Računalništvo, telefonija
02.07.2015 13:39
Posodobljeno 9 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Banke se selijo na telefone

Banke se selijo na telefone
Banke se selijo na telefone

Kdaj ste bili nazadnje v fizični bančni poslovalnici? Kaj pa na spletu? Kako plačujete položnice? Kaj vse danes počnete z mobilnikom, kar ste še včeraj za računalnikom? Da, svet se hitro spreminja, k sreči pa mu banke sledijo. Z Barbaro Franko, vodjo digitalnega bančništva pri podjetju Sberbank, d. d., smo se pogovarjali, kako oni gledajo na mobilno bančništvo danes in kako ga vidijo jutri.

RN: Sberbank se pridno širi v Sloveniji in svež veter navadno dobro sprejmemo. Ste zadovoljni s številom uporabnikov in trendom?

Smo, čeprav je vedno lahko še bolje. Veseli nas, da nas uporabniki prepoznajo kot banko z dodano vrednostjo, kar pomeni, da poskrbimo za celoten spekter finančne ponudbe pa tudi da rešimo marsikateri njihov finančni problem.

Cilji se sicer vsako leto povečujejo, zato je vsako leto nov izziv obdržati obstoječe in pridobiti nove komitente. Zaenkrat nam to dobro uspeva. Smo precej inovativni pri oblikovanju novih storitev.

Ker imamo majhno število poslovalnic in s tem omejene možnosti pridobivanja novih komitentov, se intenzivno usmerjamo v digitalne poti.

Prav na svojo digitalno prisotnost smo še posebej ponosni. V zadnjem letu smo res naredili ogromen preskok na trgu. Z aktivnostmi, ki jih izvajamo mesečno, pridobivamo veliko število novih in potencialnih komitentov, ki jih z načrtnim targetiranjem skušamo prepričati, zakaj smo prav mi zanje najboljša banka.

Ker pa lepe besede niso in ne morejo biti dovolj, smo morali preskok narediti tudi pri poslovanju. Mobilna banka je začetek tega preskoka. Do konca leta bo sledila še popolna prenova naše spletne abnke, nato pa … načrtov je veliko, idej pa še nekajkrat več.

RN: Banka v vašem žepu je slogan nove mobilne banke mSberbank SI. Menite, da je varno imeti Banko v žepu?

Med vzroki, zakaj se iz leta v leto povečuje število uporabnikov mobilne banke, je gotovo tudi visoka varnost tovrstnega poslovanja. Čeprav je varnost hkrati tudi prva in največja skrb novih uporabnikov te storitve, pa se zaupanje povečuje, kar dokazuje veliko povečanje števila uporabnikov.

Pri mobilni banki mSberbank SI uporabljamo visoko stopnjo zaščite in sodobne varnostne mehanizme.

Pri prenosu podatkov uporabljamo najsodobnejše metode kriptiranja. Podatki, ki se izmenjajo med aplikacijo mSberbank SI in bančnim sistemom, so kodirani z uporabo algoritmov, ki omogočajo visoko stopnjo varnosti.

Skrb za varnost mobilnega bančništva je povsem odveč, saj finančna industrija namenja visoke vložke varnostni tehnologiji in razvoju.

Del odgovornosti za varno uporabo Banke v žepu leži tudi na uporabnikih. Priporočljivo je, da uporabljajo varnostne funkcije, ki jih omogoča mobilna naprava, in namestijo protivirusni program. Da gesla ne zapisujejo niti v papirni niti elektronski obliki, da ga ne izdajo drugim osebam in da ne shranjujejo osebnih informacij in informacij o mobilni banki na svojih mobilnih napravah. Mobilne naprave z aktivno mobilno banko se tudi nikoli ne puščajo brez nadzora. Ob zamenjavi ali prodaji mobilnih naprav je priporočljivo odstraniti aplikacijo mSberbank SI z naprav.

RN: Kaj vse lahko komitenti banke Sberbank počnejo v mobilni banki mSberbank SI?

Komitenti lahko v mobilni banki mSberbank SI pregledujejo stanja na vseh lastniških in pooblaščenih računih, plačilnih karticah in varčevanjih ter sklenjenih kreditih; omogočeni so jim pregled prometa, iskanje po prometu, vpogled v čakalno vrsto mobilnega bančništva in možnost preklica naloga.

Opravljanje plačil UPN s funkcijo Slikaj in plačaj s skeniranjem vrstice OCR ali z ročnim vnosom univerzalnega plačilnega naloga ali s shranjenim predlogom plačila.

Druge storitve, ki jih omogoča mSberbank SI:

  • Interna nakazila, nakazila na druge slovenske banke.
  • Menjava valut: omogočen nakup, prodaja in konverzija valut.
  • Obveščanje o zavrnjenih plačilih, novostih, ponudbah in posebnih akcijah.
  • Prikaz bankomatov, ki se nahajajo v bližini trenutne lokacije.
  • Aktivni kontaktni podatki banke.
  • Možnost uporabe mobilne banke na več napravah (pametni telefon, tablica in drugo).
  • Možnost aktivacije mobilne banke za več uporabnikov na isti napravi (na družinski tablici prijava za partnerjev račun, račun staršev ali otrok in drugo).

RN: Kaj točno pomeni funkcija Slikaj in plačaj?

S funkcijo Slikaj in plačaj položnico preprosto fotografirate, zajamete podatke in izvedete plačilo. V mobilni banki izberete funkcijo Slikaj in plačaj, pripravite eno izmed svojih položnic ter poskenirate kodo OCR, ki jo imate na položnici, dodatno vpišete še kodo namena, ki je v kodi OCR ni, potrdite vnos in položnica je plačana.

Izredno hitro in zelo enostavno. Edini pogoj, da to funkcijo lahko uporabljate, je, da imate telefon s kamero, ki ima samodejno ostrenje, paziti pa je treba tudi pri bliskavici – če je položnica preveč osvetljena, kode OCR aplikacija ne bo uspela prebrati.

RN: Je mogoče mobilno banko mSberbank SI uporabljati na več napravah? Kaj pa več uporabnikov na eni napravi?

To je zagotovo ena večjih prednosti naše mobilne banke mSberbank SI. Vsak uporabnik lahko mobilno banko uporablja kar na petih napravah naenkrat. Namestitev pa je zelo enostavna. Ko uporabnik vstopi v mobilno banko, v Nastavitvah izbere Nova naprava in ponovno vpiše svoje geslo. Na ekranu se pokaže koda QR, ki že vsebuje aktivacijske podatke, z novo napravo in že nameščeno aplikacijo uporabnik kodo samo poskenira in že lahko mobilno banko mSberbank SI uporablja na novi napravi.

Ves čas v Nastavitvah lahko spremlja, koliko naprav ima aktiviranih. Če zamenja katerokoli izmed naprav, na kateri je nameščena mobilna banka, to napravo enostavno deaktivira, še prej pa ponovi postopek namestitve na novo napravo.

Tudi uporaba mobilne banke za več uporabnikov na isti napravi je mogoča. Na telefonu tega večinoma ne potrebujemo, je pa ta funkcionalnost zelo dobrodošla na tablicah, saj v družini velikokrat nima vsak svoje tablice.

V neprijavljenem delu v Nastavitvah izvedete ročni vnos aktivacijskih podatkov, ki ste jih dobili v banki, greste skozi postopek aktivacije in tudi vaš račun bo v mobilni banki viden takoj. Kljub več uporabnikom na eni napravi se vsakemu uporabniku ob vpisu ustreznega gesla prikažejo izključno njegovi podatki. Za popolno sigurnost, da vam kdo ne bi pokukal v vaš račun, se je treba po zaključku uporabe odjaviti.

RN: Reciva, da sem vaš komitent in želim mobilno banko. Kaj moram storiti in koliko me to stane?

Oglasite se v katerikoli naši poslovalnici – za aktivacijo mobilne banke mSberbank SI vam ni treba iti v svojo matično poslovalnico – in povejte, da želite vklopiti mobilno banko. Naši prijazni svetovalci vam bodo uredili zahtevek za vklop mobilne banke mSberbank SI in pomagali z aktivacijo. Del aktivacijskih podatkov boste dobili na zahtevku, del pa se pošlje na vaš elektronski naslov.

Pristopnina za mSberbank SI znaša tri evre, mesečna uporabnina pa pol evra. Smo med najugodnejšimi na trgu. Če se za uporabo mSberbank SI odločite do 31. julija, pa imate brezplačno pristopnino in uporabnino do konca letošnjega leta.

Smo že zbrali nekaj odzivov naših navdušenih uporabnikov in ena izmed zelo dobro sprejetih storitev je prav možnost naročila na mobilno banko v katerikoli poslovalnici.

RN: Menite, da smo v Sloveniji uporabniki pripravljeni na mobilno bančništvo?

Vsekakor, tudi slovenski uporabniki intenzivno sledijo trendom in možnostim, ki jih ponujajo pametni telefoni in tablični računalniki, prav tako veliko potujemo. Mobilna banka je storitev, pisana na našo kožo.

Pred objavo mobilne banke smo imeli izjemno veliko povpraševanja po tej storitvi. Tudi če o mobilni banki ne bi že sami razmišljali, bi nas uporabniki prisilili, da jim jo ponudimo, ali pa bi šli drugam, tako nujna je ta storitev. Nekateri bi zaradi nje celo zamenjali svojo banko.

Mobilna banka pomeni ogromen prihranek časa, predvsem pa hitro informacijo o našem finančne stanju. Danes dobesedno spimo s telefoni in naše finance so ena izmed bolj intimnih stvari. Naše denarno stanje je naša stabilnost, prav mobilna banka nas z omogočenim vpogledom 24/7 lahko še posebej navdaja z občutkom varnosti.

No, če imamo zadovoljivo stanje, seveda. Zato vsem želim veliko nasmehov ob vstopu v mSberbank SI.

RN: Kako vidite mobilno bančništvo v bližnji prihodnosti?

Brez dvoma se je že začelo obdobje mobilnega bančništva, ko bomo praktično vsi uporabljali mobilne naprave za dostop do svojega finančnega prometa, za plačevanje računov in nakazovanje denarja.

Prihodnost bančništva bodo v prihodnje določale predvsem nove tehnologije in mobilno računalništvo.

Banke trenutno ponujajo spletne banke in mobilne aplikacije, prek katerih lahko že opravite veliko storitev, v prihodnje pa bo na tak način mogoče opraviti vse bančne storitve.

Že zdaj lahko opazimo zmanjševanje števila fizičnih poslovalnic bank tako v Sloveniji kot v tujini, kljub naraščajočemu povpraševanju po bančnih storitvah. V tujini v bančni prostor že vstopajo inovativna tehnološka podjetja, ki z uporabo visokotehnoloških rešitev in zmogljivostjo varnosti podatkov že tekmujejo s tradicionalnimi finančnimi družbami. Dober primer je naslednji model poslovanja, tako imenovana platforma za Peer2Peer »banking«, kjer so banke iz procesa popolnoma izločene, saj poslovanje (na primer kreditiranje) poteka med člani mreže na spletu (na primer Zopa.com).

Posledica so novi, cenejši načini upravljanja osebnih financ. Za banke bo zato nujno, da se bodo povezale s tovrstnimi podjetji, saj bodo v nasprotnem primeru zaostale v razvoju, izgubile del trga ali celo propadle.

Digitalne valute in plačilne mreže se lahko izkažejo tudi kot ena izmed mogočih smeri razvoja za mobilna bančništva v prihodnosti, seveda pod pogojem, da bodo množično sprejete in ustrezno regulirane.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

ARTIO PRINT & DESIGN

Cerkvenjak 13, 2236 Cerkvenjak, Tel: 031 538 000
Storitve tiska po meri sodobnega naročnika Pomislite na naslednje: iščete ponudnika za tisk letakov, brošur ali vizitk, storitev, ki jo v visoko konkurenčnem okolju potrebujemo ... Več
Zlati partner

INFO-KOD d.o.o.

Cesta v Gorice 34a, 1000 Ljubljana, Tel: 01 256 24 99
Skupina INFO-KOD že dvajset let ponuja rešitve na področju avtomatske identifikacije, ki je podlaga za računalniško izmenjavo podatkov. INFO-KOD d.o.o. je eden izmed glavnih distributerjev ... Več

MA-KO d.o.o.

Tovarniška cesta 2b, 5270 Ajdovščina, Tel: 05 368 11 10
Se sprašujete, kako najti najboljšega ponudnika računalniških sistemov in storitev? Kriteriji dolgoletne izkušnje, kakovostne storitve in zadovoljstvo strank takoj obrodijo ... Več
Zlati partner

COLBY d.o.o.

Ob Dravi 6, 2000 Maribor, Tel: 02 330 33 00
Podjetje Colby d.o.o. je bilo ustanovljeno leta 1993. Ukvarja se s prodajo iger za računalnike in igralne konzole. V začetku so prodajali preko pošte, kasneje preko lastne trgovine. ... Več