Računalništvo, telefonija
14.06.2011 15:47

Deli z drugimi:

Share

Bomo plačevali nadomestilo za spletno piratstvo?

Zakaj bi plačevali za programske izdelke, s katerimi ne moremo prosto razpolagati?
Zakaj bi plačevali za programske izdelke, s katerimi ne moremo prosto razpolagati?

V Sloveniji smo konec leta 2006 dobili Uredbo o zneskih nadomestil za privatno ali drugo lastno reproduciranje. Tu dejansko gre za zaračunavanje nadomestil za hipotetično kršitev avtorskih pravic in to neposredno na nosilcih podatkov. S to uredbo, ki jo je takrat predlagal Urad za intelektualno lastnino, so se v Sloveniji tako rekoč čez noč podražili optični pogoni, trdi diski in predvajalniki glasbe. Sedaj je na vrsti internet.

Pred kratkim so namreč udeleženci konference World Copyright Summit razpravljali o upravljanju oziroma varovanju avtorskih pravic na svetovnem spletu. Ker je na internetu varovanje avtorskih pravic praktično nemogoče, so organizacije za kolektivno upravljanje avtorskih pravic ugotovile, da bi nadomestilo za kršitev avtorskih pravic lahko prevalile kar na ponudnike dostopa do svetovnega spleta. Ti naj bi namreč imeli od spletnega piratstva največ koristi (beri dobička), saj svojim naročnikom tržijo širokopasovni internet, ki ga potem ti v večji meri koristijo za nezakonito izmenjavo datotek preko torrent omrežij. To vključuje tudi poslušanje avtorsko zaščitene glasbe in predvajanje videposnetkov na portalih, kot je na primer YouTube.

Organizacije za kolektivno upravljanje avtorskih pravic se bodo v prihodnjih mesecih poskušale z evropskimi ponudniki dostopa do svetovnega spleta dogovoriti o višini nadomestila za hipotetično kršitev avtorskih pravic na svetovnem spletu. Če ti pogovori ne bodo obrodili želenih sadov, se bo vmes umešala Evropska komisija. Ta namreč že pripravlja strategijo Evropske unije o pravicah intelektualne lastnine. Osnutek strategije naj bi bil pripravljen že naslednjo pomlad. V njej naj bi bil celo predlog direktive, ki bi na vseevropski ravni uzakonila obveznost ponudnikov dostopa do interneta, da plačujejo nadomestilo za hipotetično kršitev avtorskih pravic na svetovnem spletu organizacijam za kolektivno upravljanje avtorskih pravic. Če bo do uvedbe te »dajatve« dejansko prišlo, bodo ponudniki dostopa do interneta ta strošek zagotovo prelevili na svoje naročnike. Na ta način dodo ponudniki še vedno kovali visoke dobičke, medtem ko bomo mi plačevali občutno dražji internet. Tako kot v primeru dajatev na optične nosilce podatkov.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

TISKARNA SILVECO

PE Stegne, Stegne 3, 1000 Ljubljana, Tel: 031 707 667
Ali iščete način za preboj komunikacijske ovire med vami in vašimi potencialnimi strankami ali partnerji? V današnji digitalni dobi je trg enostavno prenasičen s spletnimi oglasi ... Več
Srebrni partner

IPM Skupina, Holding d.o.o.

Dunajska cesta 106, 1000 Ljubljana,
Zlati partner

DOMINATUS d.o.o.

Ob potoku 40, 1000 Ljubljana, Tel: 041 225 685
Danes je za posel ključno, da vašo spletno stran najde Googlov iskalnik, saj velika večina informacije poišče prav s pomočjo Googlovega iskalnika. Zato je ključnega pomena, da ... Več

PRIMO TELEFONIJA d.o.o.

Šmartinska cesta 106, 1000 Ljubljana, Tel: 07 490 14 50