Računalništvo, telefonija
21.05.2003 10:45
Posodobljeno 21 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Chaintech – matične plošče s poreklom

Chaintech 7NJS Zenith in 9EJS1 Zenith

Chaintech – Matične plošče s poreklom

Pri Chaintechu so pred davnimi leti veljali za poceni tajvanskega proizvajalca matičnih plošč. A ker se zgolj s preprostimi in poceni rešitvami ne da preživeti, so se odločili za spremembo poslovne strategije. Sedaj kupcem zvečine ponujajo plošče, ki premorejo “nekaj več”. Slednje je še posebej opazno pri ploščah iz t.i. serije Zenith. Tokratni praktični preizkus je to le potrdil…

Chaintech 7NJS Zenith

UVOD
Matična plošča Chaintech 7NJS Zenith je bila ena izmed prvih plošč na nVidia nForce2 čipovju na tržišču. Vsekakor pa je še danes vodilna med podobnimi ploščami, če jih primerjamo po “dodatni opremi”, saj kupec v lični škatli dobi goro stvari. Zgodnji prihod na tržišče pa je imel svoje prednosti in slabosti, a še vedno gre za eno najboljših plošč v tem tržnem segmentu.

DROBOVJE
Že pogled na samo embalažo navduši. Črno-rumena škatla že po svoji velikosti daje vedeti, da se v njej skriva bogata vsebina, izrez v obliki črke Z pa uporabniku že pokaže prve obrise plošče. Impresivno, ni kaj. Odprli smo škatlo – kaj vse so pri Chaintechu stlačili vanjo. Na prvem mestu je seveda sama plošča in navodila za namestitev. Celoto zaokrožajo še rumeni okrogli kabli, multimedijska razširitev C-Box2, FireWire, SPDIF karitce… Za nameček pa so dodali tudi pozlačen obesek za ključe, kakopak s Chaintech logotipom. Poleg cedeja z gonilniki in dodatnimi programi pa Chaintech svoji plošči prilaga še posebno distribucijo operacijskega sistema ThiZ Linux. Seveda k celoti pritiče še “Powered by Chaintech” nalepka za ohišje.


Očem prijetna škatla skriva bogato vsebino…

DELOVANJE
Plošča kot že rečeno temelji na nForce2 čipovju, kar pomeni, da podpira vse AMD Athlon XP procesorje, tudi tiste s 166- in 200-MHz zunanjim vodilom (FSB). Pomnilniške reže so tri, vanje pa lahko vgradimo do 3 GB hitrega DDR pomnilnika. Seveda je za najboljše delovanje bolje uporabiti le dva pomnilniška modula in tako izkoristiti dvokanalno arhitekturo pomnilnika, prepustnost je tako nekaj odstotkov večja. Grafiki služi AGP 8x reža, medtem ko je za diskovje naravnost izvrstno poskrbljeno. Poleg standardnega dvokanalnega IDE krmilnika je na plošči se dodaten priključek za IDE RAID, torej za še dodatna dva diska, ki ju lahko povežemo v RAID polje. A tu se stvar ne konča. Tudi nove SerialATA diske bomo tako lahko priklopili na ploščo. In že smo pri zvoku. Pri Chaintechu so se odločili uporabiti C-media 8738 zvočni čip, ki premore 6-kanalni zvok. Priložena sta tako konektor za 6-kanalov kot tudi SPDIF konektor. Žal se pri Chaintechu niso odločili za uporabo nVidiinega SoundStorma, ki bi prav gotovo postregel z boljšo zvočno podobo. Da ne bo pomote, C-media 8738 je povsem dobra zvočna kartica, ki bo večini povprečnih uporabnikov povsem zadostovala, a Zenith serija je konec koncev le smetana. Vgrajena 10/100 Mbit mrežna kartica dobro opravlja svojo nalogo, plošča pa premore kar šest USB 2.0 vmesnikov in tri FireWire vmesnike. Prijeten dodatek pa je tudi t.i. multimedijska razširitev C-Box2. Zasede eno 5,25-palčno razširitveno mesto in ponuja štiri USB 2.0 in en FireWire vmesnik na sprednji strani ohišja. Seveda sta tu še izhod za slušalke in vhod za mikrofon. Ko se človek enkrat navadi na C-Box2 ni poti nazaj, tako priročen je.


Hitrost pri 200 MHz FSB ni od muh…

V navezi z diagnostičnim programom DigiDoc pa lahko uporabnik na zaslončku spremlja tudi trenutno temperaturo procesorja – vsekakor najbolj primerno za navijalce… A vsi plusi imajo tudi svojo temno stran. Tako vsi omenjeni dodatki zasedejo kar precej prostora, in tako uporabnik ne bo mogel izkoristiti vseh petih PCI razširitvenih rež (vsaj pri večini ohišij ne). No, ob večini vgrajenih komponent na matično ploščo jih vseh pet verjetno res ne bomo potrebovali. Pa tudi DigiDoc program potrebuje še nekaj dodelav, namreč kadar je aktiven odžira kar precejšen del sistemskih sredstev – med 10 in 30 odstotki, kar je za diagnostični program občutno preveč.

NAVIJANJE
Že kratek sprehod skozi BIOS nastavitve vsem navijalcem postavi neizbrisljiv nasmešek na obraz. Nastavitve FSB do 250 MHz, VCore do 2,15 V, VDIMM do 3,2 V in druge so dovolj, da se vsak procesor začne potiti. Seveda je zato potrebno poskrbeti tudi za ustrezno hlajenje, saj nas zna v nasprotnem primeru pričakati vonj stopljenega silicija. Nekaj zelo neprijetnega, verjemite na besedo. Je pa 7NJS v vseh pogledih blestel v navijaštvu, predvsem dosežek 216 MHz FSB (en DDR modul) in 213 MHz FSB (dva DDR modula) ob dejstvu da plošča ne premore nastavljanja Vdd voltaže in da je naš testni primerek temeljil še na starejši A2 različici nForce2 čipovja, enostavno “kapo dol”. Pozlačeni hladilnik na severnem mostu torej dobro opravlja svojo nalogo. Kot manjšo pomanjkljivost pa lahko štejemo lokacijo samega procesorskega podnožja (od skrajni rob matične plošče), saj bomo največje hladilnike (tiste dimenzij 9 cm in več) le stežka spravili nanj ne da bi nas kaj oviralo (kondenzatorji, napajalnik…). Ima pa pohvalno plošča tudi štiri luknje okoli procesorskega podnožja za namestitev “profesionalnih” hladilnih sistemov…


7NJS je bila “mati” odličnih nForce2 plošč…

ZAKLJUČEK / KONČNA OCENA
Odlična plošča, katere pomanjkljivost v primerjavi z neposredno konkurenco je le slabša zvočna kartica. Če niste ravno zagret avdiofil, je plošča vredna vsakega tolarja. Po kupu dodatkov vsekakor sodi med t.i. “best-buy” izdelke, če le uporabljate vsaj polovico le-teh. Hitrost, stabilnost in nasploh odlične lastnosti so ji prislužile čisto devetko.

Na tem mestu se tudi najlepše zahvaljujemo distributerju Chaintech programa matičnih plošč v Sloveniji, podjetju ASBIS d.o.o. Priporočena cena opisane plošče pri trgovcih znaša 43.000 SIT (z DDV).

PREDNOSTI
+ hitrost, stabilnost
+ bogata opremljenost
+ SerialATA in IDE RAID

SLABOSTI
– konkurenca ima boljše zvočne rešitve
– nekaj pomanjkljivosti v samem dizajnu

OCENA: 9 / 10

Chaintech 9EJS1 Zenith

UVOD


Serije plošč za Intelove procesorje so v črno-zeleni barvni kombinaciji

Matična plošča Chaintech 9EJS1 Zenith temelji na Intelovem i845PE čipovju, torej je namenjena Intel Pentium4 procesorjem s 400- ali 533-MHz zunanjim vodilom. Gre za preverjeno in dobro rešitev, ki pa počasi odhaja v pokoj, saj počasi, a zanesljivo prihaja naslednik – čipovje i865. Kljub temu plošča nudi dobro vrednost za svojo ceno. To pa tudi šteje.

DROBOVJE
Črno-zelena škatla tudi tokrat skriva bogato vsebino, izrez v obliki črke Z pa uporabniku že pokaže prve obrise plošče. Praktično je vsebina z razliko v plošči enaka kot pri zgoraj opisani plošči 7NJS. Se pravi okrogli kabli (tokrat zeleni), C-Box2, FireWire, SPDIF… Tudi obesek za ključe ne manjka.

DELOVANJE
Po vgradnji procesorja in pomnilnika že naletimo na prvo opazko. Plošča žal premore le dve pomnilniški reži, tako da je treba ob nakupu pomnilnika dobro premisliti, kolikšna naj bo optimalna količina, saj prostora za velike nadgradnje pač ni. Dodaten prostor na matični plošči je namreč proizvajalec uporabil za druge dobrote. Ena izmed njih je prav gotovo dodatni Promise čip, ki je zadolžen za postavitev IDE RAID polja. To in še dodaten standardni ATA/100 krmilnik za trde diske poskrbita, da je moč na to ploščo priključiti kar 8 IDE naprav.


Dodatki, ki povečujejo ugled…

Za grafiko je zadolžena AGP 4x reža, ostalim vgradnim karticam pa je na voljo kar šest PCI razširitvenih rež. A večine uporabniki niti ne bodo izkoristili/zasedli, saj sta na plošči integrirani tako mrežna (10/100) kot tudi šestkanalna zvočna kartica (C-Media 8738). Prav tako tudi pri modelu 9EJS1 najdemo tri FireWire in šest USB 2.0 vmesnikov.


Temnorjav PCB in zeleni konektorji…

NAVIJANJE

Kakšno ekstremno navijanje kljub množici nastavitev odpade, je pa moč doseči 166 MHz FSB na katerih plošča še vedno deluje stabilno. Zaradi pomanjkanja ustreznih deliteljev je teoretično obljubljenih 200 MHz praktično nedosegljivih, zanje bi namreč potrebovali kar DDR533 pomnilnik – le-tega pa na policah naših računalniških trgovin še ni. Naj na tem mestu omenimo, da sta se obe plošči, tako 7NJS kot tudi 9EJS1 odlično odrezali na preizkusih stabilnosti, saj tudi po nepretrganem 48-urnem mučenju nista kazali posledic utrujenosti.

ZAKLJUČEK / KONČNA OCENA


9EJS, veliko dodatkov, ugodna cena

Zelo dobra plošča, še posebej upoštevajoč konkurenco v tem razredu. Sistemski nabor i845PE se počasi poslavlja, a zato so postale te plošče tudi cenovno ugodne. Upoštevajoč bogato opremljenost je cena pod 40 tisoč SIT nadvse ugodna.

PREDNOSTI
+ hitrost, stabilnost
+ bogata opremljenost

SLABOSTI
– prihajajo i865 plošče s podobno ceno
– zgolj dve reži za pomnilnik


OCENA: 8 / 10


Prijavi napako v članku


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

CDS COM d.o.o.

Pot k sejmišču 30, 1231 Ljubljana Črnuče, Tel: 01 580 96 50
Podjetje CDS COM d.o.o. je na slovenskem trgu prisotno že več kot 30 let. Prepoznavno je kot kvaliteten distributer in serviser strojne opreme za potrebe digitalnega tiska. Poleg ... Več

SICIRUS d.o.o.

Ulica 15. maja 10b, 6000 Koper/capodistria, Tel: 041 694 668
Vsako podjetje, vsak ustvarjalec in tudi novodobni družbeni »influencer« se zaveda, da sta trženje in oglaševanje ključnega pomena za uspeh in rast. Kje in kako začeti? Področje ... Več
Zlati partner

ANNI d.o.o.

Motnica 7a, 1236 Trzin, Tel: 01 580 08 00
Podjetje Anni, d. o. o., je v slovenskem računalniškem prostoru prisotno že praktično od samega začetka. Brez pretirane hvale lahko rečemo, da svoje delo opravljajo dobro, saj ... Več

4WEB d.o.o.

Brodišče 7a, 1236 Trzin, Tel: 01 512 80 55
O agenciji 4WEB Digitalna agencija 4WEB obstaja že 20 let in v tem času so ustvarili že mnogo uspešnih spletnih strani, spletnih trgovin in različnih aplikacij. Odlikujeta ... Več