Računalništvo, telefonija
16.07.2016 09:21

Deli z drugimi:

Share

Bo Google sedaj kaznovan še zaradi Androida?

Google bo moral septembra evropskim komisarjem pojasniti, zakaj s prednameščenimi aplikacijami na Androidu ovira konkurenco!
Google bo moral septembra evropskim komisarjem pojasniti, zakaj s prednameščenimi aplikacijami na Androidu ovira konkurenco!

Konec letošnjega aprila je Evropska komisija podjetju Google poslala obvestilo o ugotovljenih dejstvih v povezavi z mobilnim operacijskim sistemom Android in prednameščenimi aplikacijami. S tem se je uradno začela preiskava suma, da podjetje Google na evropskem trgu na področju mobilne telefonije vidno zlorablja svoj prevladujoči položaj, s čimer naj bi zaviralo konkurenco in v končni fazi škodovalo potrošnikom. Postopek se nanaša na prednameščene aplikacije v mobilnem operacijskem sistemu Android, saj je podjetje Google prisililo proizvajalce mobilnih naprav in mobilne operaterje k nameščanju njegovih mobilnih aplikacij, kot so Chrome, Gmail, Drive, Hangouts in drugih.

Čeprav naj bi Google o morebitnem izkoriščanju monopola mobilnega operacijskega sistema Android odgovarjal že 27. julija letos, se je Evropska komisija odločila, da mu rok podaljša do 7. septembra. Računalniški gigant naj bi za pripravo obrambe namreč potreboval nekoliko več časa, saj je podatkov za analizo ogromno. Pri podjetju Google se zavedajo, da jih bo v primeru obtožbe doletela visoka denarna kazen in celo omejitev poslovanja na evropskem trgu.

Če bodo komisarji med postopkom ugotovili, da je podjetje Google pri Androidu kršilo proti-monopolno zakonodajo, bo računalniškega giganta namreč lahko doletela visoka denarna kazen. V najslabšem primeru bo moralo podjetje Google plačati kazen v višini kar preračunanih 6,7 milijard evrov oziroma 10 odstotkov prihodkov na letni ravni.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

Računalniški muzej

Celovška cesta 111, 1000 Ljubljana,
Že od leta 2004 si jemljemo za svoje osnovno poslanstvo opominjanje na informacijsko dediščino. Kot kulturna ustanova s sedežem v Ljubljani, se posvečamo zbiranju, ohranjanju ... Več
Zlati partner

AGENCIJA ODMEV

Gregorčičeva ulica 3, 1000 Ljubljana,

MAJ.universe

Čopova ulica 6, 3310 Žalec, Tel: 041 430 248
MAJ.universe je Majino vesolje MAJ.universe je Majino vesolje, ki ga želi deliti z vami. Maja Horvat je številne izkušnje v novinarstvu, odnosih z javnostjo, organizaciji ... Več

Apogej Tech, d. o. o.

Špindlerjeva 22 , 2250 Ptuj, Tel: 041 739 655
Težko je doumeti razsežnost informacijske tehnologije in njenega vpliva na poslovno in zasebno sfero. Uporablja se praktično povsod, od običajne elektronike (tablice, računalniki, ... Več