Računalništvo, telefonija
15.01.2020 12:00
Posodobljeno 4 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

CES 2020: To so trendi mobilne telefonije, ki jih napoveduje največji tehnološki dogodek

CES 2020: To so trendi mobilne telefonije, ki jih napoveduje največji tehnološki dogodek
CES 2020: To so trendi mobilne telefonije, ki jih napoveduje največji tehnološki dogodek

Največji letni tehnološki dogodek CES je odlična priložnost in dobra odskočna deska za najbolj vznemirljivo, futuristično tehnologijo, ki si jo proizvajalci sploh lahko zamislijo. Kljub temu pa telefoni po navadi niso ravno del te enačbe. Proizvajalci pametnih telefonov najnovejše lastnosti in inovacije raje prihranijo za Mobile World Congress, ki pa je največji dogodek na področju mobilne telefonije – letos bo potekal med 24. in 27. februarjem v Barceloni.


Kakorkoli že, to še ne pomeni, da CES letos ni pripravil nekaj zanimivih predstavitev na področju mobilne tehnologije. Telefoni, ki smo jih imeli priložnost spoznati, nakazujejo na pomembne trende, ki bodo ne samo v letošnjem, temveč tudi v naslednjem letu krojili situacijo na trgu mobilne telefonije.


Prihajajo cenejši upogljivi telefoni

Motorola Razr stane $1,500. Galaxy Fold $2,000. Huawei Mate X stane $2,400. Za upogljive telefone nikakor ne moremo trditi, da so poceni. Vsekakor pa lahko trdimo, da so upogljivi telefoni kategorija telefonov, ki je po dolgem času prevetrila sicer dokaj statičen svet telefon, s tem, da je prepolovila ekran. Visoki stroški razvoja in raziskav, poleg tega pa novih tehnik proizvodnje, posledično pomenijo, da so prvi upogljivi modeli naprav tudi dva-krat dražji od svojih 4G modelov. K ceni pa morda prispeva še »ekskluzivnost«, kajti v tem trenutno lahko povemo, da je imeti upogljivi telefon privilegij.


Proizvajalci se zavedajo, da visoke cene upogljivih naprav pomenijo, da bodo tovrstne naprave kupili le redki. Nižje cene bodo prinesle več povpraševanja in zanimanja, kar je za upogljive telefone ključno, če se želijo ohraniti na trgu.


Na letošnjem CES-u je TCL predstavil delujoči prototip upogljivega telefona, ki stane manj kot Motorola Razr. Opremljen je s 7,2-inčnim ekranom, tremi zadnjimi kamerami, omogočal pa bo tudi 5G omrežje. Poleg tega smo se naučili še, da bi lahko Samsungov naslednji upogljivi telefon, ki naj bi stal »zgolj« $850, nosil ime Galaxy Bloom.


Cene 5G telefonov že padajo

5G telefoni so cenovno nekoliko dostopnejši od upogljivih, vendar še vedno stanejo več, kot 4G naprave z istimi specifikacijami. Isto pravilo velja za hitrejšo, 5G podatkovno tehnologijo – cenejše 5G opcije bodo pritegnile večje število ljudi. Za proizvajalce seveda to pomeni višje hitrosti prenosa podatkov in posledično večji dobiček.


Za kupce ta dobiček ne pomeni nič, je pa lepo, da imamo na voljo cenovno dostopnejše načine, kako priti do 5G tehnologije. Napovedi kažejo, da naj bi nekateri ponudniki pripravljali zanimive ponudbe: TCL Pro 5G za manj kot $500, CoolPad Legacy za $400 in Verizon, ki za letošnje leto načrtuje prodajo 20 5G telefonov, med katerimi bi naj nekateri stali manj kot $600. Če to primerjamo s $1,300 Galaxy Note 10 5G modelom, lahko hitro ugotovimo, da so to zelo ugodne ponudbe kajne? Ne smemo pa pozabiti na kompenzacijo pri specifikacijah in lastnostih.


Kamere še naprej ostajajo pomemben element dizajna

Tehnologija kamer je že od nekdaj zelo pomemben element telefonov, v zadnjem času pa se zdi, da je še bolj pomembna postavitev in sam dizajn kamer. Nekatere raziskave kažejo, da je ravno to odločilno pri izbiri določenega modela.


Tako Galaxy Note 10 Lite kot Galaxy S10 Lite imata kvadratno in pravokotno črno komponento kamer, zelo podobno Googlovemu Pixel 4. Analitike menijo, da se Samsung počasi premika v smer Apple oz. iPhona 11 – opremljen je z velikim odsekom za zadnje leče, kar ga dela prepoznavnega že od daleč.


»Gaming« telefoni še naprej gradijo novo nišo

Telefoni, ki so namenjeni posebej za »gamerje«, si počasi in vztrajno gradijo nišo znotraj trga pametnih telefonov. 5G tehnologija ima za celotno industrijo »gaminga« velik vpliv, saj omogoča boljšo grafiko in hitrejši prenos podatkov, kar pomeni igranje bolj zahtevni iger ob isti kvaliteti, kot do zdaj.


Tudi procesorji nastajajo posebej za »gaming« področje. Recimo Snapdragon 765G, ki je srednjecenovni procesor, prilagojen za »gaming« pametne telefone. Za tovrstne telefone je značilno tudi to, da imajo korist od 120Hz ekranov, ki so trenutno sicer še zelo redki, vendar vse več proizvajalcev računa tudi na to.


Black Shark 2 Pro nima nobene od zgoraj izpostavljenih stvari, vendar je še vedno po vsej verjetnosti najboljši »gaming« telefon ta trenutek. Če k temu dodamo še okvir, ki spominja na konzolo Nintendo Switch, je dotični telefon resnično prava izbira za »gamerje«. Ponuja med drugim tudi »gaming način« igranja iger, ki je posebej prilagojen za zahtevne igre in poskrbi za to, da porabimo celotne energije baterije v nekaj minutah.


Prijavi napako v članku


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

3WAY d.o.o.

Štalčeva ulica 5, 1215 Medvode, Tel: 01 361 70 14
Podjetje 3WAY se ukvarja s prodajo 3D printerjev, 3D skenerjev in programskih paketov CAD/CAM/PLM. Poleg tega nudijo tudi storitve na področju 3D tehnologij. So popolna rešitev, ... Več
Zlati partner

GS1 Slovenija

Dimičeva ulica 9, 1000 Ljubljana, Tel: +386 1 5898 320
GS1 Slovenija je neodvisna in nepridobitna organizacija na področju mednarodnih standardov GS1 za identifikacijo, zajem in elektronsko izmenjavo podatkov v Sloveniji. Ima preko ... Več

MegaSbajt, Sebastjan Sumina s.p.

Pot za Stan 16, 1351 Brezovica pri Ljubljani, Tel: 041 241 455
MegaSbajt je mlado podjetje, ki je ambiciozno pristopilo k izvajanju računalniških storitev in prodaje na področju informacijske tehnologije. Na podlagi strokovno in hitro izvedenih ... Več
Srebrni partner

IPM Skupina, Holding d.o.o.

Dunajska cesta 106, 1000 Ljubljana,