Računalništvo, telefonija
04.02.2013 17:04
Posodobljeno 11 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Brezžično omrežje bo pokrilo vso Ljubljano – WiFreeLjubljana

Tudi Prešernov trg bo po novem on-line.
Tudi Prešernov trg bo po novem on-line.

Danes so v Ljubljani uradno zagnali prvo fazo brezžičnega širokopasovnega omrežja Wi-Fi, ki so ga poimenovali WiFreeLjubljana. Prva faza sistema vključuje osemdeset dostopnih točk, ki z brezžičnim signalom pokrivajo dele širšega mestnega območja. Brezžično omrežje je na voljo Ljubljančanom in obiskovalcem Ljubljane, hkrati pa tudi podjetjem pod okriljem MOL. Uporaba brezžičnega omrežja je eno uro na dan brezplačna.

WiFreeLjubljana je na voljo tudi za turiste, ki bodo imeli z nakupom Turistične kartice Ljubljana neomejen brezžični dostop v času veljavnosti kartice. Za vse ostale bo po izteku prve, brezplačne ure dostopa možen nakup Wi-Free kode za en dan, teden ali mesec preko Monete ali kreditne kartice.

V prvi fazi so z 81 dostopnimi točkami pokrili središče Ljubljane, od Stare Ljubljane pod Gradom s Prešernovim in Kongresnim trgom, do Križank in Gradišča z Aškerčevo cesto na jugu, do Tivolske ceste na zahodu, Ajdovščine in Železniške postaje na severu in nazaj na vzhodu po Resljevi cesti do Zmajskega mosta in Krekovega trga pod Gradom.

Ko bo vreme omogočalo dela, se bo omrežje z vsakim dnem širilo navzven in po načrtih do jeseni pokrilo celotno območje do obvoznice, z izjemo večjih zelenih površin. Hitrost prenosa podatkov po posameznem uporabniku je pri brezplačnem dostopu omejena na 512 kbit/s, pri plačljivem dostopu pa ni omejena.

Gospod Vasja Butina, vodja projekta WiFreeLjubljana, je projekt izčrpno in natančno predstavil: »Skupno bo pod brezžičnim internetnim oblakom 80–90 % vseh mestnih površin, v letu 2014 pa bo dograjeno še ostalo omrežje v strnjenih predelih mesta izven avtocestnega obroča,« je dejal. »To bo Ljubljano s 1430 dostopnimi točkami uvrstilo med mesta z največjim mestnim brezžičnim omrežjem,« je še dodal g. Butina.

Projekt, ki je med prvimi te vrste na svetu in je ocenjen na okrog 10 milijonov evrov, je v javno zasebnem partnerstvu z družbama Telekom Slovenija d. d. in NIL d. o. o. zgradila in v uporabo predala Mestna občina Ljubljana. Partnerstvo je sklenjeno za deset let in predstavlja največji IKT projekt v zgodovini mesta Ljubljane.

Od projekta si velike koristi obeta tudi partner Telekom Slovenije. Mag. Rudolf Skobe, predsednik uprave Telekoma, je ob tej priložnosti med drugim dejal: »Telekom Slovenije si od tega projekta obeta velik monetarni potencial, saj bo omogočal platformo za trženje Telekomovih storitev. Za naročnike Telekomovih storitev bo dostop do vključno 30. aprila v celoti brezplačen. Uporabnikom bo omogočal uživanje v Telekomovih medijskih storitvah,« je o storitvi povedal Skobe. O sami naložbi pa: »Za Telekom je naložba v WiFreeLjubljana relativno investicijsko zahtevna in obsega več kot 10 milijonov evrov. Računamo, da se nam bo investicija povrnila v sedmih letih,« je še dodal.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

UL FRI

Večna pot 113, 1000 Ljubljana, Tel: 01 479 81 03
Spoznali smo že, da so računalniki neverjetni stroji, za katere se zdi, da ni meja, da so sposobni narediti vse, kar si človek zamisli in tudi tisto, kar si danes večina ljudi še ... Več

NGN MEDIA

Ulica 15. maja 10b, 6000 Koper/capodistria, Tel: 041 694 668
Ste na spletu? Če niste, ne obstajate. To je resnica digitalne dobe. Potrošniki iščejo najhitrejšo pot do izdelka ali storitve. Na vas je, da jim to omogočite, bodisi prek spletne ... Več
Zlati partner

DOMINATUS d.o.o.

Ob potoku 40, 1000 Ljubljana, Tel: 041 225 685
Danes je za posel ključno, da vašo spletno stran najde Googlov iskalnik, saj velika večina informacije poišče prav s pomočjo Googlovega iskalnika. Zato je ključnega pomena, da ... Več

OBLIKOVANJE.COM

Slovenska ulica 25, 9000 Murska Sobota, Tel: 02 522 14 21
Podjetje Oblikovanje.com je v slovenskem računalniškem prostoru prisotno že od samega začetka. Z več kot 20 leti izkušenj ter s strategijo kakovostnega poslovanja in storitev ... Več