Računalništvo, telefonija
03.03.2015 14:36
Posodobljeno 9 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Česa si želijo regionalni CIO-ji in kakšna je njihova agenda za leto 2015?

Česa si želijo regionalni CIO-ji in kakšna je njihova agenda za leto 2015?
Česa si želijo regionalni CIO-ji in kakšna je njihova agenda za leto 2015?

Kljub temu, da sta poboljšanje poslovnih procesov in povečanje učinkovitosti poslovnih operacij še vedno primarni zahtevi na področju IT, je zaradi potreb večje konkurenčnosti, vedno bolj pomemben dejavnik tesno sodelovanje med IT in poslovnim oddelkom, kar velja predvsem za velika podjetja znotraj Adriatics regije. Najnovejše raziskave dela direktorjev informatike in vodij oddelkov informatike, ki jih je opravil IDC Adriatics, so pokazale, da se kar 65 odstotkov CIO-jev dodatno trudi uskladiti naloge svojih oddelkov z novimi potrebami poslovanja, le redko pa se lahko temu popolnoma posvetijo, saj se srečujejo tudi z vsakodnevnimi problemi in težavami kot je naprimer vzdrževanje infrastrukture.

Celotni rezultati raziskave Adriatic Buyer’s Pulse, ki jo je izvedel IDC Adriatics bodo predstavljeni na prihajajočih konferencah v sklopu IDC ICT Leadership forma, ki bo med marcem in aprilom obiskal štiri glavna mesta v regiji: Beograd, Sarajevo, Zagreb in Ljubljano.


Nova priložnost za IT oddelke, da izboljšajo svoj položaj znotraj podjetja

Višji management velikih podjetij v regiji je prepoznal poslovno uporabnost IT oddelkov. Le ta je seveda mnogo večja, kot zgolj le kontrola stroškov. Nedavna raziskava Adriatic Buyer’s Pulse, ki jo je opravil IDC Adriatics, kot del vodilnega globalnega tržno razisokovalnega in svetovalnega podjetja za področje informacijskih in telekomunikacjskih tehnologij, na trgih Bosne in Hercegovine, Hrvaške, Slovenije in Srbije, je pokazala, da odločevalci v podjetjih pričakujejo, da bodo oddelki IT, bolj kot za podporo poslovanju, skozi izboljšavo poslovnih procesov, z boljšim izkoriščanjem dostopnih informacij in z bolj učinkovitim upravljanjem kadrov, delovali kot vir preobrazbe celotnega podjetja.

Ta velika pričakovanja odpirajo nove možnosti CIO-jem, da repozicionirajo svoje oddelke in zasedejo bolj pomembno strateško vlogo znotraj ustroja podjetja. Naloga očitno ne bi smela biti pretežka, saj je kar 70-80 odstotkov CIO-jev prepričanih, da so njihovi IT oddelki že sedaj pripravljeni za intenzivno sodelovanje s poslovnimi oddelki in in da so sposobni izpolniti vsa njihova pričakovanja.

Prioritete regionalnih vodij informatike so v veliki meri usklajene s pričakovanji, ki jih imajo v poslovnih oddelkih. CIO-ji tako več pozorosti posvečajo uresničitvi strateških načrtov podjetja, kot pa reševanju notranjih težav IT oddelkov. To so potrdili tudi rezultati raziskave, ki kažejo da so ‘tipični’ cilji, kot so zmanjšanje stroškov za IT, izboljšanje IT procesov ter konsolidacija in upravljanje projektov, na listi prioritet vodij informatike rangirani znatno nižje kot pa cilji, ki prihajajo iz poslovnih oddelkov in ostalih delov organizacije. Če povzamemo: regionalni CIO-ji si v letu 2015 želijo več svojega časa nameniti izboljšanju kakovosti IT storitev, boljši usklajenosti s poslovnimi strategijami, boljšemu izkoriščanju podatkovnih baz in se posvetiti načrtovanju in izvedbi projektov, ki bodo spodbujali skupno rast poslovanja.

IT investicijski načrti: V precepu med vsakodnevnimi obveznostmi in načrtovanjem novih dodanih vrednosti

Če primerjamo ključna interesna področja IT strokovnjakov in investicijske načrte njihovih podjetij, lahko opazimo veliko razhajanj. Mnogi CIO-ji se pri uresničevanju zadanih ciljev, ne morejo izogniti vprašanju obstoječe infrastrukture. Konsolidacija infrastrukture ter njena zamenjava in vlaganje v razširitev , sodijo med letošnja 3 glavna prioritetna področja pri vsaj polovici vprašanih CIO-jev. Naveden aktivnosti zagotovo vplivajo na zmanjšanje IT stroškov in izboljšanje kvalitete storitev, toda njihov potencial za izboljšanje dolgoročne poslovne vrednosti je omejen. Področje, kjer lahko vodje informatike storijo korak naprej, je področje aplikacij ter uvedba novih inovativnih rešitev kot sta naprimer implementacija ‘mobility first’ strategije in prehod na poslovanje v oblaku.

Prav aplikacije so področje s katerim lahko IT oddelki znatno vplivajo na poslovno uspešnost podjetja, še posebej, če se aplikacije uporabi kot orodje za zbiranje uporabnih podatkov za podjetje ali za podporo poslovnim procesom. Glede na ugotovitve IDC-ja, podjetja v tako imenovani regiji Adriatic veliko vlagajo v business inteligence, analitiko in obdelavo podatkovnih baz, vse z namenom kapitalizacije podatkov kot glavne konkurenčne prednosti podjetja.

ERP (Enterprise Resource Planning) sistemi so na drugem mestu najbolj zaželenih investici. Glede na vedno bolj pogost pojav cyber kriminala, vohunjenja in pravcatih cyber vojn pa ne čudi podatek, da se visoko na lestvici željenih investicij, na peto ali celo četrto mesto, uvrščajo tudi vlaganja v varnost.

Obrat k novim tehnološkim rešitvam je postopen, a mobilnost, rešitve v oblakih in virtualizacija se vse pogosteje uvrščajo med TOP 3 področja, ki jim veliko pozornosti namenjajo bodisi IT strokovnjaki bodisi investicijski načrti njihovih podjetij. Eno izmed pet podjetij že vlaga ali pa razmišlja o vlaganjih v razvoj poslovne mobilnosti, vedno bolj pomemben pa je tudi prehod na storitve zasebnega ali javnega oblaka.

Popolni rezultati raziskave Adriatic Buyer’s Pulse, ki jo je izvedlo podjetje IDC Adriatics bodo predstavljeni na konferenci IDC Adriatics ICT Leadership Forum, ki bo 19. marca 2015 v hotelu Four Points by Sheraton Ljubljana Mons (Pot za brdom 4, Ljubljana).

Več informacij o konferenci lahhko dobite tukaj.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

DEMAR d.o.o.

Gmajna 10, 1236 Trzin, Tel: 05 907 40 61
Drzne rešitve za spletne predstavitve z dušo Obstaja agencija, ki ponuja rešitve za podjetja, organizacije, znamke in posameznike. Za vse, ki pogrešajo sodobnost, kreativnost ... Več

ADVANTECH SOLUTIONS d.o.o.

Bravničarjeva ulica 13, 1000 Ljubljana, Tel: 030 703 704
S čim se ukvarja Advantech Solutions? Na kratko: Podjetje Advantech Solutions ovrednoti temeljno sestavo vašega podjetja, da bo vaša pot do uspeha optimalna. Strokovnjaki oblikujejo ... Več

Apogej Tech, d. o. o.

Špindlerjeva 22 , 2250 Ptuj, Tel: 041 739 655
Težko je doumeti razsežnost informacijske tehnologije in njenega vpliva na poslovno in zasebno sfero. Uporablja se praktično povsod, od običajne elektronike (tablice, računalniki, ... Več
Zlati partner

TEKSEL d.o.o.

Tržaška cesta 132, 1000 Ljubljana, Tel: 01 620 77 25
Skoraj vsak mora vsebino, namen in vrednost svojega dela sporočiti strankam, obiskovalcem ali sodelavcem. Multimedijska oprema z integriranimi avdio in video funkcijami pomaga širiti ... Več