Računalništvo, telefonija
26.07.2010 14:27
Posodobljeno 14 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Brezžično internetno celično omrežje v Laškem

V projektu je bila uporabljena strojna oprema podjetja Tropos.
V projektu je bila uporabljena strojna oprema podjetja Tropos.

Občina Laško je v sodelovanju z i-Rose d.o.o. opremila mestno središče Laškega z brezžičnim internetnim celičnim omrežjem (Mesh Network), ki predstavlja tehnološko najnaprednejšo generacijo brezžičnih omrežij in je eden prvih projektov takšne vrste v Sloveniji.

Mesh omrežje je omrežje v pravem pomenu besede in se razlikuje od sistema individualnih dostopkovnih točk (hotspots), ki je že v uporabi v nekaterih mestih. Mesh omrežje predstavlja osnovno komunikacijsko infrastrukturo, ki bo poleg omogočanja brezplačnega interneta lahko služila podpori javnih služb in gospodarstvu.

V tujini se mesh omrežja uporabljajo za zajemanje podatkov različnih sredstev na terenu (popisi števcev za vodo, plin, elektriko … ), pri postavitvah inteligentnih prometnih sistemov, podpori delu na terenu, vzpostavitvi video nadzornih sistemov ter pri industrijskih rešitvah (upravljanje velikih sistemov, kot so plinovodi, naftovodi, električna omrežja, pristanišča …).

Projekt je bil sestavljen iz dveh delov, in sicer vzpostavitve brezžičnega celičnega omrežja ter priprave spletnega portala, ki se pojavi kot vstopna stran ob prijavi na omrežje. V njem je bila uporabljena strojna oprema enega izmed vodilnih svetovnih proizvajalcev brezžične opremeTropos. Trenutno je po mestu razporejenih 7 usmerjevalnikov (routerjev).

Wi-Fi Laško je brezžično širokopasovno omrežje WLAN tipa IEEE 802.11 g/b/n., ki ga Občina Laško nudi kot dopolnilo turistični dejavnosti, gospodarstvu in javnim službam. Trenutno je z omrežjem pokrit večji del mestnega središča, kjer se lahko z ustreznimi prenosnimi računalniki, dlančniki in mobilnimi telefoni uporabniki prijavijo v omrežje.

Wi-Fi Laško nudi dve vrsti storitev:

– dostop do internetnega omrežja prebivalcem, turistom, popotnikom (brezplačni dostop do svetovnega spleta je časovno omejen na 1 uro dnevno, neomejeno pa je mogoče dostopati do vsebin portalov wifi.lasko.si, www.lasko.si in www.stik-lasko.si.

– vstopni portal wifi.lasko.si z osnovnimi informacijami o prireditvah, projektih ter ostalih javno pomembnih novicah v Občini Laško in krajevnih skupnostih, vse pomembnejše telefonske številke (policija, zdravstveni dom, gasilci, taxi službe … )

Vstopni portal Wi-Fi Laško je dopolnilo obstoječemu spletnemu portalu www.lasko.si in je prilagojen prevladujočim značilnostim mobilnih naprav. Na spletnem portalu wifi.lasko.si najdemo vse novice in obvestila s strani občinske uprave, kakor tudi vse novice o ostalem dogajanju in prireditvah v Občini Laško in njenih lokalnih skupnostih ter vse osnovne turistične informacije (pomembni kontakti … ).

Občina Laško je naredila pomemben korak v zagotavljanju informacijske infrastrukture. S postavitvijo »Mesh« brezžičnega omrežja je v prvi vrsti omogočen brezžični internetni dostop turistom, popotnikom, občanom, hkrati pa predstavlja temelj za nadaljni razvoj storitev, ki jih omogoča celično omrežje: upravljanje sredstev, dopolnilo komunikacijski infrastrukturi javnih služb, zajem podatkov …


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

SOPHOS d.o.o.

Germova ulica 9, 8000 Novo mesto, Tel: 07 393 56 00
Podjetje Sophos je sinonim za zagotavljanje IT varnosti in varovanje podatkov za podjetja. Danes njihovi izdelki varujejo več kot 240.000 podjetij in 100 milijonov uporabnikov. Zaupajo ... Več
Zlati partner

CEWE Magyarország Kft.

Béke utca 21-29, , Tel: 08 205 91 91
Čeprav živimo v digitalni dobi in skorajda vsak podatek arhiviramo v digitalnem arhivu, so fotografije redka izjema. Vse več fotografij je zajetih s pomočjo pametnih telefonov, ... Več

noviSplet, ATRIBUT d.o.o.

Verovškova ulica 55, 1000 Ljubljana, Tel: 01 565 32 61
Agencija za spletne storitve noviSplet Spletna agencija noviSplet deluje od leta 2004. Izdelala je že več kot 1000 spletnih mest. Na področju izdelave spletnih strani spada med ... Več
Srebrni partner

STROMBOLI d.o.o.

Cesta komandanta Staneta 4a, 1215 Medvode, Tel: 01 620 88 00
Revija Računalniške novice spada med najbolj uveljavljene medije s področja informacijskih tehnologij. Ponuja kakovostno vsebino za nizko ceno, namenjena pa je predvsem objavi novosti ... Več