Računalništvo, telefonija
18.04.2016 11:12
Posodobljeno 8 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Avtonomna vozila varnejša od ljudi? Strokovnjaki pravijo, da ni mogoče dokazati

Googlov visokotehnološki avtomobil Car bo izdelovalo kar podjetje Google Auto LLC.
Googlov visokotehnološki avtomobil Car bo izdelovalo kar podjetje Google Auto LLC.

Ena izmed temeljnih predpostavk avtonomnih vozil naj bi bila povečana varnost potnikov v vozilu in ostalih udeležencev v prometu. Navsezadnje je človeški faktor odgovoren za 94 odstotkov prometnih nesreč. Kot razkrivajo podatki ameriške državne administracije za varnost na cestah, so najbolj pogosti vzroki za nesrečo vožnja pod vplivom alkohola, prevelika hitrost, pomanjkanje zbranosti in utrujenost.

Raziskovalna organizacija Rand je v svojem poročilu opozorila, da bi za dokončno oceno varnosti avtonomnih vozil bilo potrebno večje število prevoženih kilometrov. Po njihovem mnenju niti v primeru googlovih vozil, ki so v tem trenutku prevozila več kot dva milijona kilometrov, ni možno oceniti stopnjo tveganja oziroma oceniti ali so avtonomna vozila varnejša od današnjih. Na tem mestu se postavlja vprašanje ali obstajajo kakšni drugi motivi za objavo takšnega poročila. Organizacija Rand je neprofitna organizacija, ki se financira s strani ameriške vlade in privatnih investitorjev. Slednji niso razkriti.

Po googlovih podatkih so avtonomna vozila doselj bila vpletena v dobrih 12 nesreč. V vseh primerih je šlo za krivdo ostalih voznikov. Največkrat gre za nalate v zadek vozila oziroma za incidente, ki se odvijajo ob počasnih hitrostih kot je na primer vožnja čez križišče, počasno sledenje prometu v koloni in podobno. Dejstvo je pa tudi, da je prišlo do 13 incidentov kjer je v avtonomnem vozilu moral posredovati voznik in s tem preprečiti nesrečo.

Ne glede na poročilo in skrbi nekaterih strokovnjakov bodo avtonomna vozila v zelo kratkem času že vsakdanjik na naših cestah. Glede na to, da računalnik zmore analizirati okolico neprimerljivo bolje kot človeški voznik je pričakovati, da bo varnost v prometu večja. Poleg tega računalnik ni nikoli utrujen ali pod vplivom alkohola.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

AGENCIJA ODMEV

Gregorčičeva ulica 3, 1000 Ljubljana,
Zlati partner

EPSON

, ,
Zlati partner

NLB d. d.

Trg republike 2, 1000 Ljubljana, Tel: 01 477 2000
Dobro delujoč finančni sistem je temelj sodobnega gospodarstva in banke pri tem opravljajo pomembno družbeno funkcijo. Banke morajo biti zmožne posojati denar potrošnikom in podjetjem ... Več

CDS COM d.o.o.

Pot k sejmišču 30, 1231 Ljubljana Črnuče, Tel: 01 580 96 50
Podjetje CDS COM d.o.o. je na slovenskem trgu prisotno že več kot 30 let. Prepoznavno je kot kvaliteten distributer in serviser strojne opreme za potrebe digitalnega tiska. Poleg ... Več