Računalništvo, telefonija
05.03.2018 21:08

Deli z drugimi:

Share

Bo Alexa prvi univerzalni prevajalnik v realnem času?

Bo Alexa prvi univerzalni prevajalnik v realnem času?
Bo Alexa prvi univerzalni prevajalnik v realnem času?

Amazon (AMZN) si želi Alexo, popularno digitalno asistentko, spremeniti v “real-time” univerzalni prevajalnik. Po pisanju portala Yahoo bi naj tehnološki gigant resno stremel k ustvarjenemu cilju, saj je mnenja, da svet potrebuje takšno napravo. Glede na številne vire, ki so seznanjeni z novico, skupina Alexa znotraj Amazona resno išče nove možnosti, kako digitalnega asistenta narediti uporabne v različnih jezikih in kulturah. Eden od načinov bi naj bil zmožnost Alexe, da prevaja več kot zgolj osnovne fraze in besede, kar je zmožna že sedaj v nemškem, italijanskem, španskem in francoskem jeziku. Amazon si želi Alexo spremeniti v večjezikovnega asistenta, ki uporabniku lahko pomaga praktično v vsaki situaciji. Amazon do tega trenutka še ni komentiral novice.


Si predstavljate osebo iz ZDA, ki ne govori in razume nobenega drugega jezika kot angleščino, na poroki na Japonskem? Ta oseba seveda ne razume in ne govori japonsko, Alexa pa bi ji lahko pomagala pri pogovoru v japonščini. Poleg tega, da bi Alexa prevajala pogovor, bi v svojih “možganih” imel tudi kontekst o strogo formalni kulturi Japoncev, ki so seveda zelo konservativni. To bi upoštevala v svojih prevodih, da Američan ne bi izpadel preveč vsiljivo ali karkoli podobnega. Vzemimo za primer vprašanje o tem, kaj vprašati očeta neveste na poroki na Japonskem: “Alexa, what do I say to the father of the bride at a wedding in Japan?”. Odgovor bi bil precej drugačen od vprašanja: ”What do I say to the master of ceremonies at a wedding in Japan?”. Očetu neveste priteče bolj formalen, spoštljiv nagovor, medtem ko recimo za organizatorja poroke ni tako pomembno, da ohranjamo takšen nivo pogovora.


Spet drugi scenarij bi recimo lahko bil, ko popotnik prvič vstopi v restavracijo v Indiji: “Alexa, I just entered a restaurant in New Delhi. Who should I talk to and what do I say to get a table?”. Torej vprašanje, koga vprašati glede mize in kaj povedati, da to sploh dobiš, je še kako pomembno kajne? Vidimo lahko, kako pomembno bi bilo za uporabnike Alexe in Amazon na splošno, če bi njihov digitalni asistent bil zmožen pomagati v takšnih in podobnih situacijah. Multikulturnost je danes prisotna že na vsakem koraku in dotična novost ima za Alexo velik potencial.

Velik potencial in hkrati visoke ambicije za Alexo

Viri so za Yahoo med drugim izbrskali tudi to, da naj bi Amazon skušal spraviti Alexo do te točke, da bi bila sposobna prevajati jezike preko katerekoli naprave “on-the-fly”. Povedano z drugimi besedami, Alexa bi lahko nekoč bila sposobna prevajati kaj govori oče neveste na poroki na Japonskem v uporabnikov materni jezik v realnem času. Še eno stopničko višje pa bi Alexa dosegla, če bi lahko prevajala pogovor, v katerem sodelujejo ljudje iz različnih kultur, vsak v svojem jeziku. Si predstavljate danes, da se pogovarjate z nekom, ki govori samo francosko, potem drugi samo češko in tretji hrvaško? Verjetno bi težko našli skupen jezik kajne?

Predstavljena ideja niti ni tako veliko presenenčenje, kajti Amazon, z Jeffom Bezosom na čelu, je že kar nekaj časa nazaj dejal, da si želi Alexo spremeniti v “Star Trek” super računalnik, ki je sposobne procesirati vse informacije, pomagati v vseh situacijah in najti odgovor na vsa vprašanja – vse to zgolj z glasovnim upravljanjem. Veliko je že bilo povedanega o t. i. “univerzalnih prevajalnikih”, ki pa do danes še niso zaživeli v takšni obliki kot si uporabniki to želimo in predstavljamo.


“Za uresničitev vizije potrebujemo kar nekaj stvari: dostop do naprave povsod, možnost komunikacije brez kakršnihkoli omejitev v prostoru, sposobnost naprave, da dela vse kar si mi predstavljamo, da delajo inteligentni asistenti, vse to pa mora potekati na zelo pogovorni ravni”, pravi Amazonov podpredsednik Alexe, Al Lindsey.


Verjeli ali ne, Amazon je že zelo dobro na poti do uresničitve zgoraj predstavljene vizije. Na destine milijonov naprav je že bilo prodanih, od kar je na trg prišel prvi Echo zvočnik leta 2014. Po podatkih eMarketer-ja bo Amazon Echo predstavljal kar 67,9% vseg glasovnih zvočnikov na trgu v letu 2018. Če bi Amazon bil dejansko prvi, ki bi omogočil univerzalno prevajanje jezikov, bi to pomenilo ogromno konkurenčno prednost.


Dirka na področju prevajanja jezikov

Če in ko bo Amazon dejansko vzpostavil orode univerzalnega prevajanja jezikov pri Alexi, bo vstopil na področje kjer so podjetja kot sta Google (GOOG, GOOGL) in Samsung že sicer poizkušala, vendar končala z mešanimi rezultati. Oktobra lani je Google dvignil veliko prahu, ko je naznanil, da lahko njegovi Google Pixel Buds, s pomočjo asistenta Google Assistant, prevajajo do 40 jezikov v realnem času. V resnici je rezultat bil precej slabši kot ga je Google reklamiral.


Samsungov asistent Bixby je dosegel boljše rezultate: s pomočjo navidezne resničnosti prevaja tekst v več kot 100 jezikih v realnem času, vendar za zdaj še ni sposoben prevajti dejanskih pogovorov, ki se dogajajo v realnem času. Da ne pozabimo še na Applovo Siri in Microsoftovo Cortano, ki pa za zdaj nista konkurenčni prej omenjenim akterjem.Oba sta za zdaj sposobna prevajati besede in fraze iz angleščine v manj kot 10 jezikov, prav tako pa ni znana natančnost teh prevodov.



Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

SOPHOS d.o.o.

Germova ulica 9, 8000 Novo mesto, Tel: 07 393 56 00
Podjetje Sophos je sinonim za zagotavljanje IT varnosti in varovanje podatkov za podjetja. Danes njihovi izdelki varujejo več kot 240.000 podjetij in 100 milijonov uporabnikov. Zaupajo ... Več
Zlati partner

SMART COM d.o.o.

Brnčičeva ulica 45, 1000 Ljubljana, Tel: 01 5611 606
Smart Com udejanja vaše vizije Težko je slediti razvoju informacijskega sveta. Rešimo en problem in že se pojavita dva nova. Kako ohraniti stik z razvojem tehnologije? Odgovor na ... Več
Bronasti partner

openIT d.o.o.

Dimičeva ulica 13, 1000 Ljubljana, Tel: 01 589 81 89
OpenIT od leta 2012 izvaja poslovna izobraževanja s področja digitalnega marketinga, računovodstva, upravljanja s človeškimi viri (HR), prodaje, prava, financ, time managementa ... Več
Zlati partner

INSIS d.o.o.

Erjavčeva ulica 18, 5000 Nova Gorica, Tel: 041 938 792
Podjetje Insis, d. o. o., se s spletno prodajo ukvarja že od leta 2009. Ekipa spletne trgovine PoceniPC.com vestno skrbi za svoje kupce. Najbolj so veseli vašega zadovoljstva, zato ... Več