, 6000 Koper/capodistria, Tel: 041 694 668
Vsako podjetje, vsak ustvarjalec in tudi novodobni družbeni »influencer« se zaveda, da sta trženje in oglaševanje ključnega pomena za uspeh in rast. Kje in kako začeti? Področje ... Več