Računalništvo, telefonija
10.12.2019 09:00

Deli z drugimi:

Share

CES 2020: Kaj lahko pričakujemo od največjega tehnološkega dogodka na svetu?

CES 2020: Kaj lahko pričakujemo od največjega tehnološkega dogodka na svetu?
CES 2020: Kaj lahko pričakujemo od največjega tehnološkega dogodka na svetu?

Pripravite se, CES 2020 je pred vrati in vedno, ko govorimo o največjem tehnološkem dogodku leta, se svet tehnologije malo spremeni. Vsi tisti, ki vas zanima, kaj imajo za ponuditi veliki tehnološki igralci, spremljajte naše novice o CES-u 2020. Pa naj bo to 5G telefonija, prosojna Ultra-HD televizija, osebni dron, ki vas lahko prevaža, ali nekaj popolnoma nepričakovanega, kot je robotski pes.


Torej, kaj lahko pričakujemo od težko pričakovanega CES 2020) »Consumer Technology Association (CTA)«, organizatorji prihajajoče izdaje napovedujejo fokus na potovanjih in turizmu, podatkovni analitiki in izboljševanju uporabniške izkušnje. Poleg tega pa lahko pričakujemo klasične tematike, kot so televizija, zvočniki, slušalke, prenosniki in telefoni – med katerimi bodo številni optimizirani za 5G/8K revolucijo.


CES na vsako leto ponudi številne zanimive produkte, vendar pa se vedno dotakne tudi bolj perečih problemov. Letos sta v planu tematiki digitalnega zdravje in osebnih podatkov, kateri v sklopu različnih industrij predstavljata pomembne teme.


Ne glede na to, katera tehnologija je vaša najljubša, CES za vsakogar nudi nove in zanimive stvari. Torej od strogo poslovnih rešitev, trendov v prihodnosti, ali pa bolj vsakdanjih inovacij, CES pripravlja zanimivi program. Kaj konkretno pričakujemo?


Kdaj je CES 2020?

Uradni datum začetka CES-a 2020 je torek, 7. januar, dogodek pa traja vse do petka, 10. januarja 2020. Ne glede na to bodo mediji na »kraju zločina« že nekaj dni pred uradnim začetkom, saj podjetja pripravljajo novinarske konference. Trenutno so svoje potrdili Sony, Samsung, LG in nekaj drugih proizvajalcev.


Kot je zdaj že v navadi, se največji dogodki po posameznih podjetjih dogajajo v ponedeljek, ko bodo svoje »interne« dogodke izvedli LG, Samsung in Sony.


O kako velikem dogodku govorimo in kje se odvija?

CES je eden največjih dogodkov, ki jih gosti Las Vegas, saj zavzame dobršen del mesta. Če smo čisto natančni, govorimo o sejemskih prostorih med naslednjimi dobro znanimi lokacijami: Las Vegas Convention Center, The Sands, Mandalay Bay in The Venetian.


Nekaj zanimivih podatkov: CES vsako leto zavzame okrog 160.000 hotelskih sob, dogodka pa se udeleži približno 180.000 obiskovalcev. Po pričakovanjih se te številke hitro polnijo, hoteli se napolnijo v nekaj dneh, ceste po Las Vegasu pa v teh dneh praktično niso uporabne zaradi gneče. Organizatorji CTA ravno zato organizirajo brezplačne prevoze do vseh večjih hotelov in prizorišč sejma.


Katera podjetja pridejo na CES 2020?

Praktično vsa večja tehnološka podjetja, razen Appla. (celoten seznam podjetij lahko najdete na tej povezavi: CES 2020 ). Med potrjenimi podjetji najdemo tudi Amazon, Canon, Facebook, Intel, LG, Lenovo, Microsoft, MSI, Nikon, Samsung, Sony še veliko drugih.


Pomembno je izpostaviti, da vsa podjetja ne pridejo, da bi predstavila svoje nove produkte. Večina podjetij se dogodka udeleži izključno za sklepanje novih poslovnih dogovorov, medtem ko so spet druga podjetja, ki zgolj zbirajo povratne informacije obiskovalcev. Ne glede na to lahko še vedno pričakujemo veliko novih produktov, ki jih lahko pričakujemo iz različnih kategorij.


CES 2020: trendi in napovedi

Za spletni portal TechRadar so organizatorji CES-a, CTA, izpostavili nekaj trendov, ki bodo na dogodku odigrali glavno vlogo. Na seznamu trendov najdemo transport in turizem (med glavnimi so prvič v zgodovini CES-a predstavniki podjetja Delta Airlines), podatkovno analitiko in zasebnost, digitalno zdravje, globalno tekmo za 5G tehnologijo, umetno inteligenco in seveda 8K ekrane.


AMD – CES 2020

Termin dogodka: ponedeljek, 6. januar

Od AMD-ja za naslednje leto pričakujemo »high-end« grafično procesno enoto – mogoče jim bo uspelo že do CES-a 2020. V zadnjih nekaj letih je AMD na oder stopil v ponedeljek, kar pomeni, da tudi za letos lahko pričakujemo nekaj podobnega. Lansko leto je AMD predstavil svojo prvo 7-nanometrsko GPU, the Radeon VII, torej lahko tudi letos pričakujemo zanimive novosti.


LG – CES 2020

Termin dogodka: ponedeljek, 6. januar

Tako kot Samsungove, tudi LG-jeve napovedi ni pretežko napovedati – po vsej verjetnosti lahko pričakujemo predstavitev nove serije OLED televizije, poleg tega pa čakamo na posodobljeno verzijo lanskoletne zložljive OLED televizije. Če smo že pri televizijah, ki si jih ne moremo privoščiti, bo CES 2020 verjetno tudi mesto, kjer bo LG prvič predstavil prosojno OLED televizijo oz. njen prototip, katerega je lansko leto pokazala zgolj za zaprtimi vrati.


LG izkoristi CES med drugim tudi za to, da predstavi novo linijo naprav, med katerimi najdemo pametni pralne stroje in sušilne aparate, potem pa še zanimive »gadgete«, kot so osvežilci zraka in robotski sesalniki. Lansko leto smo spoznali sistem za varjenje piva in pa pametni sistem za čiščenje oblek.


CES je poleg vsega tudi dobra priložnost za LG, da predstavi svoje »mid-range« pametne telefone. Lansko leto smo dobili model LG V40 ThinQ, medtem ko smo leta 2017 dobili Stylus 3. Letos ne pričakujemo nekih večjih modelov s strani LG-ja.


Intel – CES 2020

Termin dogodka: ponedeljek, 6. januar

Lansko leto je za Intel CES bil resnično velik dogodek. Podjetje je v svoji predstavitvi prvič predstavilo 10nm Ice Lake procesorje, ki bazirajo na »Sunny Cove« arhitekturi – uspeli so celo pokazati, kako novi čip poganja prenosnik, kar je redkost, ko govorimo o predstavitvah procesorjev.


Novi Intelovi procesorji ciljajo na poganjanje modernih računalnikov, medtem ko Intelov novi projekt, Project Athena cilja na mobilno računalništvo. Trgu, kjer sodelujejo s proizvajalci Huawei, Asus in Lenovo, želijo ponuditi strojno opremo, ki je tanjša in lažja za nove serije telefonov. Intel je med drugim naznanil šest dodatnih procesorjev 9. generacije, od Core i3 do Core i9, s čimer je poskrbel za enega največjih izidov podjetja do zdaj.

Letos od CES-a pričakujemo debi dolgo časa pričakovanega GPU-ja, katerega zametke smo letos videli na GDC-ju 2019. Poleg tega pa bi Intel znal presenetiti z novim 10 nm procesorjem, ki so vedno bolj prisotni na trgu.


Nvidia – CES 2020

Zdaj, ko jo je javnost že spoznala, pričakujemo novo Nvidia Shield. CES je zagotovo dobra priložnost, da se tovrstna zadeva predstavi širši javnosti tudi uradno.


Lansko leto je Nvidia razkrila grafično kartico GeForce RTX Mobility, poleg tega pa RTX 2080 in nekaj ostalih grafičnih kartic, usmerjenih v »gaming« prenosnike. Bo CES 2020 postregel s podobno ponudbo? Za odgovor na to vprašanje bomo morali še počakati.


Samsung -CES 2020

CES je za Samsung vedno pomemben dogodek. Je mesto, kjer podjetje predstavi nove QLED televizije, koncepte ekranov in številne druge posebne inovacije. Lansko leto je Samsung predstavil novo televizijo The Wall in operacijski sistem Tizen, ki med drugim podpira Apple TV. Letos od Samsunga pričakujemo QLED televizijo brez robov.


Kar se tiče računalništva, je Samsung predstavil Notebook Flash in Notebook 9 Pro, letos pa bi lahko dobili posodobitve. Poleg vsega naštetega bi Samsung znal presenetiti na področju monitorjev in diskov.


Sony – CES 2020

Termin dogodka: ponedeljek, 6. januar

Sony lani ni ravno blestel na CES-u, kajti ni imel veliko novih produktov. Kljub temu pa je predstavil novo televizijo Master Series Z9G TV in tehnologijo 360 Reality Audio. Po vsej verjetnosti bomo ravno zato dobili toliko več novosti letos, saj računamo na nove televizije v serijah: 950, 850, Z- in A- ter nove zvočne sisteme 2.1 Dolby Atmos.


Če se nekoliko odmaknemo od AV prostora, bo Sony po vsej verjetnosti ponudil nekaj novosti na področju konzole PS5 in govoril o novostih glede virtualne resničnosti. Glede na predhodne nastope na CES-u ne pričakujemo izid nove konzole, bi pa Sony znal nameniti temu področju precej časa.


Prijavi napako v članku


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Bronasti partner

E-MISIJA d.o.o.

Ljubljanska cesta 21d, 1241 Kamnik, Tel: 01 830 35 32
V E-MISIJI d.o.o. so v tridesetih letih svojega obstoja dokazali, da sodijo v sam vrh slovenske računalniške scene. Ne samo, da za njimi stoji več kot 20.000 zadovoljnih strank, ... Več

UV LED TISKALNIK

Brezje pri Dobrovi 74b, 1356 Dobrova, Tel: 041 735 643
Tisk Tavčar Tisk Tavčar d.o.o. je v osnovi družinsko podjetje z 20-leti grafičnih izkušenj, pa tudi strojništvo in elektronika jim nista tuja.Predstavljajo vam UV LED tiskalnik, ... Več

COPIGRAF FAGANELJ d.o.o.

Ulica tolminskih puntarjev 4, 5000 Nova Gorica, Tel: 05 333 34 56
V digitalnem svetu se poraja pomembno vprašanje. Je digitalna prisotnost vse, kar potrebuje podjetje? Je digitalna identiteta dovolj za krepitev prepoznavnosti blagovne znamke? Ne, ... Več
Zlati partner

SAMSUNG GmbH, podružnica v Ljubljani

Letališka cesta 29a, 1000 Ljubljana, Tel: +386 80 697 267
Samsung Electronics Co. je vodilni tehnološki gigant, ki navdihuje svet ter oblikuje prihodnost s prodornimi zamislimi in tehnologijami. Njihova poslovna filozofija, ki temelji na ... Več