Računalništvo, telefonija
08.07.2017 09:00
Posodobljeno 7 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Bill Gates je leta 1999 strašljivo natančno napovedal prihodnost tehnologije (1. del)

Bill Gates je leta 1999 strašljivo natančno napovedal prihodnost tehnologije (1. del)
Bill Gates je leta 1999 strašljivo natančno napovedal prihodnost tehnologije (1. del)

Leta 1999 je Bill Gates napisal knjigo z naslovom “Business @ the Speed of Thought”. V tej knjigi je eden najbogatejših ljudi na svetu opisal 15 napovedi, ki so v tistem času zvenele vse prej kot normalne. Danes se je izkazalo, da je Gates v veliki meri imel prav, saj so se njegove napovedi v veliki meri uresničile ali pa se še uresničujejo. V nadaljevanju vam bomo predstavili dotičnih 15 napovedi, ki jih je Gates napovedal pred približno 20-imi leti, da se boste lahko na lastne oči prepričali, kako natančno je Gates napovedal prihodnost.

1. Spletne strani za primerjavo cen

Napoved Billa Gatesa: “Ljudje bodo brez težav primerjali cene izdelkov po različnih spletnih straneh, saj bodo razvite avtomatizirane strani za primerjavo cen. Na tak način bodo ljudje z lahkoto našli najcenejši produkt znotraj različnih področij”.

Kaj vidimo danes? Vsak, ki ima dostop do interneta, lahko z enim klikom dostopa do Googla ali Amazona in na dosegu roke dobi različne cene enakih produktov. Spletne strani kot sta NextTag in PriceGrabber so narejene posebej za ta namen.

2. Mobilne naprave

Napoved Billa Gatesa: “Ljudje bodo s seboj nenehno nosili majhne naprave, ki jim bodo omogočale, da konstantno ostajajo v stiko z drugimi in opravljajo različne elektronske posle ne glede na to, kje se bodo nahajali. S temi napravami bodo lahko preverili novice, rezervirali letalske lete, dobili informacije o finančnih trgih, pravzaprav vse bo možno z eno majhno napravo”.

Kaj vidimo danes? Pametni telefoni, pametne ure itd.

3. Instantno plačevanje in spletno financiranje ter selitev zdravstva na splet

Napoved Billa Gatesa: “Ljudje bodo preko spleta plačevali račune, urejali finance in komunicirali z zdravniki”.

Kaj vidimo danes? Tehnologija do tega trenutka še ni bila zmožna spremeniti zdravstvo v takšni meri kot recimo Uber transportno industrijo, vendar že obstajajo strani kot je ZocDoc, ki močno olajšajo iskanje zdravnika in naročanje na preglede. Razvijajo se številna start-up podjetja kot sta One Medical in Forward, ki skušajo spremeniti koncept zdravniške ordinacije. Na spletu si je dandanes možno med drugim tudi sposoditi denar in zelo enostavno izvesti transakcije preko PayPal-a ali Venma.

4. Osebni asistenti in internet stvari

Napoved Billa Gatesa: “Razvili se bodo osebni kompanjoni. Med seboj bodo sinhronizirali vse naprave na pameten način, ne glede na to ali so te naprave doma ali v službi in jim omogočili izmenjavo podatkov. Naprave bodo avtomatsko pregledovale elektronsko pošto in obvestila ter vam podajale želene informacije. “.

Kaj vidimo danes? Google Now, pametni asistent, je že usmerjen v to smer. Medtem pametne naprave kot je Nest zbirajo podatke dnevnih rutin in avtomatsko prilagajajo temperaturo hiše. Poleg tega že obstajajo naprave, katere upravljamo z glasovnimi ukazi – Amazon Echo in Google Home – in jih lahko prosimo, da nam preberejo elektronsko pošto ali da nas vodijo skozi pripravo naše najljubše jedi.

5. Spletni “monitoring” doma

Napoved Billa Gatesa: “Konstantno snemanje doma bo postalo nekaj povsem vsakdanjega. Tako bomo na daljavo lahko spremljali ali je kdo obiskal našo hišo, ko nas ni doma”.

Kaj vidimo danes? Google je že leta 2014 kupil podjetje Dropcam za več kot 550 milijonov dolarjev. Dropcam se ukvarja s prozvodnjo nadzornih kamer. Vendar to je bil šele začetek. Podjetje Ring vam omogoča, da preko pametne kamere v ključavnici vidite, kdo je pred vašimi vrati. Obstaja že celo kamera imenovana PetCube, ki omogoča, da se igrate z vašim ljubljenčkom na daljavo.


6. Družbeni mediji

Napoved Billa Gatesa: “Osebne spletne stran, preko katerih bomo klepetali z našimi prijatelji in družino, bodo postali nekaj povsem vsakdanjega”.

Kaj vidimo danes? Facebook, največje družbeno omrežje na svetu, uporablja več kot 2 milijarde ljudi. Zakaj? Za to, da vidijo kaj počnejo njihovi prijatelji in da skupaj planirajo dogodke. Poleg Facebooka so tu še Snapchat, Instagram, WhatsApp, Messenger in številni drugi manjši akterji, ki vsak po svoje služi “družbenemu” namenu.

7. Avtomatizirane promocijske ponudbe

Napoved Billa Gatesa: “Programska oprema, ki ve, da ste rezervirali letalsko karto za določeno destinacijo in vam na podlagi teh informacij predlaga aktivnosti v lokalnih krajih. Na tak način prejmete ponudbo za popuste, oglede in razne druge stvari, za katere programska oprema meni, da bi lahko bile zanimive za vas”.

Kaj vidimo danes? Popotovalne spletne strani kot sta Kayak in Expedia ponujajo ponudbe glede na predhodne nakupe. Google in Facebook oglasi zelo natančno targetirajo občinstvo, ki oglase dejansko vidi. Airbnb, ki ljudem ponuja najeme sob in hotelov, začenja ponujati personalizirane pakete, ki so popolnoma prilagojeni posamezniku.


8. Strani, kjer se v živo diskutira o športu

Napoved Billa Gatesa: “Med spremljanjem športnih dogodkov na televiziji, bodo storitve omogočale, da v živo diskutiramo kaj se dogaja, hkrati pa bomo lahko sodelovali v tekmovanjih in glasovanjih o tem, kdo bo zmagal”.

Kaj vidimo danes? Trenutno obstaja kar nekaj družbenih omrežij, ki to omogočajo. Twitter je tukaj zagotovo daleč pred vsemi (nekatere dogodke celo prenašajo v živo).


Za več zanimivih napovedi Billa Gatesa si preberite še drugi del članka.



Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

SINERGISE d.o.o.

Cvetkova ulica 29, 1000 Ljubljana, Tel: 01 320 61 50
Sinergise razvija geografske informacijske sisteme Slovensko podjetje Sinergise je inovativno visokotehnološko podjetje. Ukvarja se z razvojem geografskih informacijskih sistemov ... Več
Bronasti partner

Agencija POTI – Z znanjem do cilja!

Stegne 7, 1000 Ljubljana, Tel: 01 511 39 21
Agencija POTI – Z znanjem do cilja! Agencija POTI, izobraževalna, svetovalna in založniška družba, si je v več kot 20. letih delovanja, pridobila obilico znanja in izkušenj ... Več

eTAROK, MIROSLAV CIGAN s.p.

Ulica Štefana Kovača 2, 9231 Beltinci, Tel: 041 519 443
Računalniška igra za ljubitelje taroka Življenje se je v zadnjem letu preselilo v naše domove, kjer poleg dela iščemo različne vrste razvedrila. Za ljubitelje igre s tarok ... Več

Nova Vizija, informacijski inženiring in svetovanje, d.d.

Celjska cesta 9, 3310 Žalec, Tel: 03 71 21 800
Odločitev, v katero informacijsko tehnologijo bi moralo vlagati vaše podjetje in v katere ne, je težka. Po eni strani želite biti tisti, ki je odgovoren za inovacije in rast ... Več